pontosnews.gr
Κυριακή, 14/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρά Ασία: Βίντεο-ντοκουμέντο για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Δείχνει την προετοιμασία για την εκστρατεία πέρα από τον Σαγγάριο, αλλά και πλάνα από την Κιουτάχεια, το Εσκίσεχιρ και την Προύσα

9/06/2022 - 8:28πμ
Καρέ από το φιλμ που ψηφιοποιήθηκε από το Εργαστήριο της ΕΡΤ (πηγή: ΕΡΤ)

Καρέ από το φιλμ που ψηφιοποιήθηκε από το Εργαστήριο της ΕΡΤ (πηγή: ΕΡΤ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ασπρόμαυρη βωβή ταινία δείχνει την προετοιμασία και τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία το 1920 και το 1921. Τα πλάνα έχουν τραβηχτεί στις περιοχές του Σαγγάριου, της Κιουτάχειας και του Εσκίσεχιρ από τις αρχές Ιουνίου του 1920 μέχρι και τις αρχές Αυγούστου του 1921.

Με αυτό το ντοκουμέντο το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Αρχείων, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αποσπάσματα από το σπάνιο και ιστορικό φιλμ της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού – χρειάστηκαν μήνες για να γίνει η αποκατάσταση  από το Εργαστήριο ψηφιοποίησης κινηματογραφικού φιλμ του Αρχείου της ΕΡΤ.

«Το φιλμ περιλαμβάνει τη στιγμή που οι επιτυχίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Μετά την εκστρατεία στον Σαγγάριο θα αρχίσει να κάμπτεται και το επιχειρησιακό και το ηθικό δυναμικό της στρατιάς», επισημαίνει ο υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Στο απόσπασμα περιλαμβάνονται πλάνα ιστορικής σημασίας που αφορούν την επίθεση πέρα από τον ποταμό, αλλά και σπάνια πλάνα από την Κιουτάχεια, το Εσκίσεχιρ και την Προύσα της συγκεκριμένης περιόδου.

Ιστορικό πλαίσιο

Από τις αρχές Ιουνίου 1920 ο ελληνικός στρατός προέλαυνε έξω από τη ζώνη ελέγχου της Σμύρνης. Τον Οκτώβριο του 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχασε τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη επανάφερε τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1920 οι ελληνικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την Πάνορμο και τα Μουδανιά και έως το τέλος του ίδιου μήνα τη γραμμή Νικομήδεια-Προύσα-Ουσάκ.

Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου οι τουρκικές δυνάμεις  είχαν απωθηθεί προς το Εσκίσεχιρ. Το Αφιόν-Καραχισάρ καταλήφθηκε στις 30 Ιουνίου 1921, η Κιουτάχεια στις 4 Ιουλίου και το Εσκίσεχιρ στις 8 Ιουλίου, παρά τη σθεναρή αντίσταση.

Η ελληνική ηγεσία αποφάσισε την προέλαση του ελληνικού στρατού με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας. Την 1 Αυγούστου 120.000 άνδρες διέσχιζαν την Αλμυρή Έρημο και στις 8 Αυγούστου πέρασαν τον Σαγγάριο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από την Ένωση Ποντίων Πατρών και Περιχώρων «Η Αναγέννησις» και την Ανεξάρτητο Προσφυγική Ένωση Πατρών και Περιχώρων (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Από πού είστε;»: Τα έγγραφα που χρειάζονταν οι πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα

11/06/2026 - 9:55πμ
Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

21/04/2026 - 9:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Benjamin Fanjoy)

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «τσίμπησε» ιστορικό βαθμό κόντρα στην Ελβετία

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κακουργηματική δίωξη στον παππού του 18 μηνών κοριτσιού που πέθανε στο ΠΑΓΝΗ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ASCO 2026: Οι νέες θεραπείες που φέρνουν ελπίδα σε επιθετικές μορφές καρκίνου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής/Facebook)

Οι σύγχρονες προκλήσεις του ποντιακού ελληνισμού στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στον Εσπερινό για τους Αγίους Βαρθολομαίο, Βαρνάβα και Λουκά τον Ιατρό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV European League: Διατήρησε το αήττητο η Εθνική γυναικών

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign