pontosnews.gr
Τρίτη, 15/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Ημαθίας αφηγούνται τον ξεριζωμό και την προσφυγιά – Η αφίσα της ταινίας απέσπασε το 1ο βραβείο σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό

3/08/2026 - 6:00μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»

Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στη Βέροια, στο πλαίσιο μιας ολόκληρης εκδήλωσης μνήμης. Λίγο αργότερα, η αφίσα που τη συνόδευσε απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό. Τώρα, η ταινία μικρού μήκους Πατρίδα μου εδώ κι εκεί αναρτήθηκε στο YouTube, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη δουλειά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Ημαθίας.

Εμπνευσμένη από τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η μαθητική δημιουργία προσεγγίζει με ευαισθησία τον ξεριζωμό, την απώλεια της πατρίδας και την προσφυγιά, επιχειρώντας να ενώσει τη μνήμη των προηγούμενων γενεών με τα παιδιά του σήμερα.

Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μιας βιωματικής εκπαιδευτικής δράσης. Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Γενοκτονίας, άκουσαν μαρτυρίες, αναζήτησαν τις ρίζες του ποντιακού ελληνισμού και ήρθαν σε επαφή με την ιστορία των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας.

Όπως έγραψε η εκπαιδευτικός Εμμανουέλα Μαρούδα, η οποία επιμελήθηκε τη δράση, «η μνήμη γίνεται γνώση και η γνώση ευθύνη».

«Η ανταπόκριση των παιδιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συμμετείχαν με ενδιαφέρον, συγκίνηση και σεβασμό, αποδεικνύοντας πως όταν η ιστορία προσεγγίζεται με τρόπο βιωματικό, αγγίζει τις καρδιές και μένει ανεξίτηλη στη μνήμη», σημείωσε.

Από τη σχολική αίθουσα στη μεγάλη οθόνη

Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2026, στον κινηματογράφο ΣΤΑΡ της Βέροιας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Γεώργιο και περιλάμβανε ομιλίες, χορωδιακά και μουσικά αφιερώματα, παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών και ποντιακούς χορούς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεοδόσης Κυριακίδης, με θέμα την ιστοριογραφική τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η γεωλόγος Βασιλική Γαρυπίδου παρουσίασε την ιστορία και την καταγωγή των Ποντίων του χωριού.

Πρώτο βραβείο για την αφίσα

Η ταινία συμμετείχε στον 16ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema… διάβασες;». Η αφίσα που δημιούργησαν δύο μαθητές για το Πατρίδα μου εδώ κι εκεί απέσπασε ισότιμα το 1ο βραβείο στην κατηγορία αφίσας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα επίσημα αποτελέσματα αναφέρονται ως υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί η Εμμανουέλα Μαρούδα και ο διευθυντής του σχολείου, Γεώργιος Κελεπούρης.

Ο διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την κινηματογραφική αφήγηση και να τους δώσει τη δυνατότητα να εκφράσουν μέσα από την εικόνα τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.

Στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου, ο κινηματογράφος έγινε τρόπος προσέγγισης μιας δύσκολης ιστορικής μνήμης. Όπως σημειώνει η Εμμανουέλα Μαρούδα, «“Δεν ξεχνώ” σημαίνει θυμάμαι, τιμώ και μαθαίνω, ώστε η ιστορία να μη χρειαστεί ποτέ να επαναληφθεί».

Δείτε το ταινιάκι:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

14/09/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Τα «Σταυρετ’κα 2026» με Εσπερινό και περιφορά της Ιερής Εικόνας

14/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΠΟΕ: Κοινός αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας Μικρασιατών και Ποντίων

14/09/2026 - 10:39πμ
Μυτιλήνη. Ο πρόχειρος προσφυγικός καταυλισμός των Φωκιανών κοντά
στο σχολείο, 19 Ιουνίου 1914 (πηγή: Χάρης Γιακουμής / Kallimages, Paris)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

14η Σεπτεμβρίου: Πριν καεί η Σμύρνη, είχε αρχίσει ο αφανισμός

14/09/2026 - 9:19πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» άνοιξαν τη νέα χορευτική χρονιά με ποντιακή μουσική και χορό

14/09/2026 - 8:52πμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου (πηγή: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Πιερία και την Κατερίνη: Οι φωνές των Ποντίων προσφύγων πρώτης γενιάς σε 955 σελίδες

13/09/2026 - 11:03μμ
«Σταυρίτες» 2026, ημέρα πρώτη. Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 στην Πλατεία Ευσταθιάδη στην Αργυρούπολη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

Αργυρούπολη: Οι «Σταυρίτες» έγιναν 20 – Από το ποντιακό πανηγύρι στο θέατρο

13/09/2026 - 6:00μμ
Οι «Ακρίτες» από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη, στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: Facebook / Δημοσίευση του χρήστη Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

90ή ΔΕΘ: Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου χόρεψαν στο πρώτο περίπτερο της ΠΟΕ

13/09/2026 - 4:49μμ
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

12/09/2026 - 11:05μμ
Στη «Στέγη Κοριτσιού» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το 1961 (φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΝΤΟΣ

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Η «Στέγη» που άνοιγε στα κορίτσια το δρόμο προς τις σπουδές

12/09/2026 - 10:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: The Greek Herald)

Μελβούρνη: «Escape Room» με ελληνική μυθολογία και γλώσσα για παιδιά

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την τηλεοπτική σειρά (φωτ.: facebook / KurtlarVadisi.PLT)

Τουρκία: Προφυλακίσεις και ανακρίσεις για την πιο δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της χώρας – Στο επίκεντρο το «πραξικόπημα» του 2016

7 ώρες πριν
Πρόσφυγες στο κατάστρωμα του USS Edsall, στα ανοιχτά της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922. Στη σύνθεση, απόσπασμα της επιστολής της Μέιμπελ Έλιοτ, όπως δημοσιεύεται στο «Certain Samaritans», σ. 175 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298 · σελίδα: State Library of Pennsylvania / Internet Archive)

Μετά τη φωτιά στη Σμύρνη: Ένα κομμάτι ψωμί, ένα δωμάτιο και μια ζωή από την αρχή

7 ώρες πριν
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Αυστραλίας Μακάριος: «Υπάρχει πολλή ομορφιά στον κόσμο, αλλά για να τη δούμε, πρέπει να έχουμε ειρήνη μέσα μας»

8 ώρες πριν
Το δικαστήριο Minshull Street στο Μάντσεστερ, όπου εκδικάζεται η υπόθεση (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)

Βρετανία: Υπόθεση που θυμίζει Πελικό – Νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του επί δύο δεκαετίες

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χαλκιδική: Άγριο ζώο επιτέθηκε σε 5χρονο – Εξετάζεται αν ήταν τσακάλι

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV