pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

Η λαογραφία είναι γεμάτη από δαιμόνια, αλλά αυτά τα πνεύματα δεν ήταν σαν τα άλλα

26/12/2021 - 8:54πμ
Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)

Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μία υπέροχη λέξη της ποντιακής διαλέκτου μπορεί να περιγραφεί το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνια: Είναι τα Καλαντόφωτα, τα καλά τα ημέρας, που όμως… σκοτεινιάζουν από ύπουλα πνεύματα τα οποία θέλουν να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

Και η ποντιακή λαογραφία είναι γεμάτη από τα δαιμόνια που βγαίνουν από τη γη την παραμονή των Χριστουγέννων και μένουν ως τα Φώτα. Και δεν ήταν μόνο οι άσχημοι καλικάντζαροι, τα πιζήαλα. Ήταν και όμορφες γυναίκες, οι μά(γ)ισσες.

Αυτά τα αόρατα πνεύματα κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους και επηρέαζαν με διάφορους τρόπους τη ζωή τους, ιδίως το Δωδεκαήμερο. Όπως αναφέρει η Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, στον ελληνισμό του Πόντου, ο οποίος έζησε επί αιώνες σε συνεχή επικοινωνία με τη γεμάτη μοιρολατρία τουρκική φυλή, η πεποίθηση για την ύπαρξη των μαϊσσών ήταν αρκετά έντονη.

Οι μάισσες, για τις οποίες ήταν σε χρήση και οι τουρκικές ονομασίες τσαζούδες και περήδες, είχαν τη μορφή μιας ωραίας γυναίκας (τσεζή στα τούρκικα σημαίνει γυναίκα ελκυστική), μόνο που στα πόδια τους οι φτέρνες ήταν μπροστά και τα δάχτυλα πίσω.

Δεν γερνούσαν και δεν πέθαιναν, και κινούνταν αόρατες πάνω στη γη. Είχαν τα λημέρια τους σε ρέματα, βρύσες, γεφύρια, ερειπωμένους μύλους, θάμνους πυκνούς, γούπατα και σπήλαια, καθώς και σε αιωνόβια σαρακοφαγωμένα δέντρα. Ήταν εχθρικές με τους ανθρώπους γενικά, ενώ κακοποιούσαν τις λεχώνες, έπνιγαν τα νεογέννητα, «έβλαφταν» τα βρέφη, αλλά και μεγαλύτερα παιδιά, γιατί –όπως πιστευόταν– τα ζήλευαν.

Οι μάισσες παντρεύονταν τη νύχτα, με αόρατες για τους ανθρώπους, αλλά επιβλητικές τελετές, άνδρες του δικού τους κόσμου, με μόνο σκοπό την αναπαραγωγή. Για το γάμο τους έκλεβαν τα νυφικά των γυναικών από τα σεντούκια όπου ήταν φυλαγμένα και στη συνέχεια τα επέστρεφαν γίνονται αντιληπτές.

Μετά την τελετή του γάμου γινόταν συνήθως μεγάλο γλέντι με φαγοπότι και χορό. Είχαν δικούς τους οργανοπαίχτες οι οποίοι έπαιζαν μελωδίες ίδιες μ΄ αυτές των ανθρώπων. Αλλά και οι χοροί τους ήταν ίδιοι.

Λέγεται και ότι είχαν την ικανότητα να κλέβουν γυναίκες που ήταν γνωστές για τις χορευτικές τους ικανότητες ώστε να τις βάζουν να σέρνουν τον κύκλο. Αφού οι γυναίκες χόρευαν, έτρωγαν και έπιναν μαζί τους, τις ξαναγυρνούσαν στο σπίτι τους, νύχτα πάντα και φυσικά χωρίς να φαίνονται οι ίδιες.

Μάλιστα οι άνθρωποι φέρονται να άκουγαν πολλές φορές τη μουσική και τους άλλους θορύβους από τα γλέντια τους και έβλεπαν από μακριά τις λάμψεις από τα αναμμένα κεριά τους.

Ανέφεραν δε και διάφορες τέτοιες «νεραϊδοκρατούμενες» περιοχές, από τις οποίες πολύ λίγοι, οι πιο τολμηροί, είχαν το κουράγιο να περάσουν τη νύχτα. Μια τέτοια περιοχή βρισκόταν στη Σάντα, λίγο πιο πάνω από την ενορία Κοζλαράντων, στο χείλος ενός χειμάρρου που κατέβαινε απότομα από ψηλά. Εκεί υπήρχε «Τη μάισσας το λιθάρ’», ένας τεράστιος ογκόλιθος όπου συχνά φαίνονταν τις νύχτες φώτα. (Πιθανότατα τα φώτα εκείνα οφείλονταν στις πυγολαμπίδες που πετούσαν χαμηλά σε θαμνώδη σημεία.)

Φαγητό των μαϊσσών ήταν το μαλέζ’ (χυλός από νερό και αλεύρι). Αγαπούσαν ιδιαίτερα την ιππασία. Τη νύχτα έμπαιναν στους στάβλους, καβαλούσαν τα άλογα και κάλπαζαν μαζί τους όλη τη νύχτα.

Όταν συναντούσε κανείς μάγισσα δεν έπρεπε να μιλήσει, γιατί του έπαιρνε τη λαλιά. Την περίοδο του Δωδεκαήμερου έξω από το σπίτι δεν έπρεπε να ρίχνει κανείς νερό, και μάλιστα ζεστό, γιατί υπήρχε κίνδυνος να τις καταβρέξει. Τότε εκείνες εξοργίζονταν και τον τιμωρούσαν.

Για την προστασία τους από τις μάισσες και τα κακά που μπορούσαν να πάθουν από αυτές οι άνθρωποι είχαν το «Πάτερ ημών», τα ξόρκια, το σταυρό, το αγιαστήρι του παπά και τον αγιασμό. Ιδιαιτέρως ο σταυρός και ο αγιασμός τις τρομοκρατούσαν και τις έκανε να τρέπονται σε φυγή.

Στην ποντιακή διάλεκτο, μάλιστα, η λέξη μάισσα σημαίνει ακόμη την πονηρή και ραδιούργα γυναίκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Τριάδας και ο τάφος του μητροπολίτη Κωνστάντιου στο προαύλιο της Μονής Παναγίας Θεοσκεπάστου Τραπεζούντας (φωτ.: Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Φύλλα καρυδιάς στους ναούς, μαγειρική στο ύπαιθρο και ο θρύλος της τρυγόνας

8/06/2025 - 9:05μμ
Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών

1/06/2025 - 8:00πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της 19ης Μαΐου 2025 για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: Κατερίνα Κατωπόδη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Με το «’Πάρθεν η Ρωμανία» ο ποντιακός λαός θρηνεί την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29/05/2025 - 3:25μμ
(Φωτ.: pexels / Taryn Elliott. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Η θεραπεία της βασκανίας – Προλήψεις και δεισιδαιμονίες

28/04/2025 - 10:10πμ
Κόκκινα πασχαλινά αυγά (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Το τυχερό παιχνίδι με τα πασχαλινά αυγά και τα τεχνάσματα σε Τούρκους και Αρμένηδες

21/04/2025 - 10:43πμ
Λαμπρή – Ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λαμπρή – Ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη

20/04/2025 - 7:29μμ
Η επτάκωμος Σάντα. Με το [1] πάνω δεξιά η ενορία Ισχανάντων. Σχέδιο του Κ. Σπυράντη, 1896, δημοσιεύθηκε με το άρθρο του Μ. Νυμφόπουλου στην «Ποντιακή Εστία» για το Πάσχα στη Σάντα
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ένα Πάσχα στη Σάντα: Από την… εκρηκτική Ανάσταση, στα ανίκητα αυγά και στους πυροβολισμούς στον Ιούδα

19/04/2025 - 9:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Πέμπτη: Μέρα για κόκκινα ωβά και ευχασμένα αγαθά στον Πόντο

17/04/2025 - 2:16μμ
Μία που άνθισαν, μία που χιόνισε! (φωτ.: Ευγενία Ρούσσου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η τρέλα του ανοιξιάτικου καιρού είχε τις δικές της ερμηνείες στη λαογραφία του Πόντου

8/04/2025 - 4:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα πυρκαγιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα (φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/ EUROKINISSI)

Φωτιά Άνω Σούλι Μαραθώνα: Βελτιωμένη η εικόνα στην περιοχή – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/elpnaousas)

7η χρονιά «Οι Λύρες στις Πηγές» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

1 ώρα πριν
Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

2 ώρες πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

3 ώρες πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign