pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

Μεγάλη υπόθεση τα «προκαταρκτικά» στο πασχαλιάτικο τραπέζι, και η αυγόπιτα είναι ένα από αυτά

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)

(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για όποιον είχε τη χαρά να γιορτάσει Λαμπρή στα χωριά της Ρούμελης, η εικόνα είναι γνωστή: Αξημέρωτα μπαίνουν στις σούβλες τα αρνιά και ανοίγει ο λάκκος για τη φωτιά. Τα κοκορέτσια είναι ήδη έτοιμα αποβραδίς, και περιμένουν τη σειρά τους για το ψήσιμο – άλλωστε είναι τα πρώτα που θα έχουν την τιμή να δεχτούν την κριτική των άτεγκτων παρατηρητών-κριτών-συνδαιτημόνων.

Κατά τις 10:00 είναι ήδη μεσημέρι για τους ψήστες της παρέας, και τα πρώτα μεζεδάκια κάνουν την εμφάνισή τους. Στο τραπέζι δεσπόζουν τα βαμμένα αυγά (και το απαραίτητο λαδόξιδο), το σπιτικό ψωμί της γειτόνισσας και τυριά διαφόρων υφών και εντάσεων, όλα τοπικά.

Ρουμελιώτικο τραπέζι χωρίς πίτα όμως δεν νοείται, και οι σταρ της ημέρας είναι η γαλατόπιτα (που εκδοχή της συναντάμε και στη μικρασιατική κουζίνα) και η αυγόπιτα που ακολουθεί – μια πλούσια πίτα με πολλές στρώσεις από φύλλα εναλλάξ με γέμιση φέτας, φρέσκo τυρί και πολλά αυγά. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει στρογγυλό ταψί.

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. φύλλο για πίτες (ιδανικά σπιτικό)
500 γρ. φέτα
200 γρ. κλωτσοτύρι (χλωρό τυρί Ρούμελης) ή άλλο φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα
8 αυγά
½ φλι. βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένο με ⅓ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
⅓ φλ. γάλα
λίγο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Τρίβουμε τα τυριά (όχι πολύ ψιλά) με τα δάχτυλα ή με πιρούνι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε 7 αυγά και τα ανακατεύουμε στο τυρί. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τρεις κουταλιές της σούπας από το μίγμα βουτύρου-λαδιού.
  2. Ξεδιπλώνουμε το φύλλο και το σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί όση ώρα δουλεύουμε.
  3. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 34 εκ.), αλείφουμε δύο φύλλα με το μίγμα βουτύρου-λαδιού και τα στρώνουμε έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες τους. Υπολογίζουμε άλλα δύο φύλλα για να σκεπαστεί η πίτα στο τέλος και χωρίζουμε το μίγμα του τυριού να αντιστοιχεί σε όσα φύλλα μένουν.
  4. Σκορπίζουμε λίγο μίγμα στην πρώτη στρώση φύλλου και το σκεπάζουμε με άλλο φύλλο τσαλακώνοντάς το έτσι ώστε να χωρέσει όλο στο ταψί. Βουτυρώνουμε το φύλλο και συνεχίζουμε να στρώνουμε φύλλα και μίγμα τυριού εναλλάξ. Όταν μείνουν τα δύο τελευταία φύλλα, φέρνουμε από πάνω τα πρώτα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα ραντίζουμε με λίγο νερό. Στρώνουμε από πάνω τα δύο φύλλα που έχουμε κρατήσει αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.
  5. Χτυπάμε το τελευταίο αυγό με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 50-60′.
  6. Αναποδογυρίζουμε την πίτα με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου ταψιού και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αυτό γίνεται για να μαλακώσουν ελαφρώς τα πάνω φύλλα και να μη σπάσουν όταν την κόψουμε. Για να σερβίρουμε, την αναποδογυρίζουμε πάλι και την κόβουμε.

• Πηγή: olivemagazine.gr / Γεωργία Κοφινά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας)

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Δωρεά για την ανέγερση νέας Μοίρας στη Σχολή Ικάρων

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/ EUROKINISSI)

Τρένο συγκρούστηκε με δίκυκλο στη Λένορμαν

24 λεπτά πριν
Το φρούριο της Σταυρούπολης τον 19ο αιώνα και αριστερά ο Γεώργιος Βλαστώφ (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γεώργιος Βλαστώφ, ένας χαρισματικός Έλληνας της Ρωσίας – Κυβερνήτης της Σταυρούπολης, μυστικοσύμβουλος του τσάρου, λόγιος

47 λεπτά πριν
(Φωτ: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες'')

Οι «Αργοναύτες» τίμησαν τους Πολιούχους του Κιλκίς με χορούς και παράδοση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2025

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Youtube Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign