pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περί καλωδίου και Τουρκίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

5/09/2025 - 3:43μμ
(Φωτ.: admie.gr)

(Φωτ.: admie.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Τουρκία υιοθέτησε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το 2019, με τη διεξαγωγή της ομώνυμης αεροναυτικής άσκησης στις αρχές του έτους, που ήταν η μεγαλύτερη άσκηση του είδους από τότε που ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.

Η βασική παραδοχή πάνω στην οποία στηρίζεται το δόγμα είναι ότι τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους δεν δικαιούνται ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, και άρα το Αιγαίο πρέπει να διχοτομηθεί μέχρι την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα πρέπει να γίνει μεταξύ των ακτών της ηπειρωτικής Ελλάδας και των ακτών της δυτικής Μικράς Ασίας.

Η μείζων αδυναμία του δόγματος αυτού είναι το γεγονός ότι η ως άνω παραδοχή της Τουρκίας για το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα είναι εντελώς αντίθετη με το εθιμικό δίκαιο, αλλά και με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982, και δεν υποστηρίζεται από κανένα κράτος στον κόσμο.

Η Τουρκία «θεράπευσε» αυτήν τη μείζονα αδυναμία τον Νοέμβριο του 2019, με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, το οποίο, παρότι παράνομο, η Τουρκία το επικαλείται και φέρεται αποφασισμένη να το εφαρμόσει στο πεδίο.

Και αυτό έκανε η Τουρκία τον Ιούλιο του 2024, όταν η Ελλάδα επιχείρησε να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε νομίμως οριοθετηθείσα περιοχή με βάση τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2020 με την Αίγυπτο.

Το πλοίο «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρίας NextGeo, που διενεργούσε έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου κυρίως εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (αιγιαλίτιδας ζώνης 6 ναυτικών μιλίων) στην περιοχή νοτίως της Κάσου, για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, όταν αποπειράθηκε να εξέλθει των χωρικών υδάτων και να διενεργήσει έρευνες σε περιοχή δεσμευμένη με NAVTEX που είχε εκδώσει ο αρμόδιος Σταθμός Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού, παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, φρεγάτες και κορβέτες.

Δηλαδή η Τουρκία δεν επέτρεψε την Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα σε νομίμως οριοθετηθείσα ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι η περιοχή είναι «τουρκικής δικαιοδοσίας», επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Δηλαδή έγινε αυτό που λέει ο λαός μας «ήλθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα».

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Γεραπετρίτη, το γεγονός ότι έκτοτε το έργο παραμένει «παγωμένο», μέχρι να ξαναρχίσει το έργο με εκδόσεις NAVTEX από τον αρμόδιο ελληνικό φορέα, για τη διεθνή κοινότητα η Τουρκία είναι αυτή που διεκδικεί στο πεδίο την εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, και όχι η Ελλάδα την εφαρμογή της νόμιμης συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Υπό την έννοια αυτή είναι άδικο, ανήθικο και αντεθνικό να κατηγορείται η πολλάκις προδοθείσα από τις στρατιωτικές και πολιτικές κυβερνήσεις των Αθηνών Κύπρος, για το γεγονός ότι δεν προχωράει το έργο.

Όσον αφορά τις προοπτικές, κυρίως η Αθήνα, που εξέθρεψε το θηρίο της τουρκικής επιθετικότητας με την πολιτική του κατευνασμού, με τελευταίο της «επίτευγμα» τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, που υπέγραψαν στις 7 Δεκεμβρίου 2023 οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, θα πρέπει αν έχει υπ’ όψιν της το εξής: Ότι η Τουρκία είναι «παγιδευμένη» να υποστηρίξει πάση θυσία το τουρκολιβυκό μνημόνιο εκεί στην περιοχή ανατολικώς της Κάσου, ειδάλλως το ακυρώνει η ίδια ενώ βάζει βόμβα και στα θεμέλια της «Γαλάζιας Πατρίδας», στην οποία έχει επενδύσει ο Ερντογάν και στις επόμενες γενιές, με τη διδασκαλία της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οπότε, εκείνοι που κατηγορούν αφρόνως την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία καταδίκασαν να κείται και πάλιν μακράν, αρνούμενοι να οριοθετήσουν μαζί της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, με την οποία θα όρθωναν νόμιμο τείχος στην τουρκική επιθετικότητα και επεκτατισμό, έστω και τώρα να καθίσουν να σκεφθούν τα λάθη που διέπραξαν και αντί να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους άλλους, να ψάξουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ας ελπίσουμε δε να μην τους αγγίζουν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τα ευρωπαϊκά λεφτά που πήγαν σε θυλάκια «επιτηδείων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γκράφιτι στον τοίχο της κλειστής σαουδαραβικής πρεσβείας στη Σαναά απεικονίζει μαχητή των Χούθι να σταματά πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης. 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Χούθι: Η προέλαση στην Υεμένη ενισχύει το Ιράν και πιέζει τις ΗΠΑ

2 δευτερόλεπτα πριν
Από την εκδήλωση των «Μικρασιατικών 2026» στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Στο βήμα ο Σάββας Καλεντερίδης (φωτ.: Facebook / Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου)

Κόρινθος: Ο Σάββας Καλεντερίδης στα «Μικρασιατικά 2026» – Η Καταστροφή και τα διδάγματα για το σήμερα

22 λεπτά πριν
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

43 λεπτά πριν
Ομιλία Μητσοτάκη από το Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Μήνυμα στην Άγκυρα για απειλές και αναθεωρητισμό

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Βρήκαν 26,8 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε γιαπί στην Αττική

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV