pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντροπή τους!

30/10/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δύο επίκαιρα θέματα σημάδεψαν τις πρόσφατες μέρες: Το ένα είναι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική και το άλλο η απαίτηση 116 πρώην βουλευτών να λάβουν 15 εκατομμύρια ευρώ ως αναδρομικά.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η επίσκεψη του Τσίπρα στην Αμερική ήταν μια επίσκεψη που τίποτα δεν είχε από τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήριζαν την Αριστερά ως τα σήμερα. Τίποτα από τα αλλοτινά συνθήματά της: Από το «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» κι από το «έξω οι βάσεις του θανάτου». Αντίθετα, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλτ Τραμπ είχε όλα τα στοιχεία μιας φτωχής και δανειζόμενης χώρας που εκλιπαρεί για βοήθεια από την ισχυρότερη χώρα του κόσμου. Είχε, επιπλέον, στοιχεία υποκριτικής μετανοίας σε χώρα σύμμαχο.

Ιστορικά, από τη συμφωνία της Γιάλτας (4 Φεβρουαρίου 1945) ανήκουμε στη Δυτική σφαίρα επιρροής. Κι από το 1952 γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ, επί Νικολάου Πλαστήρα. Ούτε και ο σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου, παρά την αντιαμερικανική του πολιτική και τα μεγάλα εκλογικά του ποσοστά δεν τόλμησε να συγκρουστεί με την Αμερική. Ο μόνος που έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1974, μετά την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο, αλλά δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλτ Τραμπ πήγε η Αριστερά άοπλη, δίχως την ιδεολογική της πανοπλία.

Δεν πήγε να εκφράσει διαμαρτυρία και διαφωνία. Δεν πήγε να ζητήσει να φύγουν οι αμερικανικές βάσεις, αλλά να διαφημίσει το αβύθιστο ελληνικό αεροπλανοφόρο της Μεσογείου, που το λένε Σούδα. Ακόμη, να δώσει δουλειά σε εταιρείες κατασκευής αεροπλάνων των ΗΠΑ, ως συνήθως.

Πήγε να δικαιολογήσει και τις πιο διαβολικές σκέψεις του προέδρου Τραμπ, θυμίζοντας εκείνο που είπε ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1989 για να δικαιολογήσει τη συγκυβέρνηση του ΚΚΕ με τη ΝΔ: «Στην πολιτική κάνεις συνεργασία και με τον διάβολο». Κάτι ανάλογο έκανε και ο Τσίπρας.

Το κλίμα της επίσκεψης ήταν ταπεινωτικό για την Αριστερά. Ξεπέρασε όλες τις ιδεολογικές της θέσεις. Αντιθέτως η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να αισθάνεται δυσαρεστημένη, καθότι διαχρονικά είναι πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ. Εξάλλου είναι αντιφατικό, αυτό για το οποίο μεμφόταν την Αριστερά η Δεξιά, τώρα που το έκανε καλύτερα κι από την ίδια, να την επικρίνει. Την κατηγορεί γιατί είναι αναντίστοιχη με την ιδεολογία της, την οποία ωστόσο απορρίπτει.

Η πολιτική της σημερινής Αριστεράς υπακούει στη λογική πως «όταν αλλάζει θέση ο λαγός, αλλάζει και ο κυνηγός». Αλλιώς θα μένει μεν στη θέση της πιστή, αλλά θα παραμονεύει σε λάθος θάμνο.

Τίποτα στις μέρες μας, και σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι πιο ρευστό από την πολιτική. Νέες συμμαχίες γίνονται –λόγω και Συρίας– και οι παλιές διαλύονται. Κι είναι αυτό που πρέπει να μελετήσουμε σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Θέλει μια άλλη διπλωματική ευελιξία, προσαρμοσμένη στις διεθνείς εξελίξεις.

Ποτέ δεν θα άφηνε το ΝΑΤΟ την Ελλάδα να ασκήσει δική της πολιτική. Πήγε να το κάνει ο Καραμανλής ο νεότερος με τη Ρωσία και βρήκε τον μπελά του! Μακάρι να ήταν η Ελλάδα αυτάρκης όπως η Ελβετία ή η Σουηδία…

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την απαίτηση 116 πρώην βουλευτών (από τους οποίους οι 61 είναι της ΝΔ και οι 52 του ΠΑΣΟΚ) να λάβουν 15 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά, ωσάν να μην έχουν τρεις και τέσσερις συντάξεις ο καθένας τους!

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βογκά, αυτοί έχουν το δικό τους το χαβά. Απαιτούν παντελώς αδιάντροπα χρήματα από μια χρεοκοπημένη πατρίδα, που δεν έχει ούτε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα της. Απαιτούν να πάρουν, αναδρομικά, λεφτά που αντιστοιχούν σε δέκα χρόνια εργασίας για έναν νέο εργαζόμενο, αυτοί που είναι οι κατεξοχήν υπαίτιοι της χρεοκοπίας της. Που πρόδωσαν, πούλησαν και παρέδωσαν σε τοκογλύφους δανειστές την ανεξαρτησία της.

Η συμπεριφορά τους δείχνει πως είναι άνθρωποι δίχως ήθος και ντροπή. Το μόνο που δικαιούνται να ζητήσουν είναι μια μεγάλη συγνώμη και τίποτα παραπάνω.

Λέγεται πως κάθε εποχή έχει τη λογική της. Όμως η σημερινή πολιτική εποχή στερείται παντελώς λογικής. Τα ατομικά πολιτικά οφέλη κατάστρεψαν τα συλλογικά. Οι άνθρωποι που διέλυσαν την υγεία και τα δημόσια ταμεία ζητούν ανερυθρίαστα και αναδρομικά! Ντροπή τους!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

4 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

4 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

4 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign