pontosnews.gr
Σάββατο, 3/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από την Πέραμο της Κυζίκου στη Νέα Πέραμο: Προσφυγική εγκατάσταση, μνήμη και συνέχεια

Έναν αιώνα μετά την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων, η Νέα Πέραμος «επιστρέφει» και θυμάται τους πρώτους οικιστές

3/01/2026 - 3:39μμ
Η Πέραμος Κυζίκου στο μνημείο που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Νέα Πέραμο Αττικής (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)

Η Πέραμος Κυζίκου στο μνημείο που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Νέα Πέραμο Αττικής (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 υπήρξε μια από τις πιο δραματικές και ταυτόχρονα καθοριστικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αφότου ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε και η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη της Λοζάνης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών.

Η πρόκληση της προσφυγικής αποκατάστασης

Το ελληνικό κράτος κλήθηκε να διαχειριστεί μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Η οικονομική του κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, η κρατική οργάνωση ελλιπής και οι προσφυγικές ροές τεράστιες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το έργο της αποκατάστασης και της ένταξης των προσφύγων ήταν τιτάνιο.

Καθοριστικό ρόλο ανέλαβε η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (1924-1928), η οποία, υπό διεθνή έλεγχο και με σχετική ανεξαρτησία από το ταραγμένο πολιτικό περιβάλλον της εποχής, πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα στην εγκατάσταση και επαγγελματική αποκατάσταση των προσφύγων.

Η ένταξη ωστόσο δεν ήταν ομοιόμορφη. Οι πρόσφυγες δεν αποτέλεσαν ενιαίο κοινωνικό σύνολο: διέφεραν ως προς την κοινωνική τους προέλευση, την κουλτούρα, τη γλώσσα και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Περίπου 100.000 από αυτούς ήταν τουρκόφωνοι. Οι εύποροι ενσωματώθηκαν ταχύτερα, ενώ η μεγάλη πλειονότητα βίωσε αργή και επίπονη προσαρμογή.

Η κοινωνική σύγκρουση και η υπέρβασή της

Η άφιξη των προσφύγων διατάραξε τις κοινωνικές ισορροπίες. Οι γηγενείς συχνά τους αντιμετώπισαν ως απειλή – οικονομική, κοινωνική και πολιτική. Η πολιτική πόλωση της εποχής, με τους περισσότερους πρόσφυγες να τοποθετούνται στο βενιζελικό στρατόπεδο, όξυνε τις αντιθέσεις.

Οι πρόσφυγες χαρακτηρίστηκαν απαξιωτικά, αμφισβητήθηκε ακόμη και η ελληνικότητά τους. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι διαχωριστικές γραμμές αμβλύνθηκαν. Η συμβολή των προσφύγων στην οικονομική ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας αποδείχθηκε καταλυτική.

Από το βιβλίο Η Πέραμος της Κυζίκου του Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη (1968, εκδ.: Σύλλογος Περαμίων-Κυζικηνών)

Πέραμος της Κυζίκου, η αλησμόνητη πατρίδα

Σημαντικό τμήμα των προσφύγων προερχόταν από την Πέραμο της Κυζίκου, κωμόπολη της Βιθυνίας στην Προποντίδα, με μακραίωνη ελληνική παρουσία. Η Πέραμος αναφέρεται ήδη από τον 16ο αιώνα σε γραπτές πηγές και, σύμφωνα με μαρτυρίες, η ύπαρξή της ανάγεται τουλάχιστον στον 14ο αιώνα.

Το 1914 ο πληθυσμός της ανερχόταν σε περίπου 5.000 κατοίκους, όλοι Έλληνες ορθόδοξοι.

Η Πέραμος διέθετε ισχυρή κοινοτική οργάνωση, αυτοδιοίκηση, σχολεία, εκκλησίες και έντονη οικονομική δραστηριότητα, με βασικούς άξονες τη γεωργία, την αλιεία και τη ναυτιλία.

Ξεχωριστή θέση κατείχε το Παπαδοπούλειο Παρθεναγωγείο, σύμβολο της σημασίας που αποδιδόταν στη μόρφωση, καθώς και το Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, πνευματικό κέντρο της περιοχής.

H παλιά σφραγίδα της Περάμου Κυζίκου από το 1876 και ο λογότυπος της Δημοτικής Κοινότητας της Νέας Περάμου από το 1824 (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)

Ο ξεριζωμός και η εγκατάσταση στη Νέα Πέραμο

Μετά τον ξεριζωμό του 1922, οι Περαμιώτες ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές προς την Ελλάδα. Ένα πρώτο κύμα εγκαταστάθηκε στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ενώ ένα δεύτερο, το 1924, οδηγήθηκε τελικά στη σημερινή Νέα Πέραμο Αττικής.

Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν τυχαία. Το τοπίο, η θάλασσα και η γειτνίαση με το Μοναστήρι της Φανερωμένης της Σαλαμίνας θύμιζαν την παλιά πατρίδα. Με τη βοήθεια της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων, απαλλοτριώθηκε η έκταση και ξεκίνησε η οργανωμένη εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε το 1925. Συμπληρώθηκαν δηλαδή 100 χρόνια από την απαρχή της νέας εστίας, με «μαγιά» 250 Μικρασιάτες – τόσοι ήταν οι πρώτοι οικιστές.

Σε χάρτη η νοητή διαδρομή που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τη την Πέραμο Κυζίκου μέχρι τη Νέα Πέραμο Αττικής (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)

Η συγκρότηση της νέας κοινότητας

Όπως συνέβη σχεδόν παντού όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, πρώτο μέλημα ήταν η δημιουργία σχολείου και εκκλησίας. Αρχικά, ένας πρόχειρος χώρος εξυπηρέτησε και τις εκπαιδευτικές και τις λατρευτικές ανάγκες. Αργότερα, με τη συμβολή συλλογικών φορέων και ευεργετών, ανεγέρθηκαν μόνιμα κτίρια, που λειτουργούν έως σήμερα.

Η οικονομική αποκατάσταση βασίστηκε στις γνώσεις και τις δεξιότητες που έφεραν οι ξεριζωμένοι: αλιεία, γεωργία, ναυτιλία και μικρεμπόριο.Σταδιακά, η Νέα Πέραμος εξελίχθηκε σε μια ζωντανή κοινότητα και δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό.

Μνήμη και συνέχεια

Η μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής και της προσφυγικής εγκατάστασης διατηρείται ζωντανή μέσα από συλλογικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Περαμίων-Κυζικηνών, που ιδρύθηκε το 1959 και συνεχίζει έως σήμερα το έργο της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής συνέχειας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνέχειας, την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, στις 11:00, στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Περάμου, η Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου και ο Δήμος Μεγαρέων διοργανώνουν εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την εγκατάσταση των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων, καθώς και τα αποκαλυπτήρια μνημείου.

Η Νέα Πέραμος δεν είναι μόνο τόπος εγκατάστασης. Είναι η απόδειξη ότι, μετά τον ξεριζωμό, μια κοινότητα μπορεί να ξαναριζώσει – και να συνεχίσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή φωτ.: mla.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ρηνιώ Βογιατζή: Η ανταλλάξιμη από τη Φώκαια της Μικρασίας με τη σπουδαία φωνή – Τραγούδησε τον πόνο των Μικρασιατών με τρόπο μοναδικό

1/01/2026 - 8:23μμ
Εικόνα προσφύγων βασισμένη σε φωτογραφία της Near East Relief, 1923 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Νύκτα δακρύων», 1922: Η πρώτη παραμονή Πρωτοχρονιάς μακριά από τα άγια χώματα της Σμύρνης

31/12/2025 - 2:08μμ
Ο Σύλλογος «Μνήμη Μικράς Ασίας» στις εορταστικές εκδηλώσεις «Αστερούπολη 2025» (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρασία γέμισε την εορταστική καρδιά της Καβάλας

29/12/2025 - 11:50πμ
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γεύσεις που γεννήθηκαν στην πατρίδα, μνήμες που ζουν στην καρδιά» αύριο στη Χαλκίδα

28/12/2025 - 2:40μμ
Η Καρβάλη –ή Γκέλβερι σήμερα–, δηλαδή το Γκιουζελγιούρτ για τους Τούρκους (φωτ.: Argun Konuk)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Στέφανος: Ο «από πέτρα γεννημένος» άγιος της Καππαδοκίας

27/12/2025 - 1:55μμ
Απόσπασμα από κείμενο του Σμυρνιού ζαχαροπλάστη Παναγή Βαλάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935 – «Η Σμύρνη ίτανε πολιτία με τα ούλα τσι»

25/12/2025 - 6:33μμ
Κτηριακό σημείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που σχεδόν εφάπτεται με το ναό της Παναγίας Μουχλίου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τουρκία: Σε νέο κτήριο για τρία χρόνια η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

24/12/2025 - 11:15μμ
Παρόλου που «γεννήθηκε» μέσα στο χειμώνα, η Σάρτη αγαπά το φως του καλοκαιρινού ήλιου (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σάρτη Χαλκιδικής: Η προσφυγική «γέννηση» ενός χωριού, παραμονή Χριστουγέννων

24/12/2025 - 6:36μμ
(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης ψάλουν τα κάλαντα: «Η Ρωμιοσύνη στην Πόλη συνεχίζεται»

24/12/2025 - 11:18πμ
(Πηγή: Αρχείο Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρά Ασία: Παραμονές Χριστουγέννων στην Πέργαμο υπήρχε μια γλυκιά αναστάτωση, όλο αρώματα

24/12/2025 - 9:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πέραμος Κυζίκου στο μνημείο που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Νέα Πέραμο Αττικής (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)

Από την Πέραμο της Κυζίκου στη Νέα Πέραμο: Προσφυγική εγκατάσταση, μνήμη και συνέχεια

30 δευτερόλεπτα πριν
Από την πρώτη στιγμή o ΟΦΚΑΘ συμμετείχε ενεργά στις έρευνες για τον εντοπισμό του Κωνσταντίνου Γκίνη, σαρώνοντας το όρος Μπέλλες (φωτ.: Facebook / ΟΦΚΑΘ - Εθελοντές Διασώστες)

Σέρρες: Τραγικό τέλος για τον αγνοούμενο διοικητή της Πυροσβεστικής

24 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε εκδήλωση για την Ημέρα Αντίστασης των Ιθαγενών στο Καράκας, 12 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)

Οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο για να τον οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη – Νέα διεθνής κρίση, με τη Βενεζουέλα

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Hmioannou / commons.wikimedia.org)

Διαβουλεύσεις Κύπρου-Αυστραλίας για το χαλούμι εν μέσω αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας

1 ώρα πριν
Με... λεωφορείο, ώστε τα ποντιακά να φτάσουν στα σπίτια όλης της παροικίας, από την «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης (φωτ.: Όλγα Αντωνιάδη)

Η «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης είπε τα κάλαντα με… κοντομάνικα

2 ώρες πριν
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων, κοντά στο Constellation στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, 2 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Alessandro della Valle)

Αγωνία στο Κραν Μοντανά για τους αγνοούμενους μετά την τραγωδία στο Constellation

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign