pontosnews.gr
Σάββατο, 2/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγκινάρες αλά πολίτα – Το… συνώνυμο του ανοιξιάτικου φαγητού ήρθε από την Πόλη

Το αγαπημένο λαδερό φαγητό οφείλει το όνομά του στον Νικόλαο Τσελεμεντέ

5/04/2024 - 6:17μμ
Αγκινάρες αλά πολίτα

(Φωτ.: akispetretzikis.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ακούγεται ιταλικό, αλλά δεν είναι! Έχει έρθει από την Πόλη, κι αυτό ακριβώς υποδηλώνει το όνομα που του έδωσε ο Νικόλαος Τσελεμεντές όταν το εμπλούτισε με καρότα και πατάτες και το ενέταξε στον πολυθρύλητο Οδηγό μαγειρικής του ως «Αγκινάρες αλά πολίτα» αντί για «Αγκινάρες πολίτικες». Ο μεγάλος μάγειρας μάλιστα το… σέρβιρε με αυγολέμονο, που ήταν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή, ας μείνουμε όμως στη νηστίσιμη εκδοχή.

Μέχρι τότε, όπως διαβάζουμε, ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη το πιάτο αυτό το αποκαλούσαν «αγκινάρες με λάδι». Σκέτο.

Ο Άκης Πετρετζίκης –από τον οποίο επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε τη συνταγή– προτείνει κατεψυγμένες αγκινάρες, εμείς ωστόσο θα επιμείνουμε στις φρέσκες παρά τη δυσκολία του καθαρίσματος. Η γεύση τους είναι κλάσεις ανώτερη.

ΥΛΙΚΑ

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
3 καρότα
2 πατάτες
600 γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες
1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κύβο λαχανικών
750 γρ. νερό, βραστό
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμό από 2 λεμόνια
½ ματσάκι άνηθο
αλάτι
πιπέρι

για το σερβίρισμα

άνηθο (λίγο)
φέτες λεμόνι
ελαιόλαδο (λίγο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες 1 εκ. και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες 1 εκ.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3′.
  4. Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φετούλες, τα καρότα στη μέση και σε φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  5. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια 1-2 εκ. και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  6. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα όλα τα λαχανικά.
  7. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε 4-5′ μέχρι να πάρουν χρώμα.
  8. Προσθέτουμε το αλεύρι, τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-50′. Εάν δεν έχουμε καπάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λαδόκολλα* για να σκεπάσουμε το φαγητό.
  10. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.
  11. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  12. Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.
____
* Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, μεγαλύτερο από τη διάμετρο της κατσαρόλας. Διπλώνουμε στα τέσσερα και στη συνέχεια διπλώνουμε διαγώνια μέχρι να γίνει κώνος. Μετράμε από το κέντρο της κατσαρόλας μέχρι το ύψος του τοιχώματός της. Κόβουμε με ένα ψαλίδι το σημείο που ακουμπάει στην κατσαρόλα και 2 πόντους από τη μύτη της λαδόκολλας. Ξεδιπλώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια του φαγητού.

• Πηγή: akispetretzikis.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από μικροί στους ποντιακούς χορούς στο Μανιάκι (φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)

Τα Ποντιάκια του Μανιακίου χόρεψαν στην Ερμακιά

26 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Καβάλα: ΕΛΑΣ και Λιμενικό αναζητούν 59χρονη που εξαφανίστηκε στο Οφρύνιο

55 λεπτά πριν
Η Σοφία Ζαχαράκη με τον Άγγελο Συρίγο (κέντρο) στον Τεκέ της Ρούσσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σ. Ζαχαράκη: «Μεγάλη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» η θεσμική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών της Θράκης

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)

Κρήτη: Σε εξέλιξη φωτιά στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου – Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πιερίας το περασμένο σαββατοκύριακο (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΠΟΕ: «Κατάσταση ηθικά και θεσμικά ανεπίτρεπτη» η σύλληψη του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

2 ώρες πριν
Ο χάρτης με τα «θαλάσσια πάρκα» της Τουρκίας (φωτ.: glomex)

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερή και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign