pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μελομακάρονα με… εγγύηση – Μια συνταγή που θα λατρέψετε

Από τον αρτοποιό Ιωάννη Γκούμα

20/12/2021 - 7:46μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Βάιος Χασιάλης)

(Φωτ.: Eurokinissi/Βάιος Χασιάλης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα μελομακάρονα «μέλι και μακαρονία», ετυμολογικά προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα. Η λέξη «μακαρονία» πηγάζει από τη λέξη μακαρία, γνωστή σε μας κυρίως από το επίθετο «μακάριος», που σημαίνει αιώνια ευτυχισμένος.

Η μακαρία λοιπόν, ήταν δείπνο, το οποίο προσέφεραν μετά την κηδεία προς τιμήν του νεκρού. Άλλη εκδοχή, η οποία είναι και επικρατέστερη είναι ότι η μακαρία ήταν ένα τεμάχιο άρτου ή διπυρίτη άρτου (δύο + πυρά =  δύο φορές στη φωτιά), φουρνισμένο, δηλαδή παξιμάδι, το οποίο προσέγγιζε σε μέγεθος και σχήμα το σημερινό μελομακάρονο.

Στην Ελλάδα όμως, στο μικρό αυτό τεμάχιο, τη μακαρία προστέθηκε μέλι, εξελίχθηκε, βελτιώθηκε κι έτσι έχουμε σήμερα το μελομακάρονο, το οποίο βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία μακαρία, αλλά συνδέθηκε με τις ημέρες των Χριστουγέννων, πιθανόν λόγω του καρυδιού, που περιέχει. Άλλωστε, το καρύδι συμβολίζει τη γέννηση, τη δημιουργία και μοιάζει με τα σπάργανα, στα οποία βρέθηκε ο Χριστός κατά τη γέννησή του.

Συνταγή

120 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. Μαργαρίνη ή μαγειρικό λίπος (φυτίνι)
480 γρ. αραβοσιτέλαιο ή 50-50 με ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
180 γρ. νερό κρύο
1 κ. τ. γ.  κοφτό σόδα (κουταλάκι του γλυκού)
1 κ.τ.γ. κοφτό αμμωνία
2 κ.τ.γ. κοφτό κανέλα
1/6 κ.τ.γ. γαρύφαλλο
1100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Σιρόπι

Βήμα 1
500 γρ. νερό
300 γρ. γλυκόζη
650 γρ. ζάχαρη
Βήμα 2
400 γρ. νερό
200 γρ. μέλι
650 γρ. ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

  1. Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
  2. Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. Αφού το απορροφήσει ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα χυμό-νερό.
  3. Το μείγμα χυμός-νερό, το ρίχνουμε με ιδιαίτερη προσοχή, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να μην έχουμε εμφανή διαχωρισμό υγρών-λιπαρών.
  4. Αφού τελειώσουμε και με τα υγρά, κοσκινίζουμε: σόδα, αμμωνία, κανέλα και γαρύφαλλο στο μείγμα και ξανά ανακατεύουμε για 10’’. Κι αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι κοσκινισμένα και ζυμώνουμε με τον εξής τρόπο: Τοποθετούμε τις παλάμες μας αντίκρυ στο λεκανάκι, βυθισμένες στο μείγμα μας (υγρά και αλεύρι) και τις ενώνουμε αργά (σαν να χτυπάμε παλαμάκια) και τα περνάμε στα απέναντι άκρα.
  5. Κάνουμε την ίδια κίνηση σαν να ενώνουμε σε ένα μεγάλο ρολόι το 12 με το 6, το 3 με το 9, το 1 με το 7 κ.ο.κ.
  6. Σταματάμε αμέσως το ζύμωμα, όταν απορροφηθούν τα υγρά από το αλεύρι. Το μελομακάρονο δεν θέλει ζύμωμα.
  7. Πλάθουμε οβάλ τεμάχια, βάρους 20-25 γραμμαρίων και τα περνάμε από ένα σύρμα καρέ ή τρίφτη. Ψήνουμε στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο) και πάντα υπό την επίβλεψή μας.
  8. Όταν είναι έτοιμα, σιροπιάζουμε καυτά μελομακάρονα-κρύο σιρόπι (θερμοκρασία δωματίου). Μετά από 30’’ δοκιμάζουμε ένα για να δούμε αν έχει «τραβήξει» σιρόπι και τα βγάζουμε σε ένα σύρμα να στραγγίξουν.
  9. Τοποθετούμε σε λαμαρινάκι και ρίχνουμε από πάνω μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια.

Tips

  1. Το σιρόπι το φτιάχνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες νωρίτερα, ώστε να έχει πάρει θερμοκρασία δωματίου
  2. Το σιρόπι, που περιέχει μέλι ενδέχεται μετά από 3-4 μέρες να ξινίσει, οπότε δεν επαναχρησιμοποιείται
  3. Προαιρετικά, τρίβουμε και μοσχοκάρυδο.

Ιωάννης Γκούμας, αρτοποιός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

4 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

5 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

6 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign