Στα αγαπημένα φαγητά των Ποντίων θα μπορούσαμε σίγουρα να συμπεριλάβουμε τις πατάτες, τα τυριά και τα κάθε είδους ζυμάρια (είτε είναι σε πίτες, είτε λαβάσια, πιροσκί, πεϊνιρλί κτλ.), άρα αυτή η πατατόπιτα είναι ο τέλειος συνδυασμός!
Ως προς τα τυριά, θα μπορούσαμε σίγουρα να αυτοσχεδιάσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας αλλά και τη… διαθεσιμότητα των υλικών.
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
| 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις | 
| 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο | 
| αλάτι | 
| νερό όσο πάρει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι) | 
για τη γέμιση
| 1 λίτρο γάλα | 
| 6 αυγά | 
| 300 γρ. φέτα τριμμένη | 
| 250 γρ. ανθότυρο τριμμένο | 
| 2 πατάτες, μέτριες και καθαρισμένες | 
| πιπέρι φρεσκοτριμμένο | 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τις βράζουμε για 5΄ σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε (αν θέλουμε μπορούμε να τις τρίψουμε σε χοντρό τρίφτη, οπότε δεν χρειάζεται να τις βράσουμε).
 - Σε μια λεκάνη βάζουμε τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί και τα ανακατεύουμε.
 - Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
 - Προσθέτουμε νερό αν η ζύμη είναι σφιχτή, ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
 - Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, κρατάμε λίγη για να κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας και την υπόλοιπη την χωρίζουμε σε τρία μπαλάκια.
 - Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε πάνω το ένα μπαλάκι, και με έναν πλάστη αρχίζουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε φύλλο, αλευρώνοντας συχνά για να μην κολλήσει η ζύμη.
 - Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος (οβάλ ή στρογγυλό), και βάζουμε το πρώτο φύλλο επάνω στο σκεύος.
 - Το λαδώνουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία.
 - Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε.
 - Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο με λίγο μικρότερη διάμετρο από τα προηγούμενα και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
 - Με τη ζύμη που κρατήσαμε στην αρχή φτιάχνουμε πλεξούδες ζύμης και στολίζουμε –αν θέλουμε– την επιφάνεια της πίτας.
 - Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για περίπου 70΄ στους 180° σε προθερμασμένο φούρνο.
 
Καλη επιτυχία!
			















