pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νάουσας: Στο φως το βασιλικό γυμνάσιο του Φιλίππου Β’ όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο στη Μίεζα

Η ανασκαφή στο βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας επανασυστήνει τη μακεδονική παιδεία

17/06/2026 - 5:19μμ
(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέα στοιχεία που ενισχύουν μία από τις πιο εμβληματικές ιστορικές συνδέσεις της μακεδονικής γης έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Μίεζα. Πρόκειται για τον χώρο όπου, σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση, εκπαιδεύτηκαν ο Μέγας Αλέξανδρος και οι βασιλικοί παίδες υπό την καθοδήγηση του Αριστοτέλη. Τα πρόσφατα αρχαιολογικά δεδομένα παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο στην εσπερίδα με τίτλο Από τη Μίεζα στην Οικουμένη. Ανασκάπτοντας το βασιλικό γυμνάσιο, ανακαλύπτοντας τη συμβολή των Μακεδόνων στην ελληνική παιδεία.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν τα συμπεράσματα της διετούς ανασκαφικής δραστηριότητας, η οποία εξελίσσεται από το 2024 σε μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, αποκαλύπτοντας σταδιακά την πραγματική κλίμακα, την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τις λειτουργίες ενός οργανωμένου γυμνασιακού συγκροτήματος της εποχής του Φιλίππου Β’.

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

Τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά ευρήματα και ο «ξυστός»

Οι εργασίες, που περιλάμβαναν την απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων επιχώσεων και μπαζών, έφεραν στο φως σημαντικά τμήματα του οικοδομήματος. Μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί τοίχοι, στοές, η παλαίστρα, το στάδιο, χώροι διδασκαλίας και δίκτυα αγωγών νερού, συνθέτοντας μια καθαρή εικόνα για τη λειτουργία του χώρου. Παράλληλα, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη υψηλής ποιότητας, όπως κιονόκρανα και κίονες ιωνικού ρυθμού, καθώς και αμφορείς που συνδέονται με την αποθήκευση λαδιού για τις ανάγκες των αθλητών στην παλαίστρα.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρήματα κατέχει η αποκάλυψη του «ξυστού», μιας στεγασμένης στοάς μήκους περίπου 200 μέτρων, η οποία χρησιμοποιούνταν άμεσα για τη σωματική άσκηση και την εκπαίδευση των νέων.

Η έκταση του οικοδομήματος, η ποιότητα της κατασκευής και η συνύπαρξη χώρων άθλησης και διδασκαλίας ενισχύουν την εικόνα ενός συγκροτήματος με κεντρικό ρόλο στη μακεδονική εκπαιδευτική παράδοση.

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

Σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητα στο γυμνάσιο προσφέρουν και τα κινητά ευρήματα, όπως σπασμένα κεραμικά αγγεία, νομίσματα, γραφίδες γραφής και τμήματα γλυπτών, τα οποία φωτίζουν την εκπαιδευτική και αθλητική δραστηριότητα που αναπτυσσόταν εκεί.

Η ταύτιση του μνημείου και η βίαιη ρωμαϊκή καταστροφή

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν αναλυτικά από την επικεφαλής των ανασκαφών και Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Ημαθίας δρ Αγγελική Κοτταρίδη, στην κεντρική ομιλία της.

Η δρ Κοτταρίδη υποστήριξε ότι το μεγάλο οικοδόμημα της Μίεζας ταυτίζεται με το Βασιλικό Γυμνάσιο, σημειώνοντας πως τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του παραπέμπουν στα πρώιμα μακεδονικά γυμνάσια.

Η χρονολόγησή του στα χρόνια του Φιλίππου Β’, η έκτασή του και η αρχιτεκτονική του οργάνωση αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την τεκμηρίωση της ταυτότητάς του.

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορική διαδρομή του μνημείου, καθώς τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι το συγκρότημα καταστράφηκε βίαια από τους Ρωμαίους κατά τον 2ο αιώνα π.Χ., μετά την οριστική υποταγή της Μακεδονίας. Η ενέργεια αυτή εντασσόταν προφανώς στο πλαίσιο της συστηματικής αποδυνάμωσης των συμβόλων της μακεδονικής ισχύος και της συλλογικής μνήμης.

Σχεδιασμός για Αριστοτέλειο Αρχαιολογικό Κέντρο στη Νάουσα

Στην προοπτική της μελλοντικής αναστήλωσης και ανάδειξης του χώρου, ώστε το Βασιλικό Γυμνάσιο να καταστεί επισκέψιμο, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης. Ο δήμαρχος της Νάουσας χαρακτήρισε τη Μίεζα χώρο παγκόσμιας σημασίας και γνωστοποίησε τον σχεδιασμό για τη δημιουργία Αριστοτελείου Αρχαιολογικού Κέντρου στη Νάουσα, το οποίο θα φιλοξενεί ευρήματα και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την περιοχή. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων με σκοπό την προστασία του μνημείου, υπογραμμίζοντας ότι στη Μίεζα διαμορφώθηκε ένα εκπαιδευτικό πρότυπο που επηρέασε βαθιά τον ελληνιστικό κόσμο.

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

Στην εσπερίδα μίλησε επίσης ο ομότιμος καθηγητής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα τεσσάρων δεκαετιών ερευνών (1984-2026) μέσω γεωφυσικών μεθόδων στις Αιγές και τη Μίεζα, αναδεικνύοντας τη συμβολή της τεχνολογίας στη χαρτογράφηση των καταλοίπων.

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και Καθηγητής Αρχαίας Νομισματικής στο Πανεπιστήμιο Radboud Παναγιώτης Ιωσήφ, ανέλυσε την εξάπλωση του θεσμού του γυμνασίου στην ελληνιστική Ανατολή ως φορέα παιδείας και σωματικής αγωγής.

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και τον Σύλλογο Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αρχαιολογικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, δρ Γεωργία Στρατούλη.

(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκηνή από την ταινία «1922», του Νίκου Κούνδουρου. Η Μπέτυ Βαλάση κουβαλά στους ώμους την Ελεονώρα Σταθοπούλου (πηγή: Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Μουσείο Κινηματογράφου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«1922»: Η «καταραμένη ταινία» του Κούνδουρου και οι περιπέτειες της

20/09/2026 - 1:33μμ
Αρχαιολόγοι εργάζονται ανάμεσα στα λίθινα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού στο Λιμάν Τεπέ, στα Βουρλά (φωτ.: İzmir Metropolitan Municipality)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρά Ασία: Σύστημα αποστράγγισης 5.000 ετών αποκαλύφθηκε στα Βουρλά

20/09/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

17/09/2026 - 11:00μμ
Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίτσιο Γκουσμάν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουσμάν, ο θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης της Χιλής

16/09/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

9/09/2026 - 11:44μμ
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μετά το εξιτήριό του από το Δρομοκραΐτειο, Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Σοκ και θλίψη

9/09/2026 - 6:02μμ
Σκηνή από την ταινία «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ

7/09/2026 - 6:59μμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα, «Ο στρατηγός και ο κανονιέρης-Ο Κοντός και ο Ψηλός» (φωτ.: Εκδ. «ΜΙΛΗΤΟΣ»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Καραμανλής ύμνησε τον παλαίμαχο επιθετικό και κορυφαίο σκόρερ Αντώνη Αντωνιάδη

6/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης/ΑΠΕ_ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Haig Yazdjian: Ο Αρμένιος δεξιοτέχνης στο ούτι ετοιμάζεται για το 5ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός

6/09/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: Αποδόθηκαν στο κοινό το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Τέμενος Ορτά

5/09/2026 - 6:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκηνή από την ταινία «1922», του Νίκου Κούνδουρου. Η Μπέτυ Βαλάση κουβαλά στους ώμους την Ελεονώρα Σταθοπούλου (πηγή: Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Μουσείο Κινηματογράφου)

«1922»: Η «καταραμένη ταινία» του Κούνδουρου και οι περιπέτειες της

35 λεπτά πριν
Γιατρός (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιατροί υπό ψηφιακό έλεγχο: Νέο app θα δείχνει τι επιτρέπεται να κάνει ο καθένας

56 λεπτά πριν
Αρχαιολόγοι εργάζονται ανάμεσα στα λίθινα κατάλοιπα του προϊστορικού οικισμού στο Λιμάν Τεπέ, στα Βουρλά (φωτ.: İzmir Metropolitan Municipality)

Μικρά Ασία: Σύστημα αποστράγγισης 5.000 ετών αποκαλύφθηκε στα Βουρλά

1 ώρα πριν
Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών για την καταπολέμηση του ιού του δυτικού Νείλου, στο Παλαιό Φάληρο (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Ιός του Δυτικού Νείλου: «Ήρθε για να μείνει» – Τι αλλάζει η κλιματική κρίση

2 ώρες πριν
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Χαλκιδική: Πέθανε ο 17χρονος που κατέρρευσε έξω από το σχολείο του στο Πευκοχώρι

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Παράθυρο Μητσοτάκη για μείωση φόρου στα καύσιμα – Η προϋπόθεση και τα νέα μέτρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV