pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φανουρόπιτα αιγαιοπελαγίτικη της Αργυρώς, με επτά υλικά

Το... πολλά υποσχόμενο καλοκαιρινό γλυκό

23/08/2024 - 4:35μμ
(Φωτ.: argyro.gr)

(Φωτ.: argyro.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η φανουρόπιτα δεν χρειάζεται συστάσεις – αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το μόνο που ρωτάμε όταν ακούμε τη λέξη, είναι «με πόσα υλικά;», καθώς οι συνταγές διχάζονται μεταξύ επτά και εννιά.

Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές γι’ αυτό το καλοκαιρινό γλυκό που …υπόσχεται πολλά, κι εμείς επιλέξαμε να μοιραστούμε μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, νηστίσιμη και υγιεινή, όπως την παρουσιάζει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Καλή επιτυχία, και καλά αποτελέσματα!

ΥΛΙΚΑ

για τη φανουρόπιτα

280 γρ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
290 γρ. ψιλή ζάχαρη
110 γρ. γλυκό κρασί
330 γρ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
κανελογαρίφαλα
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)

προαιρετικά

60 γρ. σουσάμι
140 γρ. σταφίδες ανάμικτες
120 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

για το μίγμα μπαχαρικών

1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Με σύρμα δουλεύουμε το μίγμα για 2-3′ να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, σε μια κανάτα, κι ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα της φανουρόπιτας, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
  3. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε. Το μίγμα φανουρόπιτας θα μοιάζει με χυλός.
  4. Χρησιμοποιούμε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι 30×24 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε σουσάμι, πασπαλίζουμε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσουμε στην επιφάνεια της φανουρόπιτας.
  5. Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 170°C και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 70′ περίπου. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50′.
  6. Πριν βγάλουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από τη ζύμη.
  7. Η φανουρόπιτα όταν ψηθεί θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο και η επιφάνειά της θα ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από τη θερμοκρασία του φούρνου. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε, κι αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
⇔
Λίγα ακόμα μυστικά για τη νηστίσιμη και αφράτη φανουρόπιτα
►Η φανουρόπιτα θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι η 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιον τρόπο ψήνουμε – αντιστάσεις ή αέρα.
►Για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα, πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.
►Η ζύμη πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.
►Για να γίνει αφράτη πρέπει να ανακατέψουμε το μίγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
►Αν δεν έχουμε γλυκό κρασί, ανακατεύουμε λίγο πετιμέζι ή μέλι με ένα οποιοδήποτε κρασί.
►Αν χρησιμοποιήσουμε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάνουμε το εξής: Βάζουμε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ. Ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές κρασί η χυμό πορτοκάλι κι ανακατεύουμε να βραχούν. Πασπαλίζουμε με λίγο από το συνολικό αλεύρι. Ανακατεύουμε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι. Αφού προσθέσουμε το αλεύρι στα υλικά, ρίχνουμε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες. Ανακατεύουμε απαλά.

• Πηγή: argiro.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

pontosnews.gr: Συμμετέχουμε στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Σε νέο πλαίσιο η έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα – Συμφωνία ExxonMobil, Energean και HelleniQ Upstream για γεώτρηση στο Ιόνιο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/ppsakropotamou)

Οι Πόντιοι του Ακροποτάμου ετοιμάζουν τον ετήσιο χορό τους

4 ώρες πριν
Οικογένεια της Ίμερας, 1914-5. Το κοριτσάκι αριστερά στην αγκαλιά της γιαγιάς είναι θεία της δωρήτριας Μαρίας Πεχωρικίδου  (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού)

Όταν τα ωρολόγια εγίνοντο «σπούτνικ» – Ο σεβασμός από τους Τούρκους, η λατρεία στους Ρώσους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ EPA/Frederic  Sierakowski)

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του προέδρου του CHP Οζγκιούρ Οζέλ για «προσβολή» του Ερντογάν

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από απεργία των νοσοκομειακών γιατρών τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EUROKINISSI)

Απεργούν σήμερα και αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί – Κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign