Το πλοφ είναι πιλάφι που έχει καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, συνηθίζουν όμως να το μαγειρεύουν οι Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.
ΥΛΙΚΑ
| 1 κιλό προβατίνα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχάρι ή αρνί αλλά η προβατίνα δίνει πιο ιδιαίτερη γεύση) |
| 1/4 φλ. ελαιόλαδο |
| 3 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα |
| 5 μεγάλα καρότα τριμμένα στο πολύ χοντρό του τρίφτη |
| 2½ φλ. ρύζι κίτρινο |
| 4 φλ. βραστό νερό |
| 1 κ.γ. κύμινο |
| 1 κ.γ. κάρυ |
| 1 κουταλάκι ατζίκα* (προαιρετικά) |
| αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση καυτερό |
| 2 κεφάλια σκόρδο ολόκληρα, με τη φλούδα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε το κρέας σε κύβους 3 εκ. (βάζουμε και κομμάτια με κόκαλο για περισσότερη γεύση).
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας (να ροδίσει πολύ). Ρίχνουμε και τα κρεμμύδια να ροδίσουν κι αυτά, και προσθέτουμε τα καρότα και τα μυρωδικά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το νερό και τα δύο κεφάλια σκόρδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
















