pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

Δύο χρόνια μετά την αναστήλωση του ιστορικού ναού, η ομογένεια διεκδικεί τη συνέχεια της παρουσίας της – Στόχος η μετατροπή του παλιού ελληνικού σχολείου σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο

2/11/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στους πρόποδες των Ταταούλων, στο Ντολάπντερε της Κωνσταντινούπολης, η Ευαγγελίστρια εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική ομογένεια. Δύο χρόνια μετά την επαναλειτουργία της, στις 27 Οκτωβρίου 2024, η ιστορική εκκλησία παραμένει το κέντρο μιας μικρής κοινότητας, στην οποία έχουν απομείνει μόλις πέντε με έξι ελληνικές οικογένειες.

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Η αναστήλωση του ναού, που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου και της οικογένειάς του και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αποκατέστησε ένα σημαντικό μνημείο της ρωμιοσύνης στην Πόλη. Για τους κατοίκους, ωστόσο, η διατήρηση του κτιρίου δεν αρκεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να συνεχίσει να υπάρχει η κοινότητα που το περιβάλλει.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευαγγελίστριας, Αλέξανδρος Μεϊντάν, ανήκει σε μία από τις οικογένειες που παραμένουν στην περιοχή εδώ και πολλές γενιές. Όπως αναφέρει, η δική του οικογένεια κατοικεί στην ίδια διεύθυνση εδώ και πέντε γενιές, ενώ συνολικά έχουν απομείνει περίπου έξι οικογένειες.

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ο ιερέας του ναού, πατέρας Φιλόθεος Κελεπούρης, με καταγωγή από τη Βέροια, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από το 2014 και διακονεί στην Ευαγγελίστρια εδώ και 12 χρόνια. Η παρουσία Ελλήνων επισκεπτών στις λειτουργίες αποτελεί, όπως εξηγεί, πηγή ενθάρρυνσης για τους ανθρώπους της ενορίας, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους μέσα σε μια πόλη με περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους.

Ένας ναός που χτίστηκε με την εργασία των κατοίκων

Η ιστορία της Ευαγγελίστριας ξεκινά το 1876, όταν τέθηκαν τα θεμέλιά της στη θέση παλαιότερης ξύλινης εκκλησίας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 1894 από τον Πατριάρχη Νεόφυτο Η΄.

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Η ανέγερση του ναού στηρίχθηκε στις οικονομικές εισφορές και στην προσωπική εργασία των κατοίκων των Ταταούλων, οι οποίοι, μετά το καθημερινό τους μεροκάματο, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για την ολοκλήρωση του έργου. Ακόμη και ο αρχιτέκτονας Πετράκης Μεϊμαρίδης, με καταγωγή από την περιοχή, εκπόνησε αφιλοκερδώς τα σχέδια.

Η εκκλησία ξεχωρίζει για τους πέντε τρούλους της, έναν κεντρικό και τέσσερις μικρότερους, καθώς και για τα δύο καμπαναριά της. Συγκαταλέγεται στους τελευταίους ορθόδοξους ναούς της περιόδου των οθωμανικών μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ που κατασκευάστηκαν με τρούλο. Διαθέτει επίσης δύο γυναικωνίτες, καθώς είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό πιστών. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιών ενοριτών, την παραμονή του Ευαγγελισμού η αναμονή για προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας έφθανε ακόμη και τις δυόμισι ώρες.

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Σήμερα, στις ακολουθίες συμμετέχουν εκτός από τους λιγοστούς Έλληνες της περιοχής και επισκέπτες από την Ελλάδα, Ρουμάνοι, άλλοι Ορθόδοξοι, ακόμη και Αιθίοπες χριστιανοί.

Το παλιό ελληνικό σχολείο στο επόμενο σχέδιο της κοινότητας

Μετά την αποκατάσταση της Ευαγγελίστριας, η κοινότητα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο ιστορικό ελληνικό σχολείο που βρίσκεται απέναντι από τον ναό. Το κτίριο είχε εγκαινιαστεί επί Πατριάρχη Αθηναγόρα και αποτελεί πλέον το επόμενο μεγάλο έργο που θέλουν να προχωρήσουν οι ομογενείς.

Το σχέδιο προβλέπει την ανακαίνισή του και τη λειτουργία του ως πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κέντρου, με μαθήματα ελληνικής και ξένων γλωσσών, μουσικής και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά της ομογένειας.

Ο πατέρας Φιλόθεος επισημαίνει ότι για να υλοποιηθεί η προσπάθεια χρειάζεται η συνδρομή κάποιου χορηγού ή ευεργέτη, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες της κοινότητας είναι περιορισμένες. Όπως τονίζει, οι άνθρωποί της προσπαθούν να πετύχουν πολλά, έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα μέσα.

Δύο χρόνια μετά την αναστήλωση, η Ευαγγελίστρια συνεχίζει να λειτουργεί και να συγκεντρώνει γύρω της όσους διατηρούν δεσμούς με την ιστορική ενορία. Η καθημερινή προσπάθεια των λίγων οικογενειών που παραμένουν στα Ταταύλα αφορά πλέον όχι μόνο τη φροντίδα του ναού, αλλά και τη διατήρηση μιας ελληνικής παρουσίας που μετρά πολλές γενιές.

•Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Ζαχαράκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ελληνικό γλέντι και παράδοση στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο St Marys – Η λιτάνευση της ιερής εικόνας και το μήνυμα ενότητας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

2/11/2026 - 10:18πμ
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

1/11/2026 - 10:35μμ
«Από την Ημέρα του ΟΧΙ στην Ημέρα της Νίκης» στο Κρασνοντάρ 
(πηγή: Telegram «Έλληνες της Ρωσίας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Ρωσίας κρατά ψηλά τη γαλανόλευκη: Λαμπροί εορτασμοί για την επέτειο του «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 5:07μμ
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ με μέλη της ελληνικής παροικίας και πιστούς στη Λουάντα, όπου τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγκόλα: Η μικρή ελληνική παροικία της Λουάντα τίμησε το «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 4:41μμ
Ο Αχιλλέας Αλφιεράκη, το1882, σε ηλικία 36 ετών (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Akhilles-Alferaki.jpg)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αχιλλέας Αλφιεράκη (1846-1919): Ο Έλληνας αριστοκράτης που έγινε δήμαρχος Ταϊγανίου και σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

31/10/2026 - 10:38πμ
(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

30/10/2026 - 9:31μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία της American Hellenic Educational Progressive Association – AHEPA (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Προεδρία Δημοκρατίας: Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΑHEPA είχε ο Κ. Τασούλας στο Προεδρικό Μέγαρο

30/10/2026 - 5:53μμ
(Φωτ.: facebook.com/nancy.athanmylonas.1)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντοκιμαντέρ «Ο Φάρος του Γένους: Κοσμάς ο Αιτωλός»: Ανοιχτή ακρόαση από το Θεατρικό Εργαστήρι «Έκφραση»

30/10/2026 - 1:36μμ
(Φωτ.: Pontiaki Estia Melbourne/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με μεγάλο φεστιβάλ θα γιορτάσει η ομογένεια τον Άγιο Νεκτάριο στο Φόκνερ της Μελβούρνης

29/10/2026 - 5:43μμ
(Φωτ.: Δεξιά South Melbourne FC/Facebook - Αριστερά SBS Greek/Facebook - Φόντο Pixabay.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η 28η Οκτωβρίου στην Αυστραλία: Με ελληνικές σημαίες, παραδοσιακούς χορούς και υπερηφάνεια τίμησε την επέτειο του «OXI» η ομογένεια

29/10/2026 - 2:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

34 δευτερόλεπτα πριν
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

24 λεπτά πριν
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει δηλώσεις μετά την κατάθεσή του για τα στημένα στο μπάσκετ. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Γιαννάκης: Κατάθεση για τους «στημένους» αγώνες – «Να θωρακίσουμε το ελληνικό μπάσκετ»

47 λεπτά πριν
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αυθαίρετες διεκδικήσεις δεν ανατρέπουν τους εθνικούς σχεδιασμούς

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κατερίνη: Έφοδος των «αδιάφθορων» στην Πολεοδομία – Πληροφορίες για συλλήψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Yannis Kolesidis)

Η Σάκκαρη στον β’ γύρο του τουρνουά στο Χονγκ Κονγκ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV