pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περισσότερα από 100 χρόνια μετά, η Καλαμαριά αποκτά μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα. Ρεπορτάζ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

14/01/2022 - 8:41πμ
Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς Αναστάσιος Αντωνιάδης ποζάρουν μπροστά από το υπό κατασκευή μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς Αναστάσιος Αντωνιάδης ποζάρουν μπροστά από το υπό κατασκευή μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα πάγιο αίτημα των δεκάδων χιλιάδων Ποντίων της Καλαμαριάς παίρνει σάρκα και οστά με πρωτοβουλία –και σε εκτέλεση– της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς. Περισσότερα από 100 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην προσφυγομάνα (και κυρίως ποντιομάνα) Καλαμαριά οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά μέχρι σήμερα στην περιοχή υπάρχει ένα μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Πλέον όμως κατασκευάζεται ένα, αφιερωμένο στους εθνομάρτυρες του Πόντου. Θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού της Καλαμαριάς και τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο.

«Το μνημείο θα είναι αφιερωμένο στους εθνομάρτυρες, στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, αλλά μέσα από αυτό θα τιμάται και ολόκληρος ο ποντιακός ελληνισμός· τους προγόνους μας που μεγαλούργησαν και θάφτηκαν πριν από τον ξεριζωμό στα ιερά χώματα του Πόντου, καθώς και τους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα. Το μνημείο θα αποτελεί ένα πρόσφορο μνήμης και μία απόδειξη ότι όσο ζούμε θα τιμούμε», λέει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρωμναίων Αναστάσιος Αντωνιάδης.

Από το 2019 η απόφαση

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για την κατασκευή και τοποθέτηση του μνημείου ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου το 2019, όταν συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την ίδρυσή του στην ιστορική πατρίδα και 55 χρόνια από την επανίδρυσή του στην Καλαμαριά.

Το μνημείο της Καλαμαριάς θα είναι μία παράσταση και θα περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

«Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή προχωρήσαμε στην υλοποίηση της απόφασή μας. Απευθυνθήκαμε στον γλύπτη Γιώργο Κικώτη και ζητήσαμε να κατασκευάσει ένα μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό. Θα είναι μία παράσταση και θα περιλαμβάνει πολλές λεπτομέρειες, τόσο από τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας όσο και από τον ξεριζωμό των προγόνων μας και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα», σημειώνει.

Στο προαύλιο της εκκλησίας

Οι διαστάσεις του μνημείου θα είναι 3,5 μέτρα μήκος επί 2,5 μέτρα μέτρα ύψος και θα κατασκευαστεί από μάρμαρo.

Η Αδελφότητα Κρωμναίων θελε να τοποθετηθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Καλαμαριάς, στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ζήτησε γι’ αυτό την άδεια του μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, ο οποίος απάντησε αμέσως θετικά. Η συζήτηση για το θέμα έγινε τον Οκτώβριο του 2020, αλλά οι πολύ αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown που προέκυψαν πήγαν πίσω το εγχείρημα.

Η κατασκευή και η τοποθέτηση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 30.000 ευρώ, χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το ταμείο και άλλους πόρους της Αδελφότητας.

Γιώργος Κικώτης και Αναστάσιος Αντωνιάδης στο εργαστήριο του γλύπτη (φωτ.: Facebook / Γιώργος Κικώτης)

Όπως τονίζει ο Αναστάσιος Αντωνιάδης, ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Μητρόπολη της Καλαμαριάς, έχει χαρακτηριστεί ως τόπος φύλαξης κειμηλίων, εκκλησιαστικών και εθνικοπατριωτικών. Το πρώτο της κειμήλιο ήταν η πλάκα με τον μονοκέφαλο αετό, το έμβλημα των Κομνηνών που βρισκόταν στα τείχη της Τραπεζούντας. Σήμερα κοσμεί την πρόσοψη του ναού και βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κύρια θύρα του.

«Τα αποκαλυπτήρια σχεδιάζεται να γίνουν με λαμπρότητα, και με τις ευλογίες και την ηθική υποστήριξη του μητροπολίτη Ιουστίνου, τον Μάιο του 2022. Στη συνέχεια σε αυτό το μνημείο θα γίνονται εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων. Μέχρι τώρα όλα αυτά γίνονταν στην προτομή του μητροπολίτη Χρυσάνθου. Όμως, ήταν πολύ άδικο για την ποντιομάνα Καλαμαριά να μην έχει ένα μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό», σημειώνει.

Αυτήν τη στιγμή το έργο του Γιώργου Κικώτη βρίσκεται στη διαδικασία του πηλού. Το επόμενο διάστημα θα μεταφερθεί στην Αθήνα προκειμένου να καλουπαριστεί και να σταθεροποιηθεί.

Στασιμότητα για το ναό του Αγίου Ευγενίου

Στο μεταξύ, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει γύρω από το άλλο πάγιο αίτημα των Ποντίων της Καλαμαριάς, το οποίο στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και ο μητροπολίτης Ιουστίνος.

Πρόκειται για την ανέγερση νέου και μεγαλοπρεπούς ναού προς τιμήν του Αγίου Ευγενίου πολιούχου της Τραπεζούντας.

Η υπόθεση δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη μετά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς να παραχωρήσει έκταση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα». Το αίτημα είχαν καταθέσει από κοινού η μητρόπολη και τα ποντιακά σωματεία της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνείται την παραχώρηση της έκτασης με το επιχείρημα ότι στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκεται ήδη ένας ναός, προς τιμήν των Αγίων Αλεξάνδρου και Μόδεστου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Νέα επεισόδια από το σπίτι του Big Πάσα – Ποια είναι «άμον θεά Αφροντάιτι»;

9/07/2025 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / dzigeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ποντιακή Εστία Νεάπολης

9/07/2025 - 6:24μμ
Το χορευτικό των «Ακριτών του Ιονίου» (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Και εγένετο Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»

9/07/2025 - 1:53μμ
Μερικά από τα 972 πρωτότυπα βιβλία και χειρόγραφα που μεταφέρθηκαν από την Αργυρούπολη του Πόντου στη Νάουσα. Σήμερα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νάουσα: Το όνειρο για το Μουσείο της Αργυρούπολης αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα

9/07/2025 - 12:14μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι η κείρεπη;

9/07/2025 - 10:17πμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Λάλεσε και φέτος η παρχαρομάνα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης

9/07/2025 - 9:19πμ
Η Μαρία-Σοφία Αραπίδου και ο Χρήστος Καλιοντζίδης
ΠΟΝΤΟΣ

«Μελίτικον καϊτέν» τραγουδά ο Χρήστος Καλιοντζίδης – Λύρα παίζει η Μαρία-Σοφία Αραπίδου

8/07/2025 - 9:35μμ
Η παρχαρομάνα ατενίζει τον παρχάρη της (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παρχαρομάνα, ρωμάνα, αρνομάνα, νεράιδα ή μήπως απλώς μάνα του παρχαριού;

8/07/2025 - 9:05μμ
Η Οινόη του 1875, φωτογραφημένη από τον  Dimitriy Ivanovich Yermakov (πηγή: eskiturkiye.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Οινόη του Πόντου, ένα πολύ ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο – Δύο συμφορές «έσβησαν» τους Έλληνες

7/07/2025 - 8:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17α Τενεδίων Δρώμενα: Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων τιμά τη μνήμη του Αγίου Αβούδιμου

7 ώρες πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Ασπροχώρι Ωρωπού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Φωτιά στον Ωρωπό: Δύο τα δύσκολα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο Φεστιβάλ Παράδοσης (φωτ.: facebook / Δήμος Θέρμης)

Με έντονη ποντιακή παρουσία το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης του Δήμου Θέρμης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: slgr.gr)

Super League: Κλήρωση για νέο πρωτάθλημα με βράβευση Ποστέκογλου – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι συνελήφθησαν για κατασκοπεία – Την Πέμπτη οδηγούνται στον εισαγγελέα

9 ώρες πριν
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign