pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Τούρκοι στο Αϊδίνι το 1919: Έσφαξαν, λήστεψαν και στο τέλος ζητούσαν και… ευχαριστώ

Το pontosnews.gr παρουσιάζει ένα ιστορικό ντοκουμέντο σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους

20/07/2024 - 10:02πμ
Απόσπασμα από τα επίσημα έγγραφα (Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού. Σύνθεση εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Απόσπασμα από τα επίσημα έγγραφα (Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού. Σύνθεση εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

1919. Μια χρονιά συνταρακτικών γεγονότων για τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής. Μετά την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, στις 14 Μαΐου το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας ήταν υπό τον έλεγχό του. Όμως, έναν μήνα μετά η επίθεση που έγινε από τους τσέτες είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των Ελλήνων. Ακολούθησε η σφαγή του πληθυσμού που κράτησε δύο μέρες.

Όταν λίγες ημέρες αργότερα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα, καθώς οι δρόμοι ήταν γεμάτοι πτώματα κάθε ηλικίας. Ανάμεσα στους σφαγιασθέντες και 31 πρόσκοποι, μαζί με τον τοπικό έφορο Νίκο Αυγερίδη και τους αρχηγούς τους. Εκτελέστηκαν και αυτοί, παρόλο που προσέφεραν βοήθεια αδιακρίτως, και σε Τούρκους.

Το pontosnews.gr σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους παρουσιάζει απόσπασμα από τη γενική έκθεση του Κωνσταντίνου Νίδερ, αρχηγού του Στρατού Κατοχής Μικράς Ασίας.

Ο Έλληνας υποστράτηγος βρέθηκε για σχεδόν 24 ώρες (23-24 Ιουνίου 1919) στο Αϊδίνι, και χαρακτηρίζει την κατάσταση «φρικτή». Συγκεκριμένα γράφει:

Άμα τη αποχωρήσει εκ της πόλεως του Ελληνικού Στρατού την 17ην Ιουνίου, στίφη ανταρτών μετά τακτικού Τουρκικού Στρατού, υπό τον πρώην Μέραρχον Αϊδινίου Σεφκή Βέην, εισώρμησαν εις την πόλιν και επεδόθησαν, συμπράξει και του εντοπίου οθωμανικού πληθυσμού, εις λεηλασίας, ληστείας, ατιμώσεις, σφαγάς, πυρπολήσεις. Τον αποχωρούντα στρατόν μόνον περί τους 800 ακολούθησαν.

Οι λοιποί Έλληνες ηκολούθησαν διαφόρους οδούς πιθανής σωτηρίας, άλλοι μεν τραπέντες εις τα όρη, άλλοι καταφυγόντες εις φιλικάς Τουρκικάς οικίας, άλλοι προστρέξαντες (το πλείστον) εις το μοναστήριον των Γαλλίδων Αδελφών του Ελέους, του οποίου την προστασίαν είχον αναλάβει τρεις Γάλλοι χωροφύλακες, και άλλοι τέλος παραμείναντες εις τας οικίας αυτών.

Δυστυχώς η θηριώδης μανία των Τούρκων ανεκάλυψεν αυτούς πανταχού και εκορέσθη διά πλείστων θυμάτων. Εις τρεις μόνον χαράδρας ανευρέθησαν, άμα τη ανακαταλήψει, 87 πτώματα Ελλήνων καταφυγόντων εις τα όρη, βεβηλωμένα κατά τον απαισιώτερον τρόπον (άνδρες ηκρωτιηριασμένοι, γυναίκες βιασθείσαι, μητέρες με εσχισμένα τας κοιλίας έχουσαι τα βρέφη των εις τας αγκάλας, παιδία κρεουργημένα).

Ομοία ήτο η τύχη των παραμεινάντων εις τα οικίας αυτών, ων οι πλείστοι εσφάγησαν υπό των εισορμησάντων προς διαρπαγήν βαρβάρων, οίτινες μετά την σφαγήν και λεηλασίαν δεν ελησμόνησαν και την αγριότητα του πυρός και έφευγον μόνον αφού έθετον εις ενέργειαν και το τελευταίον τούτο μέσον της καταστροφής, ης υπήρξε συνέπεια η ανεύρεσις πλείστον απηνθρακωμένων πτωμάτων, 8 δε τοιούτων μικρών παιδιών εις μίαν μόνον οικίαν.

(Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού)

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Νίδερ περιγράφει την τύχη των 4.000 που κατέφυγαν στο μοναστήρι των Αδελφών του Ελέους. Όταν η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την ελληνική συνοικία άρχισε να απειλεί τη μονή, μεταφέρθηκαν στην αρμενική εκκλησία. Όμως ούτε εκεί ήταν ασφαλείς.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο:

Ίνα αποφύγωσι τον κίνδυνον απεχώρησαν διά του κήπου Τσακίρογλου προς το Διοικητήριον. Καθ’ οδόν όμως υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους των κατακλυσάντων την πόλιν Ζεϊμπέκων, γενικών όλοι εληστεύθησαν, αρκετοί δε εσφάγησαν. Φθάσαντες εκεί ενεκλείσθησαν εις το κτίριον του Διοικητηρίου και των Φυλακών, αφεθέντες επί 36 ώρας άνευ άρτου και ύδατος. Τέλος εδέησε να τοις χορηγηθή άρτος 50 δραμίων κατ’ άτομον.

Εκεί εγκεκλεισμένοι εδέχοντο περιοδικώς ανά δίωρον περίπου την επίσκεψιν ομίλων επιδρομέων οίτινες απείγον εκείθεν καθ’ ομάδας άνδρας κατά προτίμησιν προκρίτους έχοντας καταλόγους ένθα τους κατέσφαζον ή τους εφόνευον διά πυροβόλων όπλων. Εκ των πυροβολισμών τούτων ηννόουν οι εν των Διοικητηρίω φρίσσοντες, την τύχην των απαχθέντων.

Ο αρχηγός του Στρατού Κατοχής Μικράς Ασίας κάνοντας έναν απολογισμό για εκείνες τις μαύρες ημέρες, γράφει:

• Περίπου 1.000 Έλληνες σφαγιάστηκαν.
• Σχεδόν 4.500 έμειναν «γυμνοί και άστεγοι» – οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στη Σμύρνη.
• Στη Σμύρνη βρέθηκαν και οι περίπου 800 που ακολούθησαν την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού.
• Περίπου 500 γυναικόπαιδα «μεταφέρθησαν υπό των ανταρτών διά του σιδηροδρόμου εις Ναζλή και Δενιζλή», κατόπιν σύστασης του στρατιωτικού αντιπροσώπου της Αγγλίας, ανθυποπλοίαρχου Hodder.

Από τους 3.500 Εβραίους που ζούσαν στην πόλη δολοφονήθηκαν 12, ενώ μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας Αρμένιος.

Η ελληνική και αρμενική συνοικία αφού λεηλατήθηκαν παραδόθηκαν στις φλόγες· από την εβραϊκή και την οθωμανική κάηκε μόνο ένα μικρό τμήμα. Επίσης λεηλατήθηκαν όλα τα χριστιανικά καταστήματα, και αποτεφρώθηκε σχεδόν ολόκληρη αγορά·  την ίδια τύχη είχαν και τα εργοστάσια, τα οποία στην πλειοψηφία τους ανήκαν σε Έλληνες.

(Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους / Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού)

Και ο Κωνσταντίνος Νίδερ συνεχίζει:

Ευθύς ως εγνώσθη η προέλασις των ημετέρων δυνάμεων προς ανακατάληψιν της πόλεως διέρρηξαν τας αποθήκας εν αις ήσαν εγκεκλεισμένα τα συμφώνως προς τους όρους της μετά των Συμμάχων ανακωχής πολεμοφόδια και ώπλισαν όλους τους άνω των 14 ετών Οθωμανούς κατοίκους, εφόρτωσαν την πλουσίαν λείαν επί καμήλων, υποζυγίων και αμαξών, και ητοιμάσθησαν οι επιδρομείς προς αναχώρησιν, συμπληρούντες άμα εν των μεταξύ την καταστροφήν των εναπομεινάντων ερειπίων.

Μη δυνάμενοι να μεταφέρωσι τα εν ταις διασωθείσαις αποθήκαις των Χριστιανών έλαια, ήνοιξαν τους κρουνούς των αποθηκών και κατέκλυσαν την πόλιν από εκατοντάδας χιλιάδας οκάδας ελαίου.

Η αναφορά καταλήγει με το εξής:

Προ των διαπραχθέντων κακουργημάτων ωχριά και η ωμή αγριότης των θηρίων. Τα θύματά των οι Τούρκοι εβασάνισαν απαισίως πριν η τα κατασφάξωσι. Απέκοπτον ώτα, ρίνας, απέσπον οδόντας, εξωρύγνυον οφθαλμούς, εβίαζον παρθένους, απέκοπτον τους μαστούς των και εις άπειρα άλλα μαρτύρια υπέβαλον προ του φόνου.

Ως επιστέγασμα των κακουργημάτων εξεβίασαν την προηγούμενην της εκδιώξεώς των τους εναπομείναντας ομογενείς να υπογράψωσιν ευχαριστήριον έγγραφον, διά του οποίου οικειοθελώς δήθεν εξεφράζοντο δυσμενώς δια τον Ελληνικόν Στρατόν και ενθουσιωδώς δι’ αυτούς, οίτινες ημίσειαν ώραν μετά την υπογραφήν του εγγράφου δεν εδίστασαν να σφάξωσι ουχί ολίγους εκ των υπογραψάντων αυτό.

Γεωργία Βορύλλα

∼ Διαβάστε ακόμα ∼
«Ντοκουμέντο από το ποντιακό αντάρτικο: Έκκληση στον Βενιζέλο για πολεμοφόδια από τον οπλαρχηγό Βασίλειο Ανθόπουλο»
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτο του μητροπολίτη Αιμιλιανού Λαζαρίδη από τους αδελφούς Μανάκια (πηγή: Βρετανική Βιβλιοθήκη / eap.bl.uk)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1911: Ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης βρίσκει φρικτό θάνατο στα χέρια κομιτατζήδων

1/10/2025 - 8:15μμ
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1922: Η Έξοδος από την Ανατολική Θράκη – Ο Κεμάλ συνομιλητής, οι Έλληνες πρόσφυγες

1/10/2025 - 11:22πμ
Πανιώνιοι Αγώνες του 1923. Δρόμος των 100 μέτρων: Καραμπάτης, Σταυρίδης, Περίδης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πανιώνιοι Αγώνες: Από τη Σμύρνη, στο Καλλιμάρμαρο – Η συλλογική μνήμη στη σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής

28/09/2025 - 1:33μμ
1922. Παραπήγματα του απολυμαντηρίου στην ακτή της Αρετσούς. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (πηγή: ΙΑΠΕ / Συλλογή Μενέλαου Αλεξιάδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τον εφιάλτη της Μικρασιατικής Καταστροφής στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς

20/09/2025 - 10:04πμ
Αναμνηστική φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας / Αρχείο Π. & Γ. Κουτσομητόπουλου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Έκτοτε αγνοείται η τύχη του»: Το παράλληλο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό των αιχμάλωτων στρατιωτών

13/09/2025 - 9:40πμ
Ατομικό βιβλιάριο της Διεύθυνσης Αστικής Αποκαταστάσεως της ΕΑΠ για πρόσφυγα, αγοραστή οικίας στον συνοικισμό του Βύρωνα (πηγή: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτέμβριος του 1923: Ιδρύεται η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων – Ένα τιτάνιο έργο για ένα φτωχό και διχασμένο κράτος

1/09/2025 - 7:29μμ
Ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης κοιτάζει ευθεία στο φακό, υποδεχόμενος τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο (φωτ.: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο μοιραίος Στεργιάδης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας τον μαύρο Αύγουστο του ’22

30/08/2025 - 9:47πμ
Τούρκοι πυροβολητές πριν από τη «Μεγάλη επίθεση» του Αυγούστου του 1922, που ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης (πηγή: Πανεπιστήμιο Afyon Kocatepe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αύγουστος του 1922, Μικρά Ασία: Τα συμφέροντα των Γάλλων και η… αγάπη για τους Κεμαλικούς

11/08/2025 - 8:49μμ
«Τα παλληκάρια του Ανζαβούρ, αντιπάλου του Κεμάλ» (πηγή: Αρχείο Φαίδωνα Παπαθεοδώρου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποιοι είναι οι Τσερκέζοι που συνεργάστηκαν με τον Ελληνικό Στρατό κατά των Κεμαλικών, στη Μικρασία

8/08/2025 - 10:12πμ
Εργασίες για την τομή στην Καρυά υπό την επίβλεψη Γερμανού επόπτη (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Καρυά: Τα άγνωστα «αμελέ ταμπουρού» της Φθιώτιδας – Οι Γερμανοί το έκαναν όπως οι Τούρκοι

4/07/2025 - 10:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαρία Καρυστιανού στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Λάρισα: Νέο αίτημα εκταφής κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού

9 λεπτά πριν
Εν αναμονή στο «Ελ. Βενιζέλος» των μελών του «Οξυγόνου» που συνελήφθησαν από το Ισραήλ στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Γάζα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιστρέφουν οι 27 Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα – Απελάθηκαν από το Ισραήλ

33 λεπτά πριν
Ουρές στη Λάρισα για το showcar της McLaren F1 Team (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Πανηγυρίζουν οι φίλοι της McLaren F1 Team: Από το Grand Prix της Σιγκαπούρης μέχρι το Roadshow της Λάρισας

1 ώρα πριν
Φωτιά έπειτα από την επίθεση του ουκρανικού drone στο σταθμό πετρελαίου στην πόλη Φεοντοσίγια [Θεοδοσία] της ανατολικής Κριμαίας (πηγή: Χ / Anton Gerashchenko)

Η Ουκρανία έπληξε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής εκρηκτικών της Ρωσίας

2 ώρες πριν
Φωτογραφία του Ντένις Ρούτσι στο σημείο όπου ο πατέρας του πραγματοποιεί απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πάνος Ρούτσι: Εντός της ημέρας η απόφαση για τις τοξικολογικές εξετάσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ypsilantis-Backnang Kultureller Pontischer Verein)

Νέα χορευτική χρονιά με πάρτι από τον Ποντιακό Σύλλογο «Υψηλάντης» Backnang

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign