pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Νοριέγκα;

26/11/2017 - 2:15μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μανουέλ Νοριέγκα ήταν αξιωματικός του στρατού του Παναμά που έφθασε να γίνει ο ισχυρός άνδρας της χώρας και να την διοικεί δικτατορικά από το 1983 έως το 1989, παραμένοντας στο παρασκήνιο, δίπλα σε έξι Προέδρους της Δημοκρατίας οι οποίοι είχαν καθαρά διακοσμητικό ρόλο.

Παρότι στην αρχή της «καριέρας» του είχε πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάποια στιγμή αυτονομήθηκε και χρησιμοποίησε εξαιρετικά αντιαμερικανική ρητορική.

Το 1989 Αμερικανοί πεζοναύτες εισέβαλαν στον Παναμά και τον συνέλαβαν. Οδηγήθηκε στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε, καθώς κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της εμπορίας ναρκωτικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο Ερντογάν «τράβηξε» την προσοχή των ΗΠΑ από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Εκεί, στην έδρα του Δήμου τον επισκέφθηκε ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Μόρτον Αμπράμοβιτς, συνοδευόμενος από τον σταθμάρχη της CIA Γκράχαμ Φούλερ.

Κατά την έξοδό του από το γραφείο του δημάρχου ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε δηλώσει στις κάμερες ότι ο Ερντογάν κάνει πολύ καλό έργο στο Δήμο Κωνσταντινούπολης και θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε ολόκληρη την Τουρκία.

Ακολούθησε η φυλάκιση του Ερντογάν από το βαθύ κράτος, το οποίο θεώρησε ότι η δήλωση αυτή του Αμερικανού πρέσβη σημαίνει ότι τον «ετοιμάζουν» για επόμενο πρωθυπουργό.

Ήταν η εποχή που μεσουρανούσε το όνομα του Νετζμετίν Ερμπακάν στο πολιτικό Ισλάμ με το Κόμμα Ευημερίας, μια χαρισματική φυσιογνωμία, η οποία όμως εθεωρείτο επικίνδυνη για τα Δυτικά συμφέροντα λόγω του θρησκευτικού του φανατισμού.

Ο Αμπράμοβιτς επισκέφθηκε τον Ερντογάν και στη φυλακή, θέλοντας να δείξει ότι η στήριξη συνεχίζεται. Ο Ερντογάν βγήκε από τη φυλακή, το Κόμμα Ευημερίας απαγορεύτηκε, ο Ερμπακάν τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη γενιά του πολιτικού Ισλάμ. Οι νέοι τότε μετριοπαθείς ισλαμιστές πολιτικοί Ερντογάν, Γκιουλ, Σενέρ και Αρίντς ίδρυσαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο το 2002 πήρε την εξουσία.

Τα εμπόδια που είχε ο Ερντογάν, με την απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές, ξεπεράστηκαν με τη βοήθεια του Ντενίζ Μπαϊκάλ και ο Ερντογάν εκλέχτηκε βουλευτής σε επαναληπτικές εκλογές του νομού Σιίρτ και αργότερα έγινε πρωθυπουργός.

Όσο ήταν πρωθυπουργός, με την βοήθεια των ΗΠΑ, του Γκιουλέν, των Κούρδων και άλλων παραγόντων, ξερίζωσε το παλιό βαθύ κράτος και την Εργκενεκόν και ισχυροποίησε τη θέση του στην εξουσία.

Μόλις ένιωσε ισχυρός, άρχισε με τη σειρά να εξουδετερώνει και να τα βάζει με τους μέχρι χθες συμμάχους του, μέχρι που ήλθε η σειρά του Γκιουλέν και μετά των ΗΠΑ.

Όμως, όπως κάθε βήμα που κάνουμε στη ζωή έχει το τίμημά του, το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική.

Ο Ερντογάν, όσο διαρκούσε το εμπάργκο και τα περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο και τις συναλλαγές με το Ιράν, έστησε μια μηχανή και μέσω πέντε τουρκικών τραπεζών διευκόλυνε την Τεχεράνη να κάνει εμπορικές και τραπεζικές πράξεις, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό το αμερικανικό εμπάργκο.

Οι συναλλαγές που έγιναν με αυτόν τον τρόπο κατ’ άλλους ανέρχονται στα 70 δισ. δολάρια και κατ’ άλλους στα μισά.

Ο Ερντογάν εξασφάλισε προμήθεια 15% από αυτές τις πράξεις, σε μαύρα λεφτά, από τα οποία κάποια χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν μαύρες επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους στη Μεσοποταμία, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ, και κάποια κατέληξαν στις τσέπες ορισμένων Βαλκάνιων ηγετών που επιδεικνύουν έκτοτε εξαιρετικά ανθελληνική στάση.

Όταν όμως ο Ερντογάν άρχισε να γίνεται πολύ ενοχλητικός ξέσπασε το σκάνδαλο Ζαράμπ (Δεκ. 2013), που ήταν το πρόσωπο-κλειδί σε όλη αυτή την ιστορία.

Ο Ζαράμπ μπήκε για λίγο φυλακή, αποφυλακίστηκε, και υπό το φόβο της δολοφονίας του αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Εκεί όμως συνελήφθη και φυλακίστηκε, όπου δικάζεται, μαζί με τον τραπεζίτη Χακάν Ατίλα, επίσης έμπιστο του Ερντογάν, με βαρύτατες κατηγορίες.

Στα μέσα της εβδομάδας η τουρκική λίρα είχε μεγάλες απώλειες. Ο λόγος; Διέρρευσε ότι και ο Ζαράμπ και ο Ατίλα, έχουν κάνει συμφωνία με τις δικαστικές αρχές και θα δώσουν στοιχεία για τον Ερντογάν.

Γι’ αυτό και ο συσχετισμός του με τον Νοριέγκα.

Λέτε να έχει τελικά την τύχη του;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

4 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

4 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

5 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign