pontosnews.gr
Σάββατο, 24/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

Αναμφισβήτητα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, σε αυτήν τη συνταγή φλερτάρουν με τα φελία

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παραδοσιακά τα πρόσφεραν στις γιορτές και στους γάμους, και ήταν το αγαπημένο γλυκό των παιδιών. Τα λένε τσιριχτά γιατί «τσιρίζουν» όταν πέφτουν στο καυτό λάδι, και ούτε λίγο ούτε πολύ είναι το ποντιακό αντίστοιχο των δημοφιλών λουκουμάδων!

Τη συνταγή που ακολουθεί την έδωσε στο περιοδικό «Γαστρονόμος» η Στέλλα Λαζαρίδου από τα Αλωνάκια Κοζάνης, που την έμαθε από την πεθερά της.

Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος κατανάλωσης των τσιριχτών, με αυγά στο τηγάνι σαν ομελέτα. Θυμίζουν σίγουρα τα εξίσου αγαπημενα φελία (αυγόφετες).

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά

για το τηγάνισμα

άφθονο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)

για το σερβίρισμα

6 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκανίτσα ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
  2. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο και να έχουμε έναν πολύ πυκνό και κολλώδη χυλό (όπως ο χυλός για τους λουκουμάδες).
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε μέρος μακριά από ρεύματα, για 60’, μέχρι ο χυλός να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια.
  4. Σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε άφθονο λάδι (όποιο κι αν επιλέξουμε), σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Φέρνουμε κοντά μας το μπολ με τον χυλό και ένα μικρότερο μπολ με κρύο νερό.
  6. Βουτάμε ένα κουτάλι σούπας στο νερό για να βραχεί, παίρνουμε 1 κουταλιά χυλό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι, μαζεύοντάς τον λιγάκι με το κουτάλι, γιατί απλώνει εύκολα.
  7. Κάθε φορά τηγανίζουμε 2-3 τσιριχτά, βουτώντας κάθε φορά το κουτάλι στο νερό για να μην κολλά πάνω του ο χυλός (αυτό το λιγοστό νερό στο κουτάλι είναι που κάνει τα τσιριχτά να τσιτσιρίζουν έντονα με την επαφή τους στο καυτό λάδι).
  8. Τηγανίζουμε κάθε δόση για 2-3’, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Μόλις τηγανίσουμε όλον το χυλό, τραβάμε το σκεύος με το λάδι από τη φωτιά.
  9. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς με το σύρμα.
  10. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά.
  11. Τοποθετούμε στο τηγάνι όσα τσιριχτά χωράνε σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε τον πυθμένα (χωράνε περίπου 5). Τα περιχύνουμε με το ¼ της ποσότητας των αυγών, ίσα να τα καλύψει σαν φιλμ.
  12. Τηγανίζουμε για 1’, μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά αυτής της ιδιαίτερης ομελέτας, την γυρίζουμε με δύο σπάτουλες και την τηγανίζουμε για άλλο 1’.
  13. Αδειάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα τσιριχτά και αυγά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Τρώμε τα τσιριχτά ζεστά ή χλιαρά, συνοδεία γιαουρτιού ή κατσικίσιου τυριού.

• Πηγή: gastronomos.gr / Στέλλα Λαζαρίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

14/03/2025 - 12:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φασολάδα λευκή και απίθανα νόστιμη – Κατευθείαν από την Κύπρο

7/03/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καριστιρμάς: Μια χειμωνιάτικη συνταγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας

1/03/2025 - 2:46μμ
Ο στολισμός του δίσκου με τα κόλλυβα στο Άγιον Όρος είναι τέχνη (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μοναστηριακά κόλλυβα για το πρώτο Ψυχοσάββατο του χρόνου – Τι συμβολίζουν τα υλικά

21/02/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: tilegrafimanews.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικη σούπα με κουρκούτι και ταχίνι – Μια γευστική έκπληξη για τις κρύες μέρες του χειμώνα

14/02/2025 - 12:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΕ: Ανοικτή επιστολή προς τον Δ. Κουτσούμπα και «αγανάκτηση» για τις δηλώσεις του Τσέντι Όσμαν για τη 19η Μαΐου

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Έχασε από τη Μονακό ο Ολυμπιακός – Ελληνικός o μικρός τελικός

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δυναμικό ξεκίνημα για τον Τεντόγλου στην Κύπρο – 5,80 μ. ο Καραλής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / zapyon)

Κωνσταντινούπολη: Το ιστορικό Ζάππειο Εκπαιδευτήριο γιόρτασε 150 χρόνια λειτουργίας

2 ώρες πριν
Aπόφοιτος κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Σάρβαρντ της Μασαχουσέτης (φωτ.: EPA/Mark Stockwell)

ΗΠΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στην απόφαση Τραμπ για τους ξένους φοιτητές στο Χάρβαρντ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη του συνεδρίου της Επιτροπής των Εκκλησιών για τις Διεθνείς Υποθέσεις (φωτ.: WCC / Ivars Kupcis)

Όταν η Εκκλησία λέει την αλήθεια – Η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και η αμφισβήτηση των διεθνών θεσμών

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign