pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ευθύνες της Ελλάδας έναντι της Κύπρου

Του Σάββα Καλεντερίδη

4/02/2024 - 4:23μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)

Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ αποφάσισαν ότι η προσφυγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας την οποία κατηγορεί ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο, μπορεί να προχωρήσει. Η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη Συνθήκη περί Γενοκτονίας του 1948, επειδή η Ρωσία, για να δικαιολογήσει την εισβολή, επικαλέστηκε την προστασία των ρωσικών πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας από τη γενοκτονία που ήθελε να διαπράξει εις βάρος τους η κυβέρνηση του Κιέβου.

Με την προσφυγή του το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη περί γενοκτονίας με το να δικαιολογήσει την εισβολή λέγοντας πως έπρεπε να σταματήσει μια φερόμενη γενοκτονία Ρώσων μειονοτικών και ρωσόφωνων Ουκρανών στην ανατολική Ουκρανία.

Πάντως, η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, για να προστατέψει τη χώρα, ενώ και μια άλλη χώρα, η Νότια Αφρική, προσέφυγε κι αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Να υπενθυμίσουμε δε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα». Στην καταγγελία της η Νότια Αφρική δηλώνει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο με μια προκαταρκτική απόφαση κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.

Ενώ βλέπουμε δύο κράτη να προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν έχει προσφύγει η Ελλάδα κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο, για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, για τον συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων από την Τουρκία.

Το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ορίζει ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τον εποικισμό που περιλαμβάνει τη μεταφορά από την κατοχική δύναμη υπηκόων της στο έδαφος της υπό κατοχή χώρας.

Η Τουρκία έχει εκτοπίσει βίαια τον γηγενή πληθυσμό στο υπό κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο έχει μεταφέρει πληθυσμό από την Τουρκία (περίπου 120 χιλιάδες) και έχει αναδιανείμει τις περιουσίες των νόμιμων ιδιοκτητών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Ελλάδα, που φέρει βαρύτατες ευθύνες για την τραγωδία της Κύπρου, εδώ και πενήντα χρόνια που συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, δεν έχει καταθέσει καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παράνομο εποικισμό που διαπράττει η Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού και οι πράξεις της Τουρκίας, όπως εποικισμός, εξισλαμισμός των Τουρκοκυπρίων, ενίσχυση του στρατού κατοχή και ίδρυση νέων βάσεων, παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, παραβιάσεις στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχεδιασμένη προώθηση αλλοδαπών στα ελεύθερα εδάφη με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση, δείχνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι η «ανάκτηση της Κύπρου», δηλαδή ο έλεγχος ολόκληρου του νησιού.

Μήπως ήλθε ο καιρός η κυβέρνησης της Ελλάδας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τον εποικισμό;

Ποτέ δεν είναι αργά για την εξιλέωση της Αθήνας έναντι της Λευκωσίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χακάν Φιντάν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA/IGOR KOVALENKO)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Φιντάν «πυροβόλησε» κατά του Ερντογάν

5/10/2025 - 4:30μμ
Εικόνα από την Πόλη της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ζητούμενο είναι οι Παλαιστίνιοι, όχι η Χαμάς

4/10/2025 - 10:17πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν σε Σύνοδο του NATO στη Χάγη (φωτ. αρχείου: EPA/JONAS ROOSENS)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τον Ερντογάν τι;

3/10/2025 - 4:20μμ
Ο άγιος Φίλιππος βαπτίζει ευνούχο – Έργο Ολλανδού χαράκτη του 17ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Β’)

30/09/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια κραυγή αγωνίας για τον ελληνισμό

28/09/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: x.com/WhiteHouse)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επιστροφή του «ασώτου»

27/09/2025 - 6:59μμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδικός χάρτης επαναπροσέγγισης Τουρκίας-ΗΠΑ

27/09/2025 - 9:35πμ
(Φωτ.: flickr.com / June Franks)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Α’)

23/09/2025 - 9:37πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Κουρδο-εβραϊκό συνέδριο στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook / Kurdische Gemeinde Deutschland e.V.)
ΓΝΩΜΕΣ

Κουρδο-εβραϊκό συνέδριο βάζει «φωτιά» στην Άγκυρα

21/09/2025 - 4:01μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε δημοσιογράφους φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζουν (πάλι) πολιτική στη Συρία οι ΗΠΑ;

20/09/2025 - 9:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)

Ο δήμος Παύλου Μελά τίμησε τη μνήμη των Ελλήνων μαρτύρων του Πόντου στα Δικαστήρια της Αμάσειας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Μόνη πρώτη με παλικαρίσια ανατροπή η ΑΕΚ – Νίκη για Παναθηναϊκό, εξάρα ο Λεβαδειακός

8 ώρες πριν
Περιπολικό της ΕΛΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Διπλό φονικό στη Μεσσηνία: Άγνωστος μπήκε σε κάμπινγκ και άρχισε να πυροβολεί

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Ο ΠΑΟΚ υπέταξε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα

9 ώρες πριν
Η ηθοποιός Χρύσα Παπά σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: Αγγελική Κοκκοβέ)

«Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου» ξανά στη Θεσσαλονίκη

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πλατέος«Οι Κομνηνοί»)

Χορευτικά άρχισε η νέα χρονιά στον Σύλλογο Ποντίων Πλατέος «Οι Κομνηνοί»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign