pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λαϊκά τραγούδια του Πόντου και το ανέκδοτο της λύρας

Τι έγραφε ο Μιλτιάδης Νυμφόπουλος, το 1960, στο «Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης»

9/10/2025 - 9:20μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα λαϊκά μας τραγούδια του Πόντου βγήκαν μέσ’ απ’ την ψυχή του λαού μας, αυτού που έζησε τις μαύρες μέρες της σκλαβιάς. Οι πατέρες μας μέσ’ στους απόκρημνους βράχους και στα σύσκια δάση του Πόντου, εκεί όπου δεν έφτανε το μάτι του εχθρού, ψάλλανε με συγκίνηση τα λαϊκά μας τραγούδια και τα εθνικά μας μοιρολόγια που τους άναβαν το αίμα και τους ανέβαζαν σε σφαίρες υψηλών ιδανικών.

Ποιος από μας άκουσε τους πατέρες μας στον Πόντο να τραγουδήσουν εθνικά μοιρολόγια και δεν τους είδε να τρίζουν τα δόντια τους από εθνική αγανάκτηση;

Τα εθνικά μοιρολόγια του Πόντου τραγουδήθηκαν από τους ορεσίβιους Έλληνας και μάλιστα τους Σανταίους.

Είναι αφάνταστος ο καημός και ασύλληπτος ο πόνος, με τους οποίους τραγουδούσαν οι αριμάνιοι αυτοί πατέρες μας τα εθνικά μας αυτά μοιρολόγια, που είναι τα καλύτερα λαϊκά μας τραγούδια. Αυτά διακρίνονται για την παθητικότητα του μέλους τους, όπως πολλά κλέφτικα τραγούδια του εδώ.

Πολλοί διανοούμενοί μας κατακρίνουν την παθητικότητα αυτή και δεν παίρνουν υπ’ όψιν ότι δεν μπορούσαν νάχουν διαφορετικό μέλος τα ζωντανά μας αυτά εθνικά κειμήλια, μέσ’ στα οποία περικλείεται η ιστορική και μαρτυρική ζωή του έθνους μας. Επίσης δεν παίρνουν υπ΄όψιν ότι είναι ανάγκη να περισωθούν τα κειμήλια αυτά για να μας συγκινήσουν, να μας φρονηματίσουν, να μας ενώσουν, να μας μεταμορφώσουν σε ανθρώπους του καθήκοντος, σε υπερανθρώπους, σε υπερέλληνας.

Δεν μπορεί κανείς να περιγράψη τον ρόλο που έπαιξαν τα εθνικά μας αυτά κειμήλια στην στερέωση του εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος επάνω στη συνείδηση των υπερανθρώπων προγόνων μας.

Εκεί στις ράχες των αψηλών βουνών μας, στους λόγγους και στα φαράγγια της Σάντας και του άλλου Πόντου, όπου οι πατέρες μας τραγουδούσαν τα εθνικά μας μοιρολόγια και έθαβαν με δάκρυα τα αδικοσκοτωμένα από τους Τούρκους παιδιά τους, υψώνανε τις γροθιές τους απειλητικά και ωρκίζονταν αιώνια εκδίκηση ενάντια στον πιο φοβερό δυνάστη που γνώρισε ο κόσμος! Και τον όρκο τους αυτόν τον τήρησαν οι Σανταίοι και μερικοί άλλοι Πόντιοι με ευλάβεια θρησκευτική και στα παλαιά και στα τελευταία χρόνια.

Οι στίχοι των περισσοτέρων λαϊκών τραγουδιών του Πόντου δεν βγαίνανε από την πέννα ιδιαιτέρων συνθετών, μα βγαίνανε απ’ τα βάθη της ψυχής κάθε δυναστευόμενου Έλληνα, που εύρισκε μακρυά από τα βέβηλα μάτια του Τούρκου την ευκαιρία να διαλαλήση το μολυβένιο πένθος του λαού του για την εθνική του κατάντια. Και παραδείγματα έχομε 1) το ιδιαίτερο μοιρολόγι του Πόντου, όπου βλέπομε τους πατέρες μας να κλαιν για τα χαμένα μεγαλεία του Πόντου και 2) το τραγούδι «ο Γιάννες ο Μονόγιαννες» όπου βλέπομε αλληγορικά τον δυναστευόμενο Έλληνα να λιβανίζη τον Δράκο (Τούρκο) και να εκλιπαρή το έλεός του. Σε τέτοια τραγούδια επικρατούσε όπως είπαμε το πλέον παθητικό και συγκινητικό μέλος, που ήταν ανάλογο με τις μαύρες συνθήκες της ζωής του πολυβασανισμένου λαού μας.

Εκτός από τα εθνικά μας μοιρολόγια είχαμε και τα Ακριτικά μας τραγούδια, τα οποία ενθουσίαζαν τα πλήθη. Τα Ακριτικά μας τραγούδια επιδρούσαν στην συνείδηση του λαού μας διαφορετικά από τα εθνικά μας μοιρολόγια. Τα Ακριτικά μας τραγούδια χαλύβδωναν την ψυχή του Έλληνα τραγουδιστή, τον φανάτιζαν εναντίον των εχθρών του Έθνους, του έδιναν την συναίσθηση της υπεροχής του ως Έλληνος επί των γύρω του βαρβάρων λαών, και του ώπλιζαν την ψυχή και το σώμα εναντίον του τυράννου.

Τα μουσικά μας όργανα, η λύρα, τ’ αγγείον, η ζουρνά και το ταούλ έδιναν σάρκα και οστά στα λαϊκά μας τραγούδια. Πόσες φορές έτυχε να ιδούμε να ηλεκτρισθούν τα πλήθη από τα τραγούδια μας που συνοδεύονταν απ’ την αθάνατη λύρα μας!

Η λύρα μας αυτή έχει και το ανέκδοτό της: Ότε οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Τραπεζούντα το 1918, πολλές οικογένειες Τραπεζουντίων έφυγαν στο Νοβορωσίσκ και σε άλλες πόλεις της Κριμαίας και του Καυκάσου. Λίγες εβδομάδες ύστερα από την εγκατάστασή τους στο Νοβορωσίσκ οι πρόσφυγες αυτοί έτυχε σε μια συγκέντρωσή τους να ευθυμήσουν, και κάλεσαν έναν Τραπεζούντιον λυράρη να παίξη τη λύρα του και να τραγουδήση. Άρχισε δεν άρχισε ο λυράρης και πολλές κυρίες λιποθύμησαν απ’ τη μεγάλη τους συγκίνηση και νοσταλγία.

Και έτσι είναι.

Τα λαϊκά μας τραγούδια, τα εθνικά μας μοιρολόγια, τα μουσικά μας όργανα και εν γένει η λαϊκή μας μουσική μας ενθουσιάζουν, μας φλογίζουν τα εσωτερικά, μας συγκινούν, μας κλονίζουν, εξάπτουν την φαντασία μας, καίουν, πυρπολούν το σύμπαν.

Ο ακροατής και αυτός ακόμη ο τραγουδιστής λησμονούν τη θέση τους, αφαιρούνται. Ευρέθην εις παρομοίας σκηνάς, και δεν ήξερα πώς να εξηγήσω το πράγμα. Ομολογώ ότι αι δυνάμεις μου είναι ανεπαρκείς για την έρευνα ενός τοιούτου ψυχολογικού φαινομένου, ενός τοιούτου μυστηρίου.

Μιλτιάδης Νυμφόπουλος

•Πηγή: Μιλτιάδης Νυμφόπουλος, Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Νοέμβριος 1960, Έτος Α’, αρ. φύλ. 6, σ. 2 & 4.
• Διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

28/01/2026 - 9:48πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Βάδης-Βυρτεμβέργης, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο Φόρη Πεταλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Πόλη και την Κύπρο – Στη Στουτγάρδη χαρτογράφησαν το «συνεχές του τουρκικού εγκλήματος»

27/01/2026 - 6:58μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο από τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: TikTok / kwnstantinidis_g)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιος 95 ετών χορεύει με… μαγκούρα – Ψυχή που αρνείται να γεράσει

27/01/2026 - 1:47μμ
Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

26/01/2026 - 10:12μμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

26/01/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

25/01/2026 - 11:15μμ
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου βραβεύουν τον Γιώργο Αμβροσιάδη, 13 Aπριλίου 2019 (φωτ.: Facebook / Φάρος Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ένας «θεμέλιος λίθος» των Ποντίων, ο Γιώργος Αμβροσιάδης

25/01/2026 - 4:15μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεξιά και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη» (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παιδεία στον Πόντο και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Ένα εκπαιδευτικό πρότυπο με διεθνή ορίζοντα

25/01/2026 - 1:55μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή γιορτή για την  κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Φορέα «Κιβωτός του Πόντου» (φωτ.: facebook.com/Κιβωτός του Πόντου - Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Από τη Βηθλεέμ στην Αιωνιότητα!» με όχημα την «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»

25/01/2026 - 10:32πμ
ΤΑ παιδιά των ακαδημιών του Απόλλωνα έδωσαν το πιο φωτεινό μήνυμα. Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Απόλλων Καλαμαριάς: 100 χρόνια ιστορίας και μνήμης στην επετειακή εκδήλωση στο Δημαρχείο

25/01/2026 - 10:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη – Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Αθήνα: Νεκρό βρέφος 7 ημερών διακομίστηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Αγοράκι 4 ετών έπαθε ανακοπή και διασωληνώθηκε λόγω γρίπης

42 λεπτά πριν
Φωτογραφία από το σημείο της τραγωδίας (φωτ.: EUROKINISSI)

Ρουμανία: «Μπλόκαρε το τιμόνι κατά την προσπέραση» είπε τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ σε Έλληνα γιατρό – Αιμοδυναμικά σταθεροί όλοι οι τραυματίες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ακρίτες Σερρών)

Έφτασαν οι μέρες για τον ετήσιο χορό των «Ακριτών» Επταμύλων

2 ώρες πριν
Οι σημαίες του δήμου Θεσσαλονίκης κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)

«Η Εκκλησία πενθεί μαζί με τις οικογένειες των οπαδών του ΠΑΟΚ» – Μεσίστιες οι σημαίες στη Θεσσαλονίκη, αναβολή εκδηλώσεων

2 ώρες πριν
Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign