pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευρωεκλογές: Στο 13% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Στο 59,5% η αποχή

Πώς ψήφισαν όσοι Έλληνες προσήλθαν στις κάλπες

10/06/2024 - 2:04πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρωτιά της ΝΔ με διαφορά 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με εκατέρωθεν απώλειες σχεδόν κατά 5,5% και 9% αντίστοιχα και άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της πολιτικής κλίμακας, καθώς και της αποχής που αγγίζει το 60% κατέγραψαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Με ενσωματωμένο το 99,26% της επικράτειας το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,22% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,81%, που είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,35%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,26% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,38%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,41% και την Φωνή Λογικής με 3,05.

Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,49%, η Νέα Αριστερά με 2,42%, οι Πατριώτες με 1,44%, οι Δημοκράτες 1,43% και ο Κόσμος 1,06%.

Αποχή ρεκόρ

Το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 40,95% που σημαίνει ότι η αποχή αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 60%.

Από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 3.891.466 πολίτες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 41,05% και η αποχή να εκτοξευθεί στο ποσοστό ρεκόρ του 59,5%.

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας με 74%, ενώ πάνω από 70% είναι και σε Κεφαλληνία και Λακωνία.

Δεν προσήλθε επίσης στις κάλπες σχεδόν το 67% των εγγεγραμμένων σε Δωδεκάνησα, Λέσβο και Ευρυτανία, ενώ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε Δυτική Αττική (62,55%) και Α’ Αθηνών (60,70%).

Εκτός από το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για το ευρωκοινοβούλιο, τα υψηλά ποσοστά αποχής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οφείλεται και στην μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από πολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και ο πιθανός θάνατός τους δεν έχει καταγραφεί σε ελληνικό ληξιαρχείο προκειμένου να διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσμοθετήσει και προτίθεται να εφαρμόσει από το αμέσως επόμενο διάστημα τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους ηλικιωμένων που έχουν χρόνια να δώσουν σημεία ζωής (μέσω κατάθεσης φορολογικής δήλωσης κ.λπ.).

Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019 και το 2014 ήταν 41,3% και 40,67% αντίστοιχα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εκλογέων.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα καταγράφεται το 2009 με 47,46%, που και τότε ήταν μονές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στη 2η Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (φωτ.: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Σχέδιο Ανάτασης θα παρουσιάσει το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας

5/09/2025 - 8:38πμ
Ο Σταύρος Παπασταύρου στις 
εργασίες του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας, Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταύρος Παπασταύρου για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία τη θέση της

4/09/2025 - 9:17πμ
Στο Ζάππειο για τον εορτασμό της 51ης επετείου από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης από Ζάππειο: Οι μέρες της ασυδοσίας της ΝΔ σε λίγο τελειώνουν, ο λαός διψά για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

3/09/2025 - 11:04μμ
(Φωτ.: ynanp.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Ναυτιλίας: Διευκρινίσεις αναφορικά με τις καταγγελίες αλιέων

3/09/2025 - 3:49μμ
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EPA/ Olivier Hoslet)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρο θα προχωρήσει, δεν μας πτοούν οι αντιδράσεις

31/08/2025 - 8:59μμ
Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Η συζήτηση «ακορντεόν», τα τρία σενάρια και το φόβητρο της Γαλλίας

31/08/2025 - 12:48μμ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER (φωτ.: https://x.com/tgrthabertv)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί και απειλεί την Ελλάδα ο Φιντάν: Μην δημιουργείτε κρίσεις που μπορεί να σας στοιχίσουν

29/08/2025 - 11:09πμ
Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 (φωτ.: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί

29/08/2025 - 8:38πμ
Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων της Θεσσαλονίκης (φωτ.: MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Τα έργα που γίνονται και σχεδιάζονται στη πόλη δεν έχουν ξαναγίνει

28/08/2025 - 6:04μμ
Ο Νικήτας Κακλαμάνης αφήνει λευκά τριαντάφυλλα στη θέση του Απόστολου Βεσυρόπουλου (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Λουλούδια κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Απόστολου Βεσυρόπουλου – Ορκίστηκε βουλευτής η Στέλλα Αραμπατζή

28/08/2025 - 11:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

28 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

89η ΔΕΘ: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

57 λεπτά πριν
Οι βραβευθέντες μαθητές με τα διπλώματά τους (φωτ.: neoskosmos.com)

Ομογένεια: Μαθητές της Βικτόριας μίλησαν ελληνικά και βραβεύτηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Προφορικού Λόγου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Το καλοκαιράκι συνεχίζεται με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Εθνική πέντε… αστέρων – Ιδανικό ξεκίνημα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

10 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Πιλοτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε 20 λύκεια – «Τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία»

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign