pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Δικαιοσύνη ας πιάσει το σπαθί κι ας είναι κι από την κόψη του

5/02/2018 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από το χάραμα της μυθολογίας κι ύστερα ο άνθρωπος ό,τι φοβότανε το θεοποιούσε, για να αποδώσει σ’ αυτό τον πρέποντα σεβασμό, μιας και είναι αληθινό πως ό,τι θεοποιείται δεν αμφισβητείται.

Σύμφωνα με τη «Θεογονία» του Ησίοδου, η Θέμιδα ήταν η δεύτερη σύζυγος του Δία.

Ήταν η προσωποποιημένη μορφή της δικαιοσύνης κι επόπτευε την ορθή τήρηση των νόμων, μαζί με την κόρη της την Ευνομία, η οποία απεικονίζεται να κρατά ζυγαριά. Προς τιμήν της Θέμιδας ονομάζεται το δικαστήριο «Ναός της Θέμιδας». Η Δίκη, που κατά μία εκδοχή ήταν κόρη του Κρόνου και κατά μία άλλη κόρη του Δία και της Θέμιδας, εκπροσωπούσε την απονεμητική δικαιοσύνη και γι’ αυτό ο σεβασμός σ’ αυτήν ήταν ευνόητος.

Αργότερα ο Χριστιανισμός μακαρίζει τους «πεινώντες και διψώντες την δικαιοσύνην» και αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Θεού τη δικαιοσύνη ως μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητές Του σύμφωνα με τη ρήση: «Συ γαρ η αλήθεια, η δικαιοσύνη, το φως». Αλλά και ο Ελύτης, ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας ποιητής της πατρίδας μας, παρακαλεί τον Ήλιο της Δικαιοσύνης να μη λησμονήσει τη χώρα του.

Όταν λοιπόν το δίκαιο από θεϊκή ιδιότητα έγινε ανθρώπινη, άλλαξε σε ερμηνευτική και όχι μόνο σημασία. Δικαιολογημένα ο Αριστοτέλης υποστήριζε την άποψη ότι «τα δίκαια κινούνται».

Όταν δηλαδή η ζυγαριά με το ξίφος από τα χέρια της Θέμιδας πέρασαν στα χέρια των ανθρώπων, σε χέρια που αγγίζουν και αγγίζονται, επαναδιατύπωσε την άποψή του ο Μακεδόνας φιλόσοφος στο πνεύμα του γνωμικού: «δικαιοσύνη λυσιτελεί τω έχοντι». Ότι η δικαιοσύνη ωφελεί τον ισχυρό. Αυτόν που διαθέτει εξουσία πάσης μορφής και φύσεως.

Στις μέρες μας η σύγχρονη Θέμιδα άλλοτε κρατά μικρή ζυγαριά και μεγάλο ξίφος, άλλοτε μεγάλη ζυγαριά και μικρό σπαθί, κι άλλοτε έχει συμμετρικά και τα δύο. Με δυο λόγια το δίκαιο του δικαιότερου υποχώρησε στο δίκαιο του ισχυρότερου.

Οι νόμοι κατά τα λεγόμενα του Ανάχαρση μοιάζουν με τον ιστό της αράχνης, που πιάνει τις μικρές μύγες και τα κουνούπια, αλλά αφήνει τις μεγάλες μύγες και τις σφήκες να ξεφεύγουν. Υπάρχουν και φορές, σπάνιες ίσως, όπου οι νόμοι ακυρώνονται από μόνοι τους, όταν περνά το 18μηνο και η δικαστική απόφαση δεν προλαβαίνει να «καθαρογραφεί», κι ας ζούμε στην εποχή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου!

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, για να μπορέσει να προστατέψει τη δικαιοσύνη από εξωτερικές παρεμβάσεις, επινόησε την Ηλιαία που αποτελούνταν από έξι χιλιάδες δικαστές.

Γιατί, όπως σημειώνει αλλού ο Αριστοτέλης, «Οι γαρ ολίγοι των πολλών ευδιαφθορότεροι εισίν». Οι λίγοι, δηλαδή, διαφθείρονται πιο εύκολα από τους πολλούς.

Σίγουρα η δικαιοσύνη πλαισιώνεται κι από δικαστές που είναι όντως διαμάντια. Το καλό με το κακό συνυπάρχει παντού. Στην Αφρική π.χ. υπάρχουν τα καλύτερα διαμάντια, αλλά εκεί υπάρχει και η Σαχάρα! Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε κάθε κοινωνία.

Με δεδομένο ότι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας είναι η δικαιοσύνη καθώς κλείνει μέσα της κάθε άλλη αρετή: «εν δικαιοσύνη συλλήβδην πάσα αρετή εστί» σύμφωνα με το Θεόγνη, είναι άδικο να απαξιώνεται συλλήβδην ως ανεξάρτητη αρχή.

Η απαξίωση των θεσμών βοηθά εκείνους που στοχεύουν σ’ ένα αποδυναμωμένο κράτος.

Η φτώχεια που έχει επιβληθεί στο λαό μας, κάνει επίκαιρη τη ρήση του Λουκιανού: «τα δάνεια δούλους τους ανθρώπους ποιεί». Το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι πρώτοι που θα πρέπει να πληρώσουν είναι οι μεγάλοι οφειλέτες. Η Δικαιοσύνη εκτός από δικαστική έχει και ηθοπλαστική αξία. Οι δίκαιες κρίσεις των δικαστών ενισχύουν τα χρηστά ήθη, γιατί συνάδουν με το λαϊκό αίσθημα.

Όπως ο κάθε δημιουργός κρίνεται από το δημιούργημά του, έτσι κι ο κάθε δικαστικός κρίνεται από τις αποφάσεις του. Το ήθος της πόλης ταυτίζεται με το ήθος των αρχόντων της γενικότερα. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: MHSS - Monash Hellenic Students Society/Facebook)

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης με… σουβλάκι, τζατζίκι, σούβλες και παραδοσιακούς χορούς

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Πρώτη θέση ο Τεντόγλου με άλμα στα 8,35μ.

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: International Judo Federation)

Grand Slam τζούντο: Χρυσή η Ελισάβετ Τελτσίδου

2 ώρες πριν
H πρωτοπόρος Αμερικανίδα γιατρός, ακτιβίστρια για τη δημόσια υγεία και σουφραζέτα Δρ Έσθερ Λάβτζοϊ σε πορτρέτο της περίπου το 1905 (φωτ.: Συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ (Library of Congress))

Η Αμερικανίδα γιατρός που είδε την κόλαση στην προκυμαία το 1922: «Τα ερείπια της Σμύρνης έμοιαζαν τόσο απόκοσμα και φανταστικά όσο ένας εφιάλτης»

2 ώρες πριν
(Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)

Ένωση Ποντίων Αιγάλεω: Με πιροσκί, κρασί και ποντιακή λύρα στο πανηγύρι του Εσταυρωμένου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV