pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φιλοποίμην Φίνος: Τα τελευταία χρόνια της ζωής του πατριάρχη του ελληνικού σινεμά

Σήμερα συμπληρώνονται 45 χρόνια από το θάνατό του. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

26/01/2022 - 11:39πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)

(Φωτ.: finosfilm.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

15 Απριλίου 1970. Το όνειρο του Φίνου γίνεται πραγματικότητα. Εκείνη την ημέρα εγκαινιάζει τα νέα στούντιο της εταιρείας, στα Σπάτα. Τα μεγαλύτερα και τελειότερα των Βαλκανίων. Ναι, προσδοκούσε να κάνει το μεγάλο άνοιγμα στη διεθνή ή έστω βαλκανική αγορά.

Η Νατάσα και η τηλεόραση

Στα εγκαίνια είναι όλοι ή σχεδόν όλοι οι αστέρες της εταιρείας. Το «σχεδόν» πάει στην Αλίκη που η απουσία της σχολιάστηκε αν και είχαν δώσει το παρών ο Δημήτρης με τον γιο τους Γιάννη Παπαμιχαήλ.

Πολλά χρόνια αργότερα θα γραφτεί ότι η εθνική μας σταρ απουσίαζε γιατί δεν ήθελε να δει κάποιο καλεσμένο από την τότε χουντική κυβέρνηση της χώρας. Όποια και αν ήταν η αιτία απουσίας της, η Αλίκη κυριαρχούσε και τότε.

Από τα εγκαίνια (φωτ.: finosfilm.com)

Η πρώτη ταινία που γυρίζεται εξ ολοκλήρου στα νέα στούντιο, είναι το δικό της Ένα αστείο κορίτσι, ενώ λίγους μήνες μετά που κάνει πρεμιέρα η Υπολοχαγός Νατάσα, έρχονται τα χαρμόσυνα.

Η ταινία κάνει το μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων μέχρι τότε. Ρεκόρ που θα σπάσει 19 χρόνια μετά, με το Safe sex.

Εξωτερικό του χώρου των στούντιο (φωτ.: finosfilm.com)

Ο Φίνος βλέπει την τηλεόραση να κυριαρχεί, αλλά δεν απελπίζεται. Άλλωστε όταν η ετήσια παραγωγή ελληνικών ταινιών, είναι γύρω στις 90 με 100, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έτσι πίστευε τουλάχιστον.

Εννοείται πως ο Φἰνος είχε συνέχεια προτάσεις για συνεργασίες με το νεοσύστατο μέσο. Ο ίδιος δεν την εκτιμούσε, συν ότι την έβλεπε εχθρικά. Πάντως το 1972 προβάλλεται για πρώτη φορά ταινία της Φίνος Φιλμ στην ελληνική τηλεόραση. Είναι Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη. (Και εδώ η Αλίκη.)

Εξωτερικό του χώρου των στούντιο (φωτ.: finosfilm.com)

Η αρχή της πτώσης

Ο Φίνος είχε πάντα διεθνείς βλέψεις. Οι οποίες όμως ποτέ δεν βγήκαν θετικές. Η πιο τραγική φάση ήταν με το Γύρο του θανάτου ή The rider, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο και με διεθνές καστ που ακουγόταν ακόμα και ο Όρσον Ουέλς. Ένα σενάριο του Ερρίκου Θαλασσινού που ο παραγωγός πίστευε ότι θα ήταν η είσοδός του στη διεθνή αγορά. Τελικά η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ επί Φίνου, αλλά ο Έλληνας παραγωγός ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα για «πιλότους» και ετοιμασίες.

Από την άλλη τα εισιτήρια πέφτουν χρόνο με τον χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τη σεζόν ’70-’71, πρώτη ταινία είναι η Υπολοχαγός Νατάσσα με κάτω από 800.000 εισιτήρια στην α’ προβολή και δυο χρόνια μετά, η Μαρία της σιωπής με κάτι λιγότερο από 250.000 εισιτήρια.

Μέχρι και το 1973 όλα τα μεγάλα ονόματα, πλην Βουτσά και Κωνσταντάρα ήταν στη Φίνος Φιλμ. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό όπως είχε δηλώσει ο ίδιος: «Από σενάρια πάσχουμε, όχι από πρωταγωνιστές».

Η τελευταία πρεμιέρα

Η υγεία του Φίνου κλωνίζεται. Μεταβαίνει στο Λονδίνο. Εδώ, δάνεια, χρέη, εισιτήρια που πέφτουν και μια αναίτια οργή των νέων κινηματογραφιστών για τη Φίνος Φιλμ.

Από την άλλη ο άνθρωπος που «χρύσωσε» το εγχώριο σταρ σίστεμ, κατορθώνει πριν τη μεγάλη κρίση να αγοράσει ένα μικρό διαμέρισμα για να μην μένει αιωνίως αυτός και η σύζυγός του στο νοίκι.  Δεν θα το χαρεί.

O Kυρ Γιώργης εκπαιδεύεται, ο Φίνος αποχαιρετά (φωτ.: finosfilm.com)

Στις 12 Ιανουαρίου 1977 γίνεται η επίσημη πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας της Φίνος Φιλμ, Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται του Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή κωμικό Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Δαλιανίδη Λούνα Παρκ.

Ο Φίνος δεν μπόρεσε να δει την πρεμιέρα της ταινίας, αφού ήταν πλέον βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο λόγω του καρκίνου που τον κατέτρωγε. Και στις 26 Ιανουαρίου όλα τελειώνουν.

https://www.youtube.com/watch?v=59flCNc8rvs

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

Στην κηδεία του δίνει το παρών όλο το ελληνικό θέατρο και ο κινηματογράφος. Η Αλίκη σπαράζει, ο Χορν είναι ένας από αυτούς που κρατάει το φέρετρο. Ο πατριάρχης του ελληνικού σινεμά, δεν είναι πια εδώ. Τύψεις για τη βοήθεια που δεν του έδωσαν ενοχές αλλά και το αίσθημα μιας άλλης εποχής που δεν ήταν ευνοϊκή για ανθρώπους με το μεράκι που είχε ο Φἰνος.

Από την άλλη στα γραφεία της εταιρείας γίνετε πλιάτσικο. Σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης, πολλά χρόνια αργότερα θα εξομολογηθεί ότι εκλάπηκε ολόκληρη ταινία που είχε γυρίσει. Και ίσως να ήταν αυτή η τελευταία της Φίνος Φιλμ. 

Η Τζέλλα Φίνου αποφασίζει να πουλήσει στην τηλεόραση. Τα χρέη την είχαν πνίξει, οπότε δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Η εταιρεία ως παραγωγή έκλεισε αλλά με τα χρόνια αποδείχθηκε χρυσωρυχείο. Και δη εξαιτίας της τηλεόρασης, που τόσο πολύ αντιπάθησε ο Φίνος.

https://www.facebook.com/watch/?v=1327726507612330

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καταυλισμός προσφύγων στο Κάραγατς, κατά την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Συνθήκη των Μουδανιών – Ή αλλιώς, πώς χάσαμε την Ανατολική Θράκη

11/10/2025 - 4:03μμ
(Φωτ.: NASA / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

8 Οκτωβρίου 2002: Το Διάστημα υποδέχεται τον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο

8/10/2025 - 3:45μμ
Σε κλασική σκηνή από ελληνική ταινία (εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Δαδινόπουλος: Η μεγάλη καριέρα, η ήσυχη ζωή και το χτύπημα της μοίρας

7/10/2025 - 2:33μμ
(Φωτ.: sxoinas.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Διονύσης Σχοινάς: Στα 56 του απολαμβάνει ακόμα περισσότερο τη ζωή με την Καίτη Γαρμπή και τον γιο τους Δημήτρη

6/10/2025 - 6:53μμ
Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

6/10/2025 - 1:56μμ
Ο Γιώργος Κοσκωτάς, το 1999 (φωτ. αρχείου: Π. Γιαννακούρης/ΑΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κοσκωτάς: Ο «μπογιατζής» που τάραξε την Ελλάδα

5/10/2025 - 2:44μμ
O Τσάρλτον Ίστον στο Λονδίνο, 30 Ιουλίου 1999 (φωτ.: EPA / Matthew Fearn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσάρλτον Ίστον, ένας σταρ… επικών διαστάσεων – Από τους κοινωνικούς αγώνες στον Ρίγκαν

4/10/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Τόλη: Το αιώνιο κορίτσι της ελληνικής σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952

3/10/2025 - 8:28μμ
Η Κατερίνα Γώγου το 1978
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κατερίνα Γώγου: Η ανυπότακτη ηθοποιός και ποιήτρια – Η ζωή στο περιθώριο, τα σκοτάδια της και ο θάνατος της κόρης της

3/10/2025 - 11:44πμ
Ο Σταμάτης Κόκοτας (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας / EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια από το θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα και ο γιος του Δημήτρης συνεχίζει να δίνει μάχη για τη δική του ζωή

1/10/2025 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνένωση Allwyn-ΟΠΑΠ: Δημιουργείται παγκόσμιος κολοσσός αξίας 16 δισ. ευρώ – Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τυχερών παιγνίων στον κόσμο

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Βαλκανικό πρωτάθλημα πάλης U20: Τριπλή επιτυχία για την Ελλάδα

43 λεπτά πριν
Οι δίδυμοι ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι (Φωτ.: IDF)

Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν και οι 20 όμηροι της Χαμάς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής: Χάλκινο μετάλλιο στο σκητ Ανδρών

2 ώρες πριν
Ολομέλεια Βουλής – Ειδική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ( Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Γενοκτονία των Ποντίων: Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας ζητούν από τον ΥΠΕΞ να θέσει επίσημα στην Τουρκία αίτημα για τα πρακτικά των δικαστηρίων της Αμάσειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Ως τον άνθρωπο που πέτυχε την απελευθέρωση των ομήρων υποδέχθηκαν στο Ισραήλ τον Ντόναλντ Τραμπ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign