pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια. Η πιο νόστιμη συνταγή

13/04/2014 - 10:58πμ
Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια. Η πιο νόστιμη συνταγή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν χρειάζεται να πιάσουμε πρώτα τη μαγιά, κι έτσι μειώνεται ο χρόνος παρασκευής τους.

  1. Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα (προσοχή, όχι καυτό) και ρίχνουμε πρώτα τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά (κρόκο και ασπράδι) ανακατεύοντάς τα με το χέρι.
  2. Το μαχλέπι το βράζουμε σε ένα φλιτζανάκι νερό, το σουρώνουμε, και αφού έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ρίχνουμε στο μίγμα.
  3. Προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών, το λεμόνι, το κονιάκ και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  4. Αφού λιώσουμε τη φυτίνη, την τοποθετούμε σε μπολ και βουτώντας τα χέρια μας σε αυτό, ζυμώνουμε πολύ απαλά γυρίζοντας τη ζύμη συνεχώς μέχρι να τελειώσει η φυτίνη. Το μυστικό για να γίνουν τα τσουρέκια αφράτα είναι να μην ζυμωθούν πολύ. Μην περιμένετε να ρουφήξει αμέσως τη φυτίνη. Αυτό θα γίνει στη διάρκεια του φουσκώματος.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή και περισσότερο. Μπορούμε να προθερμάνουμε το φούρνο στους 50° και να τοποθετήσουμε τη λεκάνη μας αφού σβήσουμε το φούρνο. Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν την πατάμε με το δάχτυλό μας και μένει το αποτύπωμα.

Πώς πλάθουμε τα τσουρέκια

  1. Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, παίρνουμε κομμάτι από τη ζύμη και φτιάχνουμε ένα κορδόνι, το πατάμε ελαφρά να ανοίξει και σκορπίζουμε τις σταγόνες σοκολάτας ή την κουβερτούρα τριμμένη και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Το ξανακάνουμε ρολό. Το ίδιο κάνουμε και σε δύο άλλα κορδόνια και στη συνέχεια πλέκουμε μια κοτσίδα ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε.
  2. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα ή σε φόρμες μακρόστενες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας φουσκώσουν πιο πολύ. Αφού πλάσουμε όλα τα τσουρέκια αλείφουμε την επιφάνεια με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αμύγδαλο φιλέ και αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  3. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170° για 25-30΄ περίπου. Μην τα ψήσετε περισσότερο γιατί θα στεγνώσουν.
  4. Αφού τα βγάλουμε από τα ταψιά, αραιώνουμε λίγο μέλι σε ζεστό νερό και τα αλείφουμε για να γυαλίσουν.
  5. Όταν κρυώσουν, τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά με μεμβράνη και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε σακούλες που κλείνουμε καλά για να μην ξεραθούν.
  6. Αν φτιάξουμε πολλά μπορούμε, αφού τα συσκευάσουμε, να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

6 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

7 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

7 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign