pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρόγραμμα «Ιάσων»: Εξωστρέφεια και πολιτιστική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στα θρανία του ΑΠΘ

Εμπνευστές του Προγράμματος, οι αείμνηστοι Ιωάννης Καζάζης και Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού

18/07/2025 - 11:56πμ
Η ιστορία του Εύξεινου Πόντου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Άρχισαν οι εγγραφές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καρπός της σκέψης και της συνεργασίας δύο φωτισμένων καθηγητών του ΑΠΘ, της Πόντιας Άρτεμης Ξανθοπούλου-Κυριακού και του Ιωάννη Καζάζη, το Πρόγραμμα «Ιάσων» προσφέρει την ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε φοιτητές από πανεπιστήμια χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.

Το όραμα των δύο αείμνηστων καθηγητών ήταν «να επιστρέψει το Χρυσόμαλλο Δέρας» στον Εύξεινο Πόντο, μέσα από την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Σήμερα, 18 Ιουλίου, ο κύκλος του Προγράμματος έκλεισε για 31η συνεχή χρονιά. Από τις 23 Ιουνίου, 18 αριστούχοι φοιτητές και φοιτήτριες από 9 κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν παρακολούθησαν εξ αποστάσεως εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ. Παράλληλα, συμμετείχαν σε πρόγραμμα γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, το οποίο περιλάμβανε ακαδημαϊκές διαλέξεις και εικονικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τελετής λήξης, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου, ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Διά Βίου Μάθησης και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Ιάσων», καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, εξήρε το ρόλο του Προγράμματος, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες διεθνούς εξωστρέφειας του Ιδρύματος. «Θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα “Ιάσων”, το οποίο αποδεικνύει τη δυναμική του πολιτισμού να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Είναι ένα ιστορικό και πολύτιμο εγχείρημα που συνδέει την Ελλάδα με την πολιτισμική κληρονομιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή κατά την οποία οι φοιτητές, σε άπταιστα ελληνικά, παρουσίασαν τα πανεπιστήμια προέλευσής τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς το ΑΠΘ, τη Διοίκηση και τους διδάσκοντες για την πολύτιμη εμπειρία και γνώση που αποκόμισαν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι καθηγητές των φοιτητών από τα αντίστοιχα ξένα πανεπιστήμια, πολλοί από τους οποίους ήταν υπότροφοι του Προγράμματος και σήμερα υπηρετούν ως καθηγητές ελληνικής γλώσσας, πρόεδροι τμημάτων ή διευθυντές κέντρων ελληνικών σπουδών.

Η πρόεδρος του ΣΝΕΓ, καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία του Σχολείου με το Πρόγραμμα, επισημαίνοντας τη συμβολή του «Ιάσωνα» στην ανάπτυξη ενός γόνιμου πολιτιστικού διαλόγου και στην προώθηση της διαπολιτισμικής συνύπαρξης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης.

Ο επικεφαλής του Προγράμματος, δρ Δημήτρης Φωτιάδης, σημείωσε ότι ο «Ιάσων» εισέρχεται στην τέταρτη δεκαετία ζωής του, και κάνοντας μνεία στους εμπνευστές του, τόνισε: «Πολύ πριν γίνουν της μόδας οι όροι εξωστρέφεια και καινοτομία, το ΑΠΘ, μέσω του “Ιάσωνα”, έδειξε τι σημαίνουν στην πράξη. Είναι τιμή μας που βλέπουμε νέους ανθρώπους να στέλνουν, μέσω της γλώσσας μας, μηνύματα φιλίας και ειρήνης στον κόσμο».

Το Πρόγραμμα «Ιάσων» αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς πολιτιστικής διπλωματίας και επιστημονικής συνεργασίας του ΑΠΘ, χτίζοντας σχέσεις φιλίας, σεβασμού και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

• Πληροφορίες: ΑΠΘ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

30/01/2026 - 7:03μμ
(Φωτ.: Facebook/Κώστας Αγέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το συγκλονιστικό ποντιακό τραγούδι του Κώστα Αγέρη για τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

29/01/2026 - 10:20μμ
Σκόρπια αρχιτεκτονικά μέλη από το Μαντείο του Απόλλωνα Χρηστηρίου που ανήκε στην αρχαία πόλη των Αιγών, στη σημερινή δυτική Τουρκία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σχεδόν άγνωστο μαντείο του Απόλλωνα αποκαλύπτεται στη δυτική Τουρκία

29/01/2026 - 12:28μμ
(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

23/01/2026 - 6:31μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Alexa / Pixabay)

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να ενσωματώσει σωστά διατάξεις της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

24 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

52 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μετρό: Ανοίγουν και πάλι οι σταθμοί «ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ», «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» – Προσοχή όμως…

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη μεταφορά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου των τραυματιών φίλαθλων του ΠΑΟΚ από το δυστύχημα στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας (φωτ.: Σωτήρης Τρυψάνης/ EUROKINISSI)

Εξιτήριο για τον 28χρονο φίλαθλο του ΠΑΟΚ που επέβαινε στο μοιραίο βαν, στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Συμβούλιο της Επικρατείας: Επιτρέπεται η ανανέωση και έκδοση διαβατηρίων με παλαιού τύπου ταυτότητες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)

Κυδώνια γεμιστά με κιμά – Μια συνταγή με ρίζες στην Ανατολή, και ένα μικρό μάθημα ετυμολογίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign