pontosnews.gr
Κυριακή, 9/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή χωρίς λάδι

18/04/2014 - 8:40πμ
Συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή χωρίς λάδι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
Υλικά

  • ½ κιλό ρύζι για πιλάφι
  • ½ κιλό αρακά ή ανάμικτα λαχανικά
  • 2 καρότα
  • 2 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ ματσάκι άνηθο, αλάτι, πιπέρι
  • σακούλα ψησίματος (ειδική για το φούρνο)

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα καρότα και το κρεμμύδι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Πλένουμε τον αρακά και τρίβουμε τις ντομάτες.
  3. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζουμε στη σακούλα. Με μια καρφίτσα ανοίγουμε τρύπα στο πάνω μέρος της και την βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 170°C για 60΄.
  4. Βράζουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε, και γαρνίρουμε με τον αρακά.

Σερβίρεται ζεστό.


ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ
Υλικά

  • 8 κ.σ. μακεδονικό ταχίνι
  • 1 φλ. ρύζι
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • 10 φλ. νερό

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι, και όταν ετοιμαστεί το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι.
  2. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε σιγά-σιγά με λίγο ζωμό από τη σούπα.
  3. Αδειάζουμε το διαλυμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με τη σούπα. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και το μαϊντανό ωμά και ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε να πάρει η σούπα μας μια-δυο βράσεις ακόμη και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.

ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
Υλικά

  • 1 πακέτο κριθαράκι
  • 3-5 κουταλιές ταχίνι
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας.
  2. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και το κριθαράκι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά.
  3. Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε.
  4. Απομακρύνουμε από τη φωτιά το κριθαράκι, και όταν αυτό πάψει να κοχλάζει παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το νερό της σούπας και το ρίχνουμε στο ταχίνι.
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας νερό μέχρι να αραιώσει αρκετά.
  6. Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα μας ανακατεύοντας καλά.

ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ)
Υλικά

  • 1½ λίτρο νερό
  • 1 φλ. τσ. αστράκι, κους κους ή κριθαράκι ψιλό
  • 6 κ.σ. γεμάτες ταχίνι
  • 1 βαθύ πιάτο κρύο νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το ψιλό ζυμαρικό, να βράσει για περίπου 10΄.
  2. Βάζουμε νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το ζεστό νερό της κατσαρόλας και το ταχίνι. Σιγά-σιγά το αραιώνουμε (στην αρχή το ταχίνι θα σφίξει, αλλά μετά θα γίνει πιο αραιό). Καθώς είναι ζεστό, συμπληρώνουμε ζεστή σούπα (ακολουθώντας τη διαδικασία που κάνουμε για το αυγολέμονο) και ανακατεύουμε καλά.
  3. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 10΄. Κατόπιν, ανακατεύοντας, ρίχνουμε μέσα με κουτάλα το αραιωμένο ταχίνι και αλατίζουμε

⇔

► Προσοχή, δεν ξαναζεσταίνουμε τη σούπα γιατί θα κόψει το ταχίνι!
► Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και στάζουμε λίγο λεμόνι σε κάθε πιάτο πριν το απολαύσουμε ζεστό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συρμοί στο μετρό της Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκτός λειτουργίας από τη Δευτέρα και για έναν μήνα

7 λεπτά πριν
Από την αφίσα της εκδήλωσης

Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού: Οδοιπορικό στη ζωή λογίων και προσωπικοτήτων της Μικράς Ασίας – Μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ)

Δήλος: «Ζωντανεύει» ξανά με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας

60 λεπτά πριν
Ο Αγάς των Γενιτσάρων, επικεφαλής του σώματος των Γενιτσάρων, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ RYCAUT, Paul. «Histoire de l'état present de l'Empire Ottoman, contenant les maximes politiques des Turcs, les principaux points de la religion mahometane, ses sectes, ses héresies, & ses diverses sortes de religieux, leur discipline militaire, avec une supputation exacte de leurs forces par mer & par terre, & du revenu de l'état», Άμστερνταμ, Abraham Wolfgank, 1670)

Ο γενίτσαρος που έχτισε το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στη Μονή Αγίου Γεωργίου Χουτουρά στον Πόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/PontioiGlyfadas)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας μάς περιμένει να γλεντήσουμε ποντιακά

2 ώρες πριν
Αεροπλάνο προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (LAX) (φωτ.: EPA/ALLISON DINNER)

ΗΠΑ: Χάος στις αεροπορικές μεταφορές λόγω της δημοσιονομικής παράλυσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign