pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περισσότερα από 100 χρόνια μετά, η Καλαμαριά αποκτά μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα. Ρεπορτάζ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

14/01/2022 - 8:41πμ
Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς Αναστάσιος Αντωνιάδης ποζάρουν μπροστά από το υπό κατασκευή μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς Αναστάσιος Αντωνιάδης ποζάρουν μπροστά από το υπό κατασκευή μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα πάγιο αίτημα των δεκάδων χιλιάδων Ποντίων της Καλαμαριάς παίρνει σάρκα και οστά με πρωτοβουλία –και σε εκτέλεση– της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς. Περισσότερα από 100 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην προσφυγομάνα (και κυρίως ποντιομάνα) Καλαμαριά οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά μέχρι σήμερα στην περιοχή υπάρχει ένα μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Πλέον όμως κατασκευάζεται ένα, αφιερωμένο στους εθνομάρτυρες του Πόντου. Θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού της Καλαμαριάς και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο.

«Το μνημείο θα είναι αφιερωμένο στους εθνομάρτυρες, στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, αλλά μέσα από αυτό θα τιμάται και ολόκληρος ο ποντιακός ελληνισμός· τους προγόνους μας που μεγαλούργησαν και θάφτηκαν πριν από τον ξεριζωμό στα ιερά χώματα του Πόντου, καθώς και τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα. Το μνημείο θα αποτελεί ένα πρόσφορο μνήμης και μία απόδειξη ότι όσο ζούμε θα τιμούμε», λέει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Αναστάσιος Αντωνιάδης.

Από το 2019 η απόφαση

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την κατασκευή και τοποθέτηση του μνημείου ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου το 2019, όταν συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την ίδρυσή του στην ιστορική πατρίδα και 55 χρόνια από την επανίδρυσή του στην Καλαμαριά.

Το μνημείο της Καλαμαριάς θα είναι μία παράσταση και θα περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

«Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή προχωρήσαμε στην υλοποίηση της απόφασή μας. Απευθυνθήκαμε στον γλύπτη Γιώργο Κικώτη και ζητήσαμε να κατασκευάσει ένα μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό. Θα είναι μία παράσταση και θα περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες, τόσο από τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας όσο και από τον ξεριζωμό των προγόνων μας και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα», σημειώνει.

Στο προαύλιο της εκκλησίας

Οι διαστάσεις του μνημείου θα είναι 3,5 μέτρα μήκος επί 2,5 μέτρα μέτρα ύψος και θα κατασκευαστεί από μάρμαρo.

Η Αδελφότητα Κρωμναίων θελε να τοποθετηθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Καλαμαριάς, στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ζήτησε γι’ αυτό την άδεια του μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, ο οποίος απάντησε αμέσως θετικά. Η συζήτηση για το θέμα έγινε τον Οκτώβριο του 2020, αλλά οι πολύ αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown που προέκυψαν πήγαν πίσω το εγχείρημα.

Η κατασκευή και η τοποθέτηση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 30.000 ευρώ, χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το ταμείο και άλλους πόρους της Αδελφότητας.

Γιώργος Κικώτης και Αναστάσιος Αντωνιάδης στο εργαστήριο του γλύπτη (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Αντωνιάδης, ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Μητρόπολη της Καλαμαριάς, έχει χαρακτηριστεί ως τόπος φύλαξης κειμηλίων, εκκλησιαστικών και εθνικοπατριωτικών. Το πρώτο της κειμήλιο ήταν η πλάκα με τον μονοκέφαλο αετό, το έμβλημα των Κομνηνών που βρισκόταν στα τείχη της Τραπεζούντας. Σήμερα κοσμεί την πρόσοψη του ναού και βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κύρια θύρα του.

«Τα αποκαλυπτήρια σχεδιάζεται να γίνουν με λαμπρότητα, και με τις ευλογίες και την ηθική υποστήριξη του μητροπολίτη Ιουστίνου, τον Μάιο του 2022. Στη συνέχεια σε αυτό το μνημείο θα γίνονται εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων. Μέχρι τώρα όλα αυτά γίνονταν στην προτομή του μητροπολίτη Χρυσάνθου. Όμως, ήταν πολύ άδικο για την ποντιομάνα Καλαμαριά να μην έχει ένα μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό», σημειώνει.

Αυτήν τη στιγμή το έργο του Γιώργου Κικώτη βρίσκεται στη διαδικασία του πηλού. Το επόμενο διάστημα θα μεταφερθεί στην Αθήνα προκειμένου να καλουπαριστεί και να σταθεροποιηθεί.

Στασιμότητα για το ναό του Αγίου Ευγενίου

Στο μεταξύ, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει γύρω από το άλλο πάγιο αίτημα των Ποντίων της Καλαμαριάς, το οποίο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και ο μητροπολίτης Ιουστίνος.

Πρόκειται για την ανέγερση νέου και μεγαλοπρεπούς ναού προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου πολιούχου της Τραπεζούντας.

Η υπόθεση δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη μετά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς να παραχωρήσει έκταση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα». Το αίτημα είχαν καταθέσει από κοινού η μητρόπολη και τα ποντιακά σωματεία της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνείται την παραχώρηση της έκτασης με το επιχείρημα ότι στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκεται ήδη ένας ναός, προς τιμήν των Αγίων Αλεξάνδρου και Μόδεστου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

16/03/2026 - 9:02μμ
Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)
ΠΟΝΤΟΣ

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

16/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

16/03/2026 - 11:06πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: «Κρήτη και Πόντος, Θράκη και Μακεδονία» – Οι λύρες στα καλύτερά τους, στα γλέντια που θα συνοδεύσουν τα σεμινάρια του Μαΐου

16/03/2026 - 10:06πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς υποδέχθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

16/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

15/03/2026 - 8:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

15/03/2026 - 5:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Θρίλερ στη Χαλκιδική: Σκελετός βρέθηκε σε λίμνη ξενοδοχείου

13 λεπτά πριν
Ιρανοί σε κατεστραμμένη από αεροπορικά πλήγματα πολυκατοικία στη νότια Τεχεράνη. 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Βόμβα στις ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατίας – «Το Ιράν δεν ήταν απειλή»

37 λεπτά πριν
Η Έξοδος του Μεσολογγίου διά χειρός Παναγιώτη Ζωγράφου

«Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος»: Έκθεση από τα ΓΑΚ και την Εθνική Βιβλιοθήκη, με αφορμή τη 200ή επέτειο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Γιόχαν Βάντεφουλ: Το Βερολίνο πρόθυμο να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Νέα προθεσμία έλαβε ο 23χρονος

2 ώρες πριν
Τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των λόγιων και διδασκάλων αδελφών Ιωαννίκιου και Σοφρωνίου Λειχούδη (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)

Στεφάνι για τους αδελφούς Λειχούδη στη Μόσχα – Οι Έλληνες που έβαλαν τα θεμέλια της ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign