pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μία προτομή στο Μπεσλάν για τον Ιβάν Κανίδη, τον ηρωικό Πόντιο δάσκαλο

Το 2004 εκτελέστηκε από τρομοκράτες, αφού πρώτα κατάφερε να σώσει δεκάδες παιδιά

18/12/2021 - 5:47μμ
(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Σεπτεμβρίου 2004 και στο 1ο Σχολείο του Μπεσλάν, της πόλης των 35.000 κατοίκων στη ρωσική Βόρεια Οσετία – Αλανία, ήταν σε εξέλιξη μια μεγάλη γιορτή για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρά τα 74 χρόνια του, παρών ήταν και ο Ιβάν Κανίδης, εν ενεργεία καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Λίγο πριν από τις 10:00, και αφού είχε χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ένοπλοι Τσετσένοι ισλαμιστές μπήκαν στο σχολικό συγκρότημα.

Συγκέντρωσαν στο γυμναστήριο 1.116 ομήρους –παιδιά, γονείς και δασκάλους–, όσους βρίσκονταν στην γιορτή, τους υποχρέωσαν να καθίσουν κυκλικά, με τα χέρια πάνω στο κεφάλι. Στον Ιβάν Κανίδη πρότειναν να αποχωρήσει λόγω της ηλικίας του, εκείνος όμως αρνήθηκε· ήδη από τα πρώτα λεπτά της επίθεσης είχε καταφέρει να κλείσει σε μία αίθουσα μερικά παιδιά, τα οποία στη συνέχεια διέφυγαν.

Την πρώτη ημέρα της ομηρίας, μάλιστα, υπέστη καρδιακή προσβολή, εντούτοις συνέχιζε να στηρίζει τους άλλους ομήρους που έσβηναν από τη ζέστη και την έλλειψη νερού. Κατάφερε να πείσει τους τρομοκράτες να υγραίνει τα χείλη των πιο μικρών παιδιών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εξουδετέρωσε έναν ή δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Ιβάν Κανίδης έγινε ασπίδα για τα παιδιά, καθώς ο τρομοκράτης Ιμπραήμ Ντζόρτοβ ετοιμαζόταν να τα πυροβολήσει. Ακολούθως προσπάθησε να τον αφοπλίσει.

Από τη μάχη σώμα με σώμα –προτού πέσει νεκρός– κέρδισε πολύτιμα λεπτά ώστε τα παιδιά να φύγουν πηδώντας από τα παράθυρα του σχολείου που είχε ήδη τυλιχθεί στις φλόγες.

Στο σχολείο του Μπεσλάν πέθαναν συνολικά 186 μαθητές, 111 γονείς και συγγενείς τους, 17 εκπαιδευτικοί και 9 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 15 Δεκεμβρίου, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιβάν Κανίδη, η οποία τοποθετήθηκε στην αυλή του οικοτροφείου που φέρει το όνομά του, στο Μπεσλάν. Το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010, μία δωρεά της Ελλάδας και της Νορβηγίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Βόρειας Οσετίας – Αλανία «Προμηθέας». Η προτομή είναι έργο είναι της γλύπτριας Ειρήνης Μακάροβα.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Σταμάτης Μεσσήνης, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Οσετίας – Αλανίας Μπόρις Τζανάεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτοικοι της πόλης, μαθητές και καθηγητές, αλλά και ο γιος του Ιβάν Κανίδη, Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής του οικοτροφείου.

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

(Φωτ.: ug.ru)

(Φωτ.: vladgazeta.online)

«Αυτό το σχολείο συνεχίζει το έργο του υπέροχου Ιβάν Κανίδη, εκπαιδεύοντας μελλοντικούς αθλητές», είπε κατά το χαιρετισμό του ο Μπόρις Τζανάεφ, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν και να θυμούνται αυτόν τον δάσκαλο που έδειξε απαράμιλλο θάρρος κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης.

Από την πλευρά της η Αικατερίνη Νασίκα ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική διασπορά στη Βόρεια Οσετία, προσθέτοντας ότι εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο θυμούνται τον Ιβάν Κανίδη, τον θαρραλέο δάσκαλο, έναν πραγματικό πολίτη.

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

Οι συμμετέχοντες στην τελετή ξεναγήθηκαν και στους χώρους του σχολείου και είδαν τα εκθέματα που σύντομα θα μπουν σε μία τάξη που θα λειτουργεί ως μουσείο.

Το Οικοτροφείο «Ιβάν Κανίδης» είναι ήδη γνωστό ως φυτώριο ποδοσφαιριστών – άλλωστε, από το Μπεσλάν συνολικότερα προέρχεται το ⅓ των μαθητών της Ρεπουμπλικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας. Στο κέντρο διακρίνονται ο ταμίας Μανουήλ Τσιμίρης, ο πρόεδρος Μπιλ Παπαστεργιάδης και ο γραμματέας, αναπληρωτής καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής (πηγή: Neos Kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Επιπλέον 6,02 εκατ. δολάρια στην Ελληνική Κοινότητα μετά από δικαστική μάχη πέντε ετών

5/08/2026 - 2:07μμ
Το περίπτερο της ελληνικής κοινότητας του Γκελεντζίκ (φωτ.: rusgreek.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι Έλληνες του Γκελεντζίκ τίμησαν τα 190 χρόνια της Καμπαρντίνκα

4/08/2026 - 12:57μμ
Το προαύλιο της Λυρικής Σκηνής του Σίδνεϊ ήταν και το 2026 το σημείο κορύφωσης των εκδηλώσεων της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η Αρχιεπισκοπή καλεί τους ομογενείς να δηλώσουν «Greek Orthodox» στην Απογραφή

3/08/2026 - 3:04μμ
Πικνίκ της οικογένειας Παπαδημητρόπουλου σε πάρκο, γύρω στο 1964. Μια οικογενειακή στιγμή της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στην Αυστραλία, αποτυπωμένη σε φωτογραφία εποχής (φωτ.: Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα στη Μελβούρνη: Οι ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών μέσα από 500 αντικείμενα – Η ζωή, οι μνήμες και τα «φυλαχτά» μιας ολόκληρης γενιάς

2/08/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: ResearchGate)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν τα αρχεία κρατούν ζωντανή τη μνήμη της ελληνικής διασποράς στη Μελβούρνη

1/08/2026 - 11:08μμ
(Πηγή: facebook / mihail.baglaridis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μιχαήλ Μπαγλαρίδης – Ο Πόντιος ζωγράφος του παλίμψηστου

1/08/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Έλληνας που έμαθε τους Αυστραλούς να αγαπούν το παγωτό μηχανής!

1/08/2026 - 8:20μμ
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τένεδος: Ευλογήθηκε ο πρώτος τρύγος στην Αγία Παρασκευή – Το αντάμωμα των Τενεδίων

1/08/2026 - 11:45πμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοκύπρια πρώην δικαστής του Εφετείου του Κουίνσλαντ τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της στη Δικαιοσύνη και την ομογένεια

1/08/2026 - 11:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

24 λεπτά πριν
Το Παγκρήτιο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super Cup ΑΕΚ-ΟΦΗ: Η Μικρασία και η Κρήτη «μπαίνουν» στο Παγκρήτιο – 150 μουσικοί και χορευτές

47 λεπτά πριν
Ο Άρειος Πάγος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Υποκλοπές: Στο αρχείο παραμένει η δικογραφία – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για νέα έρευνα

1 ώρα πριν
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος (φωτ.: ertnews.gr / Βασίλης Αναστασιάδης)

Σέρρες: «Τα έχασα όλα» – Συγκλονίζει ο πατέρας, τι λέει ο οδηγός του φορτηγού

2 ώρες πριν
(Πηγές εικόνων: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου)

Σαν σήμερα, 7 Αυγούστου 1920: «Ο ελληνισμός του Πόντου θα εξαφανιστεί» – Η έκκληση στον Βενιζέλο

2 ώρες πριν
Ο καπνός από την πυρκαγιά στο Στεφάνι Κορινθίας πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Φωτιά στο Στεφάνι Κορινθίας: Ο καπνός σκέπασε τις Μυκήνες – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign