pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί συνεχίζεται η κατοχή 50 χρόνια;

Του Σάββα Καλεντερίδη

21/07/2024 - 3:46μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη (φωτ.:  Δημήτρης Παπαμήτσος/Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού/ 
EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί η εισβολή στην Κύπρο να έγινε πριν από πενήντα χρόνια, όμως το σχέδιο για διαμελισμό του νησιού ξεκίνησε από το 1955, όταν οι Βρετανοί, μετά την έναρξη του αντιαποικιακού-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο της «Τριμερούς», βάζοντας στο «παιχνίδι» την Τουρκία, η οποία μέχρι τότε δεν είχε εκδηλώσει καμία διεκδίκηση για την Κύπρο.

Η Τριμερής του Λονδίνου έλαβε χώρα στο Lancaster House στις 29 Αυγούστου 1955, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Χάρολντ Μακμίλαν, Στέφανου Στεφανόπουλου και Φατίν Ρουστού Ζορλού.

Όταν οι Βρετανοί διαπίστωσαν ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο, λόγω των θέσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας, σε συνεργασία με το τουρκικό κράτος, στις 6 Σεπτεμβρίου έκαναν την προβοκάτσια με τη βόμβα στο σπίτι που έζησε για ένα μικρό διάστημα της ζωής του ο Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσαν απίστευτες βαρβαρότητες στον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, δίνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα για το τι θα επακολουθήσει, αν δεν ακολουθήσει μια πιο «συνεργάσιμη στάση» που οδήγησε στις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, οι οποίες είχαν μέσα τους το σπόρο της διχοτόμησης.

Άρα, μπορούμε να πούμε ότι μέρος των πολιτικών ελίτ κυρίως στην Αθήνα και σταδιακά στη Λευκωσία, είχαν αποδεχτεί τη διχοτόμηση και γι’ αυτό από το 1974 και εντεύθεν, αυτά τα πεντήντα χρόνια, ο Ελληνισμός δεν έχει επεξεργαστεί ένα δόγμα απελευθέρωσης των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων από τον τουρκικό στρατό κατοχής.

Από τη στιγμή που η Τουρκία επικαλείται το «δικαίωμα» της επέμβασης για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, που είχε ανατραπεί με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, γιατί και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, δεν επικαλείται το ίδιο ακριβώς επιχείρημα επί 50 ολόκληρα χρόνια που η Τουρκία δεν έχει ανατρέψει μόνο τη συνταγματική τάξη, αλλά έχει παραβιάσει και την εδαφική ακεραιότητα του νησιού, κατέχοντας το 37% του εδάφους της Κύπρου;

Πώς να μην καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα, ότι οι κυβερνήσεις στην Αθήνα αυτά τα πενήντα χρόνια στην πράξη αποδέχονται τα αποτελέσματα της εισβολής, την οποία ακόμα και σήμερα αποφεύγουν να καταγγέλλουν; Η πρόσφατη απόδειξη του «αδειάσματος» Δένδια, που μίλησε για παράνομη εισβολή και κατοχή, είναι μπροστά μας.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πολίτης, με τίτλο Λάθη, σφάλματα και γκάφες πενήντα χρόνων, καταμετρά δέκα λάθη, που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, παρά μόνο με αυτήν της παράδοσης:

1) Έδωσαν μια εικόνα που αποδέχεται την ντε φάκτο κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το 1974. Ζήτησαν την επιστροφή του Βαρωσιού, όμως ξέχασαν τελείως την Κερύνεια και την ξέγραψαν. Συμπεριφέρθηκαν σαν να μην έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα πλέον στην πόλη που πάρθηκε με αίμα. Σαν να έκαναν και τις εκλογές για τον δήμο Κερύνειας έτσι για να τις κάνουν.

2) Υπέκυψαν στους όρους στην Επιτροπή Αγνοουμένων και δέχτηκαν να μην μιλούν καθόλου για το πότε, πώς, πού και από ποιους σκοτώθηκαν οι αγνοούμενοι που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

3) Δεν επέδειξαν σοβαρή αντίδραση στον νόμο για τους πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας που εξέδωσε η τουρκική πλευρά τη δεκαετία του 1990 και δεν τον μετέφεραν στις διεθνείς πλατφόρμες και στα διεθνή δικαστήρια.

4) Δεν επέδειξαν σοβαρή στάση και ενάντια στον πληθυσμό που μεταφέρθηκε συστηματικά στο νησί από την Τουρκία. Έμειναν σχεδόν θεατές στη ροή αυτού του πληθυσμού και στην αλλαγή της δημογραφικής δομής των Τουρκοκυπρίων.

5) Δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα όταν άνοιξαν οι πόρτες το 2003. Θα μπορούσαν να πουν ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα διέλευσης μόνο σε όσους κατέχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όσους έχουν δικαίωμα να εκδώσουν αυτήν την ταυτότητα. Δεν το είπαν. Έτσι με τον καιρό αναγνώρισαν τις ταυτότητες της «τδβκ». Ήταν μια νέα νίκη για την «τδβκ» η αναγνώριση από την κυπριακή κυβέρνηση αυτής της ταυτότητας στις πόρτες διέλευσης.

6) Το Σχέδιο Ανάν ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που δόθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά μετά το 1974. Μεγάλο λάθος ήταν και η αποδοχή της υποβολής του σε δημοψήφισμα άνευ όρων. Θα μπορούσαν να έθεταν όρο ότι μόνο όσοι κατείχαν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορούσαν να ψηφίσουν σε αυτό το δημοψήφισμα. Δεν έθεσαν. Έτσι νομιμοποίησαν και τον μεταφερόμενο πληθυσμό. Επιπλέον, αποδέχτηκαν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Τουρκοκυπρίων.

7) Δεν μπόρεσαν να κάνουν την απαραίτητη έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Και αυτή η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια νίκη στο θέμα των περιουσιών για την τουρκική πλευρά. Η απόφαση είχε ευθέως στόχο να απαλλάξει την Τουρκία από τις αγωγές στο ΕΔΑΔ.

8) Η ελληνοκυπριακή πλευρά έμεινε αδύναμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 6 ευρωβουλευτές. Μόλις άρχισε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η ΕΕ άρχισε να εφαρμόζει πρωτόγνωρες κυρώσεις στη Ρωσία ως εισβολέα. Όμως, δεν έβγαλε καθόλου άχνα κατά της Τουρκίας που είναι ο κατακτητής της Κύπρου εδώ και τόσα χρόνια. Δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέκυψε και σε αυτό, αναγκάστηκε και αυτή να συμμετάσχει στις κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας και δεν μπόρεσε να ζητήσει λογοδοσία για το γιατί δεν έγινε η ίδια μεταχείριση και στην Τουρκία ως κατακτητή της Κύπρου.

9) Μόλις ανακηρύχθηκε ως «η πλευρά που δεν θέλει λύση», η ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν, δεν μπόρεσε να αποσείσει από πάνω της το βάρος αυτής της κατηγορίας. Όταν και οι ελληνοκυπριακοί κύκλοι που υποστηρίζουν τη λύση και την ειρήνη έγιναν ένα με εκείνους που απηύθυναν αυτήν την κατηγορία, έσπασε τελείως η αντίσταση των Ελληνοκυπρίων κατά της κατοχής. Πέρασε πολλά χρόνια κάτω από «σύμπλεγμα της ενοχής» και με τον καιρό άρχισε να υιοθετεί το στάτους κβο του 1974.

10) Γιατί ύστερα θυμήθηκε η κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει λογοδοσία για τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στον βορρά; Ήταν ένα πλήρες φιάσκο η υπόθεση Ακάν Κιουρσιάτ που εξετάστηκε πρώτη. Παρήγαγαν μια πολιτική απόφαση, όχι νομική. Με τον καιρό χάθηκε η νίκη που επιτεύχθηκε με την Τιτίνα Λοϊζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνική σημαία ανεμίζει με φόντο σύννεφα καταιγίδας στην πόλη των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ελλάδα στο περιθώριο

9/08/2025 - 10:58πμ
Ο Ερντογάν υποδέχεται τη Μελόνι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης, 1η Αυγούστου 2025 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς η Τουρκία έσυρε τη Μελόνι στην Τριμερή

8/08/2025 - 4:53μμ
Ο εξορκισμός του δαιμονισμένου Γερασηνού (ψηφιδωτό στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου του Νέου, στη Ραβέννα. Πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Γ’)

5/08/2025 - 9:24πμ
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής Συνεργασίας Τουρκίας-Ιταλίας-Λιβύης (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα παίζει σε πολλά ταμπλό

3/08/2025 - 3:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι καμπάνες ηχούν επικίνδυνα

2/08/2025 - 10:26πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν

1/08/2025 - 3:58μμ
Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο].  Φρανθίσκο Γκόγια υ Λουθιέντες [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

29/07/2025 - 10:10πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο κλοιός στενεύει

26/07/2025 - 9:38πμ
Ο Ιησούς εξορκίζει δαιμονισμένο Γερασηνό. Έργο του Spencer Alexander McDaniel, 2020 (πηγή: Katolophyromai / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Α’)

22/07/2025 - 9:23πμ
Τούρκοι διαδηλωτές κρατούν τη σημαία της χώρας τους (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοινοπολιτεία Μουσουλμάνων η Τουρκία;

20/07/2025 - 3:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μονή Πέτρας Ολύμπου (φωτ.: Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)

Μονή Πέτρας Ολύμπου: Από σανατόριο και ψυχιατρείο ξανά στην Εκκλησία, 100 χρόνια μετά

10 λεπτά πριν
πομπή προς την Πλατεία του Μικρασιάτη Πρόσφυγα στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου)

Λήμνος: Οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν ξεχάστηκαν – Μια συγκινητική αναδρομή στις ρίζες

37 λεπτά πριν
Ξύλινες ματριόσκες σε κατάστημα στη Μόσχα, με τα πρόσωπα των Πούτιν και Τραμπ (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Σε διπλωματικό πόκερ το μέλλον της Ουκρανίας: Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα, που ίσως γίνει τριμερής

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά στη Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη (πηγή: Facebook / Kostas Diamandis)

Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη – Ήχησε το 112

1 ώρα πριν
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

2 ώρες πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φθινόπωρο προκλήσεων για την κυβέρνηση: Η αγωνία των δημοσκοπήσεων, το… σπριντ μέχρι τη ΔΕΘ και το «βουνό» του ΟΠΕΚΕΠΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign