pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί καλωδίου και Τουρκίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

5/09/2025 - 3:43μμ
(Φωτ.: admie.gr)

(Φωτ.: admie.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία υιοθέτησε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το 2019, με τη διεξαγωγή της ομώνυμης αεροναυτικής άσκησης στις αρχές του έτους, που ήταν η μεγαλύτερη άσκηση του είδους από τότε που ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.

Η βασική παραδοχή πάνω στην οποία στηρίζεται το δόγμα είναι ότι τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους δεν δικαιούνται ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, και άρα το Αιγαίο πρέπει να διχοτομηθεί μέχρι την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα πρέπει να γίνει μεταξύ των ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και των ακτών της δυτικής Μικράς Ασίας.

Η μείζων αδυναμία του δόγματος αυτού είναι το γεγονός ότι η ως άνω παραδοχή της Τουρκίας για το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα είναι εντελώς αντίθετη με το εθιμικό δίκαιο, αλλά και με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, και δεν υποστηρίζεται από κανένα κράτος στον κόσμο.

Η Τουρκία «θεράπευσε» αυτήν τη μείζονα αδυναμία τον Νοέμβριο του 2019, με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, το οποίο, παρότι παράνομο, η Τουρκία το επικαλείται και φέρεται αποφασισμένη να το εφαρμόσει στο πεδίο.

Και αυτό έκανε η Τουρκία τον Ιούλιο του 2024, όταν η Ελλάδα επιχείρησε να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε νομίμως οριοθετηθείσα περιοχή με βάση τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2020 με την Αίγυπτο.

Το πλοίο «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρίας NextGeo, που διενεργούσε έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου κυρίως εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδας ζώνης 6 ναυτικών μιλίων) στην περιοχή νοτίως της Κάσου, για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, όταν αποπειράθηκε να εξέλθει των χωρικών υδάτων και να διενεργήσει έρευνες σε περιοχή δεσμευμένη με NAVTEX που είχε εκδώσει ο αρμόδιος Σταθμός Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού, παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, φρεγάτες και κορβέτες.

Δηλαδή η Τουρκία δεν επέτρεψε την Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα σε νομίμως οριοθετηθείσα ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι η περιοχή είναι «τουρκικής δικαιοδοσίας», επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δηλαδή έγινε αυτό που λέει ο λαός μας «ήλθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα».

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Γεραπετρίτη, το γεγονός ότι έκτοτε το έργο παραμένει «παγωμένο», μέχρι να ξαναρχίσει το έργο με εκδόσεις NAVTEX από τον αρμόδιο ελληνικό φορέα, για τη διεθνή κοινότητα η Τουρκία είναι αυτή που διεκδικεί στο πεδίο την εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, και όχι η Ελλάδα την εφαρμογή της νόμιμης συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Υπό την έννοια αυτή είναι άδικο, ανήθικο και αντεθνικό να κατηγορείται η πολλάκις προδοθείσα από τις στρατιωτικές και πολιτικές κυβερνήσεις των Αθηνών Κύπρος, για το γεγονός ότι δεν προχωράει το έργο.

Όσον αφορά τις προοπτικές, κυρίως η Αθήνα, που εξέθρεψε το θηρίο της τουρκικής επιθετικότητας με την πολιτική του κατευνασμού, με τελευταίο της «επίτευγμα» τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, που υπέγραψαν στις 7 Δεκεμβρίου 2023 οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, θα πρέπει αν έχει υπ’ όψιν της το εξής: Ότι η Τουρκία είναι «παγιδευμένη» να υποστηρίξει πάση θυσία το τουρκολιβυκό μνημόνιο εκεί στην περιοχή ανατολικώς της Κάσου, ειδάλλως το ακυρώνει η ίδια ενώ βάζει βόμβα και στα θεμέλια της «Γαλάζιας Πατρίδας», στην οποία έχει επενδύσει ο Ερντογάν και στις επόμενες γενιές, με τη διδασκαλία της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οπότε, εκείνοι που κατηγορούν αφρόνως την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία καταδίκασαν να κείται και πάλιν μακράν, αρνούμενοι να οριοθετήσουν μαζί της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, με την οποία θα όρθωναν νόμιμο τείχος στην τουρκική επιθετικότητα και επεκτατισμό, έστω και τώρα να καθίσουν να σκεφθούν τα λάθη που διέπραξαν και αντί να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους άλλους, να ψάξουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ας ελπίσουμε δε να μην τους αγγίζουν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα ευρωπαϊκά λεφτά που πήγαν σε θυλάκια «επιτηδείων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
(Πηγή: Hans Leonhard Schäufelein & Adam Petri / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Γ’)

26/08/2025 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Το τίμημα των επιλογών μας

24/08/2025 - 3:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Ουκρανία: Ο κύβος ερρίφθη

23/08/2025 - 10:07πμ
Η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το 2016, για τον εορτασμό της πρώτης επετείου από την υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (φωτ. αρχείου: UN Photo/Cia Pak)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο φόβος φυλάει τα έρημα

22/08/2025 - 3:59μμ
Γερμανική εικονογράφηση του 16ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην Αιμορροούσα (Μέρος Β’)

19/08/2025 - 9:28πμ
Ο Τραμπ χαιρετά στρατιωτικά κατά την υποδοχή του Πούτιν  στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα (φωτ.: Sputnik / Kremlin Pool / Sergey Bobylev)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Αλάσκα, ο Τραμπ και η «Νέα Γιάλτα»

16/08/2025 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: admie.gr)

Περί καλωδίου και Τουρκίας

41 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μαφία της Κρήτης: Συνεχίζονται στα Χανιά οι απολογίες 17 κατηγορουμένων – Μία προφυλάκιση μέχρι στιγμής

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζουντα)

Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»: Αρχίζουν οι εγγραφές και οι δραστηριότητες για τη νέα περίοδο

59 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ξάνθη: 30χρονος κρατούσε αιχμάλωτη 79χρονη Σουηδή επί 40 μέρες – Της αποσπούσε χρήματα με τη βία

1 ώρα πριν
Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1978, στο Άμστερνταμ

Νέα Σμύρνη: Καθιερώνεται ετήσιο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» – Πρεμιέρα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/Sullogospontiondiavaton)

Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Έρχεται το πρώτο ποντιακό γλέντι της νέας σεζόν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign