pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το δίλημμα των Ελβετών και το κρατικό χρήμα

9/06/2018 - 12:31μμ
Το δίλημμα των Ελβετών και το κρατικό χρήμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Ελβετία η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αποτελεί παράδοση. Στη χώρα των ρολογιών και της… σοκολάτας, οι πολίτες προσέρχονται συχνά στις κάλπες για να αποφασίσουν διά ψήφου επί διαφόρων ζητημάτων, από τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος μέχρι την πολιτογράφηση μεταναστών τρίτης γενεάς και το ελάχιστο βασικό εισόδημα. Αυτή την Κυριακή, οι Ελβετοί καλούνται για μία ακόμη φορά να αποφασίσουν. Η ετυμηγορία της κάλπης αφορά ένα από τα πιο τολμηρά εγχειρήματα, που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα όχι μόνο για τις ελβετικές τράπεζες, αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν στις 10 Ιουνίου εάν θέλουν ή όχι ένα σύστημα που θα βασίζεται αποκλειστικά στο «κρατικό χρήμα» ή Vollgeld.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση του κινήματος «Vollgeld Initiative», εάν γίνει δεκτή, θα απαγορεύει στις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα χρήματα από όσα διαθέτουν σε καταθέσεις. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα θα αποτελεί τη μοναδική πηγή δημιουργίας ελβετικών φράγκων. Η μεταρρύθμιση στηρίζεται από πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της παντοδυναμίας των τραπεζών, αλλά και από πολίτες που ζητούν ριζικές λύσεις ώστε να μην επαναληφθεί μια νέα παγκόσμια πιστωτική κρίση. Περίπου το 85% του χρήματος που κυκλοφορεί στην Ελβετία είναι σε ηλεκτρονική μορφή και έχει δημιουργηθεί από τις εμπορικές τράπεζες, μια κατάσταση που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Vollgeld ενέχει υψηλό ρίσκο.

Γι’ αυτό και προτείνουν ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στροφή σε ένα μηδενικού ρίσκου κρατικό χρήμα. Η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, όπως και η ελβετική κυβέρνηση καταδικάζουν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι οι τόσο αυστηροί περιορισμοί στη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια θα οδηγήσουν σε «στραγγαλισμό» της οικονομικής δραστηριότητας. Η αμφιλεγόμενη πρόταση προωθείται σε μια χώρα με εξαιρετικά σπάνιο ιστορικό κρίσεων. Η οικονομία της ανθεί, το ποσοστό ανέργων είναι από τα χαμηλότερα και, το κυριότερο, το ελβετικό φράγκο θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα επενδυτικά «καταφύγια».

Η πρόταση παραείναι ριζοσπαστική για να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Η βασική όμως ιδέα, να μπει ένα οριστικό φρένο στο τραπεζικό ρίσκο και να πάψουν οι τράπεζες να δανείζουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα διαθέτουν σε καταθέσεις, μπορεί μεν να ακούγεται ακραία, έχει όμως συγκεκριμένη βάση: Λιγότερη εξουσία στην τραπεζική ελίτ και μεγαλύτερη προστασία των φορολογουμένων, που κλήθηκαν να επωμισθούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών κατά την κρίση. Πάνω σε αυτή τη βάση οικοδομήθηκε και ο ενθουσιασμός για τα κρυπτονομίσματα. Πολύ σύντομα θα ξέρουμε εάν οι Ελβετοί θα αποφασίσουν με βάση τη λογική του κεφαλαίου ή θα επιλέξουν στροφή προς το άγνωστο.

  • Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

19η του Μάη: Ημέρα Μνήμης και Ανθρωπισμού – Αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

15/05/2026 - 12:20μμ
Η δεξιά πλευρά του περιπτέρου, με το μότο «όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ μας μιλά για την αναγνώριση, για τη νέα αρχή, όχι απλώς για το τέλος
PONTOS BLOG

ΕΠΟΝΑ: Το ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος μιλά για τις μνήμες του μέλλοντος

15/05/2026 - 9:04πμ
Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)
PONTOS BLOG

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

19/12/2025 - 9:18μμ
Η είσοδος και η επιγραφή για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθολικό της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νέα Σουμελά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
PONTOS BLOG

Εκατόν χρόνια Ιστορίας

5/08/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Kώστα Τασούλα, Τέταρτη 20 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Μητσοτάκης: Η «Ελλάδα του 2030» περνά από αλλαγές σε Σύνταγμα, Δημόσιο και πανεπιστήμια

13 λεπτά πριν
Ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπχολ στο Άμστερνταμ κοιτούν τον πίνακα ανακοινώσεων αναζητώντας πληροφορίες για τις πτήσεις τους μετά την κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)

Αεροπορικά ταξίδια: Αποζημίωση έως 600 ευρώ για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

38 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το... ειδικό μάθημα, με καλεσμένο τον Χαράλαμπο Κωτίδη (φωτ.: Facebook /  Greek School of Nottingham)

Νότιγχαμ: Μάθημα ιστορίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε μαθητές του Ελληνικού Σχολείου

1 ώρα πριν
Το γλυπτό με το σήμα του ευρώ έξω από τα πρώην κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Florian Wiegand)

ΕΚΤ: Έρχεται αύξηση επιτοκίων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Τι σημαίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

1 ώρα πριν
Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το ναό της Σουμελά στο Βέρμιο (φωτ.: Facebook / 
Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln)

Όταν η Κολονία αντάμωσε την Ημαθία: Το συγκινητικό ταξίδι παράδοσης και μνήμης των «Αργοναυτών»

2 ώρες πριν
Άνθρωποι περπατούν στην κεντρική πλατεία μπροστά από μια φωτογραφία του πρώτου Προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που είναι αναρτημένη σε κτήριο στην Πρίστινα, Κόσοβο (φωτ.: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Κόσοβο: Στις κάλπες ξανά για τρίτη φορά σε 16 μήνες – Αναμέτρηση «θρίλερ» για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign