pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1877, ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη

10/06/2023 - 3:08μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βaσίλης Ψωμάς)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βaσίλης Ψωμάς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο διεθνής οργανισμός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα θύματα των πολέμων. Είναι μία από τις πρώτες μη κυβερνητικές οργανώσεις, και στις μέρες μας η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, με δράση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκτός από την περίθαλψη των τραυματιών και την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου, ο Ερυθρός Σταυρός σε καιρό ειρήνης παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταστροφών, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με το ζήτημα των προσφύγων.

Αφορμή για την ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού στάθηκε η Μάχη του Σολφερίνο (24 Ιουνίου 1859), κατά την οποία οι Γάλλοι νίκησαν τους Αυστριακούς στην πόλη Σολφερίνο της βόρειας Ιταλίας, μετά από ολοήμερη μάχη.

Αυτόπτης μάρτυς της αγριότητας των πολεμικών συγκρούσεων, ο Ελβετός επιχειρηματίας Ζαν Ανρί Ντυνάν, ο οποίος ταραγμένος από την αγωνία των τραυματισμένων στρατιωτών, οργάνωσε ένα δίκτυο βοήθειας με τη συνδρομή ντόπιων εθελοντών.

Με την επιστροφή του στη Γενεύη, ο Ντυνάν γράφει ένα βιβλίο με τίτλο Αναμνήσεις από το Σολφερίνο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει ιδέες για την εθελοντική βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Προτείνει οι τραυματίες και όλοι όσοι τους φροντίζουν να θεωρούνται ουδέτεροι, ακόμα και στο πεδίο της μάχης. Τον Αύγουστο του 1863 πέντε πολίτες της Γενεύης, οι Γκιστάβ Μουανιέ, Λουί Απιά, Τεοντόρ Μονουάρ, Γκιγιόμ Ντιφούρ και Ανρί Ντυνάν, ιδρύουν τη Διεθνή Επιτροπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών. Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου ειδικοί από 16 χώρες συναντώνται στη Γενεύη και υιοθετούν τις ιδέες του Ντυνάν.

Ερρίκος Ντυνάν (φωτ.: icrc.org)

Έναν χρόνο αργότερα, στις 22 Αυγούστου 1864, με πρωτοβουλία της Ελβετίας διοργανώνεται μια διεθνής διπλωματική διάσκεψη και υπογράφεται η Σύμβαση της Γενεύης, όπου αναγνωρίζεται ο ρόλος της Επιτροπής και η υποχρέωση των εμπολέμων να προστατεύουν τους τραυματίες και να τους παρέχουν τις απαραίτητες φροντίδες.

Οι αρχές της Σύμβασης του 1864 επεκτάθηκαν αργότερα στους τραυματίες των συγκρούσεων στη θάλασσα (1899 και 1907), στους αιχμαλώτους πολέμου (1929) και στους άμαχους πληθυσμούς (1949).

Το 1876 η Διεθνής Επιτροπή για τη Βοήθεια των Τραυματιών θα μετονομασθεί σε Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, όπως είναι γνωστή και σήμερα. Ως έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού υιοθετείται ο κόκκινος ισοσκελής σταυρός σε λευκό φόντο, που είναι η ελβετική σημαία με αντεστραμμένα χρώματα. Οι μουσουλμανικές χώρες που εισήλθαν στον Διεθνή Οργανισμό αργότερα απαίτησαν την αλλαγή του εμβλήματος, που παρέπεμπε στον Χριστιανισμό. Έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε οι χριστιανικές χώρες να χρησιμοποιούν τον Ερυθρό Σταυρό και οι μουσουλμανικές χώρες την Ερυθρά Ημισέληνο.

Και οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται στενά κάτω από την ομπρέλα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου που εδρεύει στη Γενεύη. Το Ισραήλ από την ίδρυσή του το 1948 έχει τη δική του οργάνωση, το Ερυθρό Άστρο του Δαυίδ.

Τα τελευταία χρόνια προτείνεται η υιοθέτηση ενός ουδέτερου εμβλήματος για όλο αυτό το ανθρωπιστικό κίνημα, που θα είναι ο Ερυθρός Κρύσταλλος.

Το Ελληνικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός) ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877 υπό την προστασία της Βασίλισσας Όλγας, με πρώτο πρόεδρο τον νομομαθή Μάρκο Ρενιέρη (1815-1897). Στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου αναγνωρίστηκε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Σκοποί του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως περιγράφονται στο καταστατικό του, είναι σε περίοδο πολέμου η θεραπεία και η περίθαλψη των τραυματιών, η μέριμνα για τους αιχμαλώτους και η προστασία των θυμάτων του πολέμου, ενώ σε περίοδο ειρήνης η παροχή βοηθείας στους πληττόμενους από θεομηνίες και επιδημίες, η παροχή κοινωνικοπρονοιακού και φιλανθρωπικού έργου και η προαγωγή της δημόσιας υγείας γενικότερα. Η δράση του ΕΕΣ επεκτείνεται και εκτός των ελληνικών συνόρων, με αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορα μέρη του κόσμου.

(Φωτ.: el.wikipedia.org)

Έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπήρξε η ίδρυση Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, Κέντρων Αιμοδοσίας, σχολών Νοσηλευτικής, νοσοκομείων («Ερρίκος Ντυνάν», «Ασκληπείο Βούλας», «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» στους Αμπελοκήπους) και της Υπηρεσίας Αναζητήσεως αγνοουμένων.

• Πηγή: sansimera.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2026 - 7:02μμ
Εξόριστοι Πόντιοι μπροστά σε στοά μεταλλείου στα Άργανα, 1921 (από το βιβλίο «Ο Πόντος των Ελλήνων», εκδ. Έφεσος, 2003)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Μας έδωσαν λίγες ώρες να ετοιμαστούμε»: 77 χρόνια από τις σταλινικές εκτοπίσεις των Ελλήνων

14/06/2026 - 3:27μμ
Ο Ν. Τσακίρογλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ταπεινές σημειώσεις εις τας επιστολάς του Αποστόλου Παύλου» του Φώτη Κόντογλου, 8/10/2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικήτας Τσακίρογλου: Το κλασικό που γίνεται διαχρονικό

13/06/2026 - 3:12μμ
Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ και η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν στην εκδήλωση Time 100 Gala στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Από το ταξίδι στο χρόνο στη μάχη με το χρόνο

9/06/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ανδρέας Βουτσινάς: Η ζωή του εμβληματικού θεατρανθρώπου που από την ελληνική παροικία του Χαρτούμ κατέκτησε το Χόλιγουντ και την Επίδαυρο

8/06/2026 - 12:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To Κατράκειο κατάμεστο (φωτ.: Facebook / Κατράκειο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας / Ορέστης Νικολαΐδης)

Η Αθήνα ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο ποντιακό γλέντι του καλοκαιριού – Αντίστροφη μέτρηση για το «Ο Πόντος ανταμώνει»

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Χαλκιδική: Η Σιθωνία τίμησε την αστυνομικό Μαρία Ζαφείρη με μνημείο και μετονομασία δρόμου

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay / bingngu93)

Δημογραφικό: Μειώθηκαν κι άλλο οι γεννήσεις στη χώρα το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

1 ώρα πριν
Μικροί ομογενείς επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στους παραδοσιακούς χορούς (φωτ.: facebook/ESTIA Greek Festival Hobart/ΑΡΧΕΙΟ)

Άρωμα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη: Δύο μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ ενώνουν την ομογένεια με γεύσεις, μουσική και παράδοση

2 ώρες πριν
Το κρανίο ενός κοριτσιού ηλικίας περίπου 10 ετών, που βρέθηκε στον ταφικό χώρο Ουστ-Ίντα, στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία. Από τα λείψανά της οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του αρχαιότερου γνωστού στελέχους του βακτηρίου της πανώλης (φωτ.: Angela Lieverse)

Πριν από 5.500 χρόνια μια μυστηριώδης επιδημία σκότωνε παιδιά – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι ήταν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sashenka Gutierrez)

Στη σέντρα για τη δεύτερη αγωνιστική του Μουντιάλ 2026 – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign