pontosnews.gr
Τρίτη, 22/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ενηλικιώνεται το 2016 (φωτο, βίντεο)

12/11/2015 - 5:50πμ
Το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ενηλικιώνεται το 2016 (φωτο, βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τον δικό τους, ενεργό ρόλο για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του ποντιακού ελληνισμού αλλά και για τη διατήρηση της παράδοσης, έχουν αναλάβει και φέρουν σε πέρας διαρκώς νέοι Πόντιοι, άντρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 35 ετών, μέσα από το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Η πιο πρόσφατη παρέμβασή τους ήταν φυσικά με αφορμή το θέμα των ημερών, όταν εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων Φίλη και αξίωσης απομάκρυνσής του από τον υπουργικό θώκο.

Το Συναπάντημα, 18ο στη σειρά το 2016, είναι ένα τετραήμερο ετήσιο αντάμωμα νέων Ποντίων από όλο τον κόσμο στην Παναγία Σουμελά Βερμίου, που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο από το 1999.

Με αφορμή αυτό, όλο το χρόνο συσφίγγονται σχέσεις, ανταλλάσσονται απόψεις και γίνεται προετοιμασία διαφόρων δράσεων.

Το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, μια ελεύθερη έκφραση των νέων Ποντίων· χωρίς προέδρους, γενικούς γραμματείς και άλλους οφικιάλιους, υπό τη σκέπη του Ιερού Προσκυνήματος και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, το οποίο έχει τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).


Αναμνηστική φωτογραφία της Οργανωτικής Επιτροπής του 17ου Συναπαντήματος

Ψυχή της διοργάνωσης του ανταμώματος αλλά και των δράσεων είναι η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 50-55 άτομα, μέλη 98 ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως ανέφεραν στο pontos-news.gr η Κυριακή Ιμιρτζίδου και η Μαριαλένα Στεργίου, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος, νεαροί Πόντιοι από τη Βέροια είχαν το 1998 την ιδέα διοργάνωσης μιας συνάντησης στην Παναγία Σουμελά. Αυτή η ιδέα έγινε πράξη έναν χρόνο αργότερα.


Η Κυριακή Ιμιρτζίδου και η Μαριαλένα Στεργίου

Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 100 άτομα, γρήγορα όμως αυξήθηκαν σημαντικά οι συμμετέχοντες και το 2013 έφτασαν να παρευρίσκονται στη Σουμελά, στο Συναπάντημα, περίπου 850 άτομα.

«Ωστόσο, επειδή στην Παναγία Σουμελά υπάρχουν μόνο 400 κρεβάτια και για να αποφευχθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, η Οργανωτική Επιτροπή πήρε την απόφαση ο αριθμός των μελών-συμμετεχόντων στο Συναπάντημα να μην ξεπερνάει τα 650 άτομα», μας λέει η Κυριακή Ιμιρτζίδου.

Οι δράσεις του Συναπαντήματος
Επτά φορές το χρόνο, στα γραφεία του Ιερού Προσκυνήματος και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους ποντιακούς συλλόγους, συγκεντρώνονται τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και προγραμματίζουν δράσεις.


Σέρρα – Από τα δρώμενα της Οργανωτικής Επιτροπής

«Συγκεντρωνόμαστε κάθε Ιούλιο σε έναν χώρο που αγαπάμε, σ’ αυτόν του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, της μητέρας των Ποντίων. Ανταλλάσσουμε ιδέες, γνωριζόμαστε καλύτερα και μαθαίνουμε διάφορα πράγματα. Είναι ένα αντάμωμα με διαλέξεις, εισηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορούς, χορωδίες κτλ.», σημειώνει η Κ. Ιμιρτζίδου.

«Ανταμώνουμε, μαθαίνουμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν, αλλά βρίσκουμε την ευκαιρία να γλεντήσουμε κιόλας», συμπληρώνει από την πλευρά της η Μαριλένα Στεργίου.

Κάθε Συναπάντημα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες με εισηγήσεις και διαλέξεις επιστημόνων και ειδικών. Μεταξύ άλλων έχουν μιλήσει για διάφορα θέματα ο εργατολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, ο λαογράφος Στάθης Ευσταθιάδης, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ο ιστορικός Θεοδόσης Κυριακίδης, ο Λάζος Τερζάς, η Βούλα Πατουλίδου, κ.ά.


Βράβευση του Ιβάν Σαββίδη στο πλαίσιο του 17ου Συναπαντήματος – Δίπλα του ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης
και Καμπανίας Παντελεήμων, και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης

Στα συνολικά 17 Συναπαντήματα έχουν μιλήσει περίπου 120 εισηγητές. Επίσης, έχουν γίνει αφιερώματα σε γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες (Χρύσανθος, Μήττας Σταυρίδης, Χρυσανθόπουλος, Γώγος κ.ά.) και πραγματοποιούνται εκδρομές σε γειτονικούς προορισμούς (Βεργίνα, Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, Μουσείο Βέροιας, Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης κτλ.). Γυναίκες παρασκευάζουν ποντιακά εδέσματα και οι νέοι παρακολουθούν όλη τη διαδικασία της παρασκευής, παρουσιάζονται διάφορα πολύ χρήσιμα αντικείμενα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον Πόντο πριν από τον ξεριζωμό (π.χ. σαπολούκ, το οποίο μοιάζει πολύ με σφουγγάρι για μπάνιο) κ.ο.κ. Τα τελευταία τρία χρόνια σε κάθε Συναπάντημα γράφεται κι από ένα τραγούδι.

Το κάθε τετραήμερο ολοκληρώνεται με ένα ομόφωνο ψήφισμα για διάφορα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό (Γενοκτονία και προώθηση της διεθνούς αναγνώρισής της, ενότητα ποντιακού χώρου, Κύπρος κτλ.), καθώς και με ένα μήνυμα που σχηματίζουν με τα κορμιά τους τα μέλη του ανταμώματος έξω από την εκκλησία της Παναγίας Σουμελά. Αίσθηση προκάλεσε το τεράστιο «Ο Πόντος Ζει» που σχημάτισαν τον περασμένο Ιούλιο περίπου 500 άτομα, καθώς και το «Παναγία Σουμελά» που σχημάτισαν περίπου 430 άτομα την προηγούμενη χρονιά.

Στο μέλλον σχεδιάζεται μεταξύ άλλων ο σχηματισμός μιας τεράστιας λύρας, ο χάρτης του Πόντου και ο μονοκέφαλος αετός του Πόντου.

«Είμαστε μια έκφραση της νεολαίας των Ποντίων. Μαζευόμαστε στον ιερό τόπο της Παναγίας Σουμελά, η οποία είναι κάτι ανώτερο από όλους μας», λέει η Κυριακή Ιμιρτζίδου. «Μαζευόμαστε από πολλά μέρη, αλλά δεν ξεχνάμε κάτι βασικό. Να περάσουμε εμείς οι νέοι το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε την παράδοση και τη γενιά μας», συμπληρώνει η Μαριλένα Στεργίου.


Αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων στο 17ο Συναπάντημα

Με μια φωνή, τα δυο κορίτσια ανέφεραν ότι στα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος είναι η διοργάνωση και άλλων δράσεων εκτός από αυτές που γίνονται στο τετραήμερο του ανταμώματος. Ωστόσο υπάρχει μια δυσκολία στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, λόγω των μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των τόπων κατοικίας των μελών της Επιτροπής. 

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σμύρνη φλέγεται. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην προκυμαία της πόλης προσπαθώντας μάταια να σωθεί (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Φωτογραφικό Αρχείο/  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σμύρνη 1922: Η φωτιά που άλλαξε την παγκόσμια τάξη – Ένα σημείο καμπής που ξεπερνά τον γεωγραφικό χώρο

14/09/2026 - 4:23μμ
Το προεδρικό μέγαρο στην Τσανκάγια της Άγκυρας, το 1935. Η έκταση όπου διαμορφώθηκε το συγκρότημα περιλάμβανε τις ιστορικές αμπελουργικές κατοικίες της οικογένειας Κασαπιάν, η οποία έχασε την περιουσία της κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μετά το 1921 έγινε κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ – ένα εμβληματικό παράδειγμα της διαδρομής των «εγκαταλελειμμένων περιουσιών» (φωτ.: Library of Congress / Matson Collection· επιχρωματισμός: Gargarapalvin / Wikimedia Commons)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι «εγκαταλειμμένες» περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων στην Τουρκία: Πώς η «απουσία» έγινε αρπαγή

11/09/2026 - 10:08πμ
Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ και το εξώφυλλο του βιβλίου της (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία, άρνηση και δημοκρατία: Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της

7/08/2026 - 11:55πμ
Ο Ζαν-Λουί Ανφ μπροστά από το μνημείο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Έτερμπεεκ, και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ασσυρίων (πηγή: Les Engagés)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Είναι αδικία, στην Ευρώπη να παραμένει άγνωστη η ιστορία των Ποντίων Ελλήνων» – Ένας δήμος των Βρυξελλών δείχνει το δρόμο

2/07/2026 - 8:19μμ
Σέρρα από το χορευτικό σύνολο της «Ρωμιοσύνης» (φωτ.: «Ρωμιοσύνη»)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άγις Τουρσίδης: «Αν είσαι Έλληνας, η Σέρρα είναι αδύνατον να μην σε αγγίξει»

1/07/2026 - 5:52μμ
Ο Θοδωρής Κοτίδης και η Αγγελική Παμπουκίδου στη λίμνη Δοϊράνη του Κιλκίς, τον τόπο καταγωγής τους (φωτ.: Αρχείο Αγγελικής Παμπουκίδου & Θοδωρή Κοτίδη/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θοδωρής Κοτίδης και Αγγελική Παμπουκίδου: Η τέχνη μας είναι ένας μαγικός τρόπος να «αναστήσουμε» τους προγόνους μας

30/06/2026 - 10:11μμ
Η Στέλλα Παπουλίδου, μια πολυπράγμων φιλόλογος (φωτ.: Αρχείο Σ. Παπουλίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Στέλλα Παπουλίδου μεταφέρει τα ποντιακά τραγούδια στη νοηματική: «Οι πατρίδες δεν είναι αλησμόνητες – είναι μέσα μας»

19/06/2026 - 3:56μμ
Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος κατά τη διάρκεια ομιλίας (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος εξηγεί γιατί η συζήτηση δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή

25/05/2026 - 2:00μμ
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο Άγιον Όρος (πηγή: αρχείο Αλκιβιάδη Στεφανή)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλκιβιάδης Στεφανής: Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τι είναι γενοκτονία – Ο Πόντος είναι το παράδειγμα

17/05/2026 - 6:59μμ
Ο Έρικ Μπόγκοσιαν φωτογραφημένος από τη Μονίκ Καρμπόνι. Στο φόντο εκθέματα στο Μουσείο Γενοκτονίας του Γερεβάν σχετικά με την «Επιχείρηση Νέμεσις» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Επιχείρηση Νέμεσις»: Ο Έρικ Μπoγκοσιάν μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την εκδίκηση που έγινε ιστορία

24/04/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΠΟΕ)

Έφυγε από τη ζωή ο Χαράλαμπος Πεχλιβανίδης – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο πρωθυπουργός στη Silicon Valley: Το σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, η τρίτη θητεία και οι επαφές με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τουρκία: Πυροβολισμοί έξω από σχολείο στη Μανίσα της Σμύρνης – Τέσσερις μαθητές τραυματίστηκαν

1 ώρα πριν
Ο Διογένης με το φανάρι – Έργο που αποδίδεται στον Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (πηγή: commons.wikimedia.org)

Διογένης ο κυνικός: Ο Σινωπεύς φιλόσοφος – Ο Πόντιος κοσμοπολίτης

2 ώρες πριν
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαγικές στιγμές στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού, στον Καπνικό Σταθμό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV