pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιωνικό Κέντρο: Άνοιξε επισήμως τις πύλες του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

«Προσφυγιά και Εκκλησία συμπορεύονται και συνδημιουργούν» είπε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Γαβριήλ

4/11/2026 - 5:05μμ
(Φωτ.:  Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης τιμητική εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Ιωνικού Κέντρου της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα «Πολιτισμού και Νεολαίας» του Κέντρου, όπου παρέστησαν, επίσης, ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος –διευθυντής εκπροσωπήσεως του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα–, πολλοί αρχιερείς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, πρόεδροι κομμάτων, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, της κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου, διευθυντές των υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκπρόσωποι της Καθολικής, της Αρμενικής και της Αγγλικανικής  Εκκλησίας, κληρικοί και λαϊκοί.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ αναφέρθηκε στη μακρά διαδρομή των 7,5 ετών που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ εξέφρασε τη συγκίνησή του για την πραγμάτωση ενός οράματος που, όπως τόνισε, γεννήθηκε από την πίστη, την επιμονή και τη συλλογική προσπάθεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το όραμα έλαβε σάρκα και οστά, έγινε πραγματικότητα», και επισήμανε ότι το «Ιωνικό Κέντρο» δημιουργήθηκε με γνώμονα τη μνήμη των προσφύγων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, αλλά και με επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ο ποιμενάρχης θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στη Νέα Ιωνία το 2014, όταν ανέλαβε την ποιμαντική διακονία της τοπικής εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στην προσφυγική ταυτότητα της πόλης και την Εκκλησία.

«Κατάλαβα, ένιωσα, αναγνώρισα και υιοθέτησα το ότι “προσφυγιά” και “Εκκλησία” συμπορεύονται και συνδημιουργούν, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των ανθρώπων», ανέφερε.

Μίλησε με συγκίνηση για τους ανθρώπους που παρά τις τραγικές εμπειρίες της γενοκτονίας και τον ξεριζωμό κατάφεραν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, μεταφέροντας στη νέα πατρίδα την πίστη, τον πολιτισμό και την παράδοσή τους.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Παρουσίασε, παράλληλα, τη φιλοσοφία και την αποστολή του νέου συγκροτήματος, το οποίο χαρακτήρισε «έναν χώρο λατρείας, μνήμης και πολιτισμού» που συνδέει την ιστορική παρακαταθήκη του προσφυγικού ελληνισμού με τη ζωντανή παρουσία της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Κέντρου, αναφερόμενος στη δημιουργία του τέταρτου παιδικού σταθμού της Μητρόπολης, της «Ιωνικής Αγωγής», ο οποίος προσφέρει φροντίδα και ασφάλεια σε 60 παιδιά και στηρίζει τις οικογένειές τους.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Παράλληλα, στάθηκε στη δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικών Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, καθώς και στη διαμόρφωση ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής 8,5 στρεμμάτων, με παιδικές χαρές, προς όφελος των κατοίκων.

Εξάλλου, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου – από τους δωρητές και τους ευεργέτες έως την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους μελετητές, τους κατασκευαστές και τους εργαζομένους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αρχιεπίσκοπο για την πατρική στήριξη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει διαχρονικά την τοπική εκκλησία.

«Η παρουσία και η ευχή Σας μάς ενισχύουν και μας εμπνέουν να συνεχίζουμε τη διακονία μας προς τον άνθρωπο και την κοινωνία», ανέφερε απευθυνόμενος στον Μακαριώτατο. Τέλος, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας υπογράμμισε ότι το «Ιωνικό Κέντρο» αποτελεί πλέον μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, έναν χώρο όπου η πίστη συναντά τη μνήμη και τον πολιτισμό και μετατρέπεται σε έμπρακτη προσφορά προς την κοινωνία.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μουσική παράσταση Όσα φέραμε μαζί μας, μια σκηνική διαδρομή στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, που ταξίδεψε μαζί με τους ανθρώπους και ρίζωσε σε νέους τόπους. Στην παράσταση συμμετείχαν η Νεανική Ορχήστρα του Ιωνικού Συνδέσμου και το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/profile.php/Τρισευγενη Δημοπουλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα παιδιά «κάλεσαν» τη βροχή στη Νίκαια: Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας αναβίωσε το αρχαίο έθιμο της Περπερούνας

4/11/2026 - 12:34μμ
Η Άννα-Μαρία Κατσιφού και ο Μιχάλης Φατσής, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου στο προσυνέδριο της Νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι νέοι Μικρασιάτες παίρνουν το λόγο – Στην Καλαμάτα το πρώτο τους πανελλήνιο συνέδριο

3/11/2026 - 4:25μμ
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2/11/2026 - 7:42μμ
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

2/11/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«RESTORY: Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» – Μεγάλη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

1/11/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια από την αναστήλωση της Ευαγγελίστριας των Ταταούλων – Επόμενος στόχος τους η ανακαίνιση του παλιού ελληνικού σχολείου

1/11/2026 - 12:19μμ
Το λιμάνι της Αλάγιας (φωτ.: CANONIER / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922: Από την Αλάγια στην Κύπρο – Οι Μικρασιάτες που βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα

1/11/2026 - 11:50πμ
Ο Τζον Τσίλια, η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους, σε φωτογραφία διαβατηρίου στη Μάλτα, όπου η οικογένεια κατέφυγε από τη Σμύρνη στις 18 Σεπτεμβρίου 1922 (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Μάλτας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Σμύρνη στη Μάλτα και από εκεί στην Κοκκινιά: Οι πρόσφυγες που αναζητούσαν μια νέα πατρίδα

1/11/2026 - 9:58πμ
Επιγραφή από την αρχαία Τέω, σε φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για τις ανασκαφικές εργασίες (πηγή: Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τέως: Νέες επιγραφές στη μικρασιατική πόλη που οι αρχαίες πηγές συνδέουν με τη Φαναγόρεια

30/10/2026 - 7:15μμ
Η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Βεβέκι της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Ahmet Yurtbakan / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Χαράλαμπος στο Βεβέκι: Από τις πληγές των Σεπτεμβριανών στα θυρανοίξια, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών

30/10/2026 - 4:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Ιωνικό Κέντρο: Άνοιξε επισήμως τις πύλες του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

7 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/inosxenis?locale=el_GR)

«Οι Μικρασιατικές Πολιτείες και η Νίκαια της Αττικής»: Ιστορικός περίπατος και ξενάγηση στην Οσία Ξένη

35 λεπτά πριν
To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποια είναι η φουρουντζάβα;

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πέλλα Πάις – Νυν και Αεί» (φωτ.: Σπίτι της Κύπρου)

Ρίγη συγκίνησης στο Σπίτι της Κύπρου με το ντοκιμαντέρ «Πέλλα Πάις – Νυν και Αεί» και τον θεατρικό μονόλογο «Η μάνα του Αγνοούμενου»

2 ώρες πριν
Αφίσες με τα πρόσωπα των αδικοχαμένων επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη στον μεταλλικό φράχτη του Συνεδριακού Κέντρου όπου διεξάγεται η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα (φωτ.:  Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις επιζώντων του τρίτου βαγονιού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Νάσος Σιμόπουλος/ EUROKINISSI)

ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου ο 43χρονος αρχιδιαιτητής για τα «στημένα» παιχνίδια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV