pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κρατικές αναπηρίες

25/01/2017 - 9:06πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η δημοσίευση του Ν.4447/2016 (ΦΕΚ Α241/23.12.2016) επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς του ΕΟΠΠΥ με μεγάλο αντίκτυπο στον τομέα της ειδικής αγωγής. Η νέα χρονιά βρίσκει την ειδική αγωγή –εργαζόμενους, ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους– σε δεινή θέση, μιας και επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την εν λόγω υπηρεσία (ουσιαστικά οι χρήστες των υπηρεσιών ειδικής αγωγής κινδυνεύουν να βρεθούν από 25/01/2017 χωρίς κάλυψη για τις δαπάνες αυτές). Η ειδική αγωγή αφορά ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού: τα παιδιά με διαφόρων ειδών σύνδρομα, είτε ήπιας είτε βαρύτερης μορφής, προβλήματα λόγου, αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμό, νοητική στέρηση κ.ο.κ., τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα κι εκπαίδευση.

Ήδη κατά τα τελευταία χρόνια έχει δρομολογηθεί η διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της ειδικής αγωγής με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και τις συνεχείς προσπάθειες ιδιωτικοποίησής του.

Αυτήν τη φορά, στις 22 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν αλλαγές που ισχύουν ήδη από την 1η Ιανουαρίου και αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών, μέσω διαδικασίας υπογραφής ατομικών συμβάσεων με αυτές – που αποτελεί προϋπόθεση πλέον για την κάλυψη των δαπανών στην ειδική αγωγή. Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ουσιαστικά περαιτέρω περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, λουκέτα σε μικρές ιδιωτικές δομές, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους να απειλούνται με περικοπές μισθών ή με απώλεια της εργασίας τους αντίστοιχα, και τους εξυπηρετούμενους και τις οικογένειες τους σε πολύ αβέβαιο μέλλον.

Οι οικονομικές παράμετροι της εφαρμογής του εν λόγω νομοθετήματος ορίζουν –μεταξύ άλλων βεβαίως– τα εξής: Να γίνει χρήση του φορολογικού μέτρου που λέγεται clawback στις δαπάνες για την ειδική αγωγή. Ο όρος clawback (επιχειρηματικός όρος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε χρήματα ή παροχές που έχουν δοθεί παραπάνω από το συνηθισμένο, αλλά πρέπει να επιστραφούν λόγω ειδικών συνθηκών. Φυσικά, εν προκειμένω, όχι μόνο δεν υπάρχουν παροχές υπέρ το δέον, τουναντίον οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον εν λόγω κλάδο αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η πληρωμή του ΕΟΠΥΥ προς τους γονείς για κάθε συνεδρία –π.χ. εργοθεραπείας– ή για ειδικούς παιδαγωγούς είναι 1,23 ευρώ (ο ευτελισμός της επιστήμης, αλλά και της θεραπευτικής αξίας, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην κοστολόγηση του έργου των επαγγελματιών)!

Οι νέες τροποποιήσεις, δηλαδή, προκαλούν έναν φαύλο κύκλο όπου οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής θα υποαμείβονται εξαιτίας της μειωμένης παροχής του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γονείς δεν θα μπορούν να αναλάβουν το κόστος των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στα παιδιά τους.

Η κατάσταση αυτή είναι πάρα πολύ θλιβερή, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γονείς των παιδιών με προβλήματα αγωνίζονται καθημερινά με μια κακή μοίρα, διότι, όπως καταλαβαίνουμε, κανείς ποτέ δεν θέλησε να φέρει στον κόσμο ένα παιδί που δεν θα χαίρει άκρας υγείας, δυστυχώς ήταν θέμα (κακής) τύχης. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί σε όλους, και όταν συμβαίνει είναι απαραίτητη η αρωγή ενός κοινωνικού κράτους που θα συνδράμει και θα υποστηρίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και δεν θα καταδικάζει αυτά τα παιδιά πετώντας τα σε έναν σύγχρονο Καιάδα μέσω αυτής ακριβώς της κρατικής ακηδίας. Είναι ανάρμοστο, σκληρό και αμοραλιστικό από μια κυβέρνηση να φείδεται παροχών και θεραπείας στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

Αναπηρία όμως σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν τα παιδάκια, αλλά –όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά– ο δυσκίνητος, απαρχαιωμένος (και διεφθαρμένος) κρατικός μηχανισμός.

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δείγμα πολιτισμού ένα κράτος να μεριμνά για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Άλλωστε, πέραν του ηθικού υπόβαθρου, η υγεία, η περίθαλψη, η εκπαίδευση είναι δικαιώματα του κάθε πολίτη (και κυρίως αυτών με ειδικές ανάγκες) και υποχρέωση της πολιτείας, όπως ρητά ορίζει το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Το κοινωνικό ελάχιστο δεν αποτελεί προαίρεση, αλλά συνταγματική επιταγή. Ας σεβαστούμε το σύνταγμα. Ή ας φτιάξουμε επιτέλους ένα νέο, ορθό και δίκαιο πολιτικό σύστημα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA/Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)

Μπορεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

10 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη  2η Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια, στο Παρίσι, Tρίτη 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης από το Παρίσι: Η Ελλάδα γυρνά σελίδα, ώρα να εξετάσουμε και την πυρηνική ενέργεια

34 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη θεατρική παράσταση «Ο πάρδον» (φωτ.: e-enimerosi.com)

Μια ποντιακή κωμωδία έκανε το Ντίσελντορφ να γελάσει – Tι έγινε στην παράσταση «Ο πάρδον»

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pexels)

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: Έπεσε η πλατφόρμα πριν καν ανοίξει

1 ώρα πριν
Ο Γιώργος Πανουσόπουλος σε εκδήλωση προς τιμήν του, στο 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2005 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)

Γιώργος Πανουσόπουλος: Πέθανε ο σκηνοθέτης που κινηματογράφησε τον έρωτα και το ελληνικό φως

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Οι αριθμοί των νεκρών από τον πόλεμο, όπως τους ανακοίνωσαν οι χώρες που έχουν εμπλακεί

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign