pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρεις συνταγές για ένα ποντιακό καλοκαιρινό τραπέζι

Με σούπα, κυρίως και γλυκό

30/06/2021 - 9:39μμ
(Φωτ.: pexels)

(Φωτ.: pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι και με τη ζέστη να είναι παρούσα κάθε μέρα, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, αφού μερικά φαγητά είναι πολύ βαριά για αυτό τον καιρό και τα φρέσκα προϊόντα της εποχής καταδεικνύουν και τι μπορεί να φαγωθεί.

Η ποντιακή κουζίνα και σε αυτή την περίπτωση δεν απογοητεύει, προσφέροντας επιλογές και λύσεις για το καλοκαίρι.

(Φωτ.: lelevose.gr)

Κιντέατα

Η γνωστή σούπα από τσουκνίδες είναι μία καλή λύση για την εποχή. Αν και είναι σούπα που καταδεικνύει κάτι ζεστό, είναι πολύ ελαφριά και οι τσουκνίδες μεγαλώνουν αυτή την εποχή στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε (3 μερίδες):

  • 300-400 γρ. τσουκνίδες χωρίς τα κοτσάνια
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2-3 δοντάκια σκόρδο
  • Φρέσκο δυόσμο
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καλαμποκάλευρο ψημένο
  • 80-100 γρ Φέτα
  • 3 ποτήρια νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις βάζουμε να βράσουν με 3 ποτήρια νερό.
  2. Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το ζουμί.
  3. Στη συνέχεια βάζουμε τις τσουκνίδες στο μούλτι αλλά όχι να γίνουν αλοιφή!
  4. Βάζουμε τις πολτοποιημένες τσουκνίδες στη κατσαρόλα με το ζουμί που κρατήσαμε.
  5. Προσθέτουμε το λαδί το σκόρδο, το δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Αφήνουμε να βράσουν 8-10 λεπτά και προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τη φέτα.

Πηγή: cookpad.com

(Φωτ.: pontiankitchen.blogspot.com)

Χαψολάβασο

Τα ψάρια δεν μπορούν να λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι. Ειδικά λόγω της αφθονίας των χαψιών στη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου χρησιμοποιούνται σε πολλές ποντιακές συνταγές. Σε περίπτωση που δεν μπορείται να βρείτε χαψία όμως, μπορείτε να χρησιμοποιέισεται γαύρο ή σαρδέλα.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 250 γραμμάρια χαψία
  • 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • 1-2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρούμε από τα χαψία το κεφάλι και το κόκκαλο. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και λίγο αλάτι και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη.
  3. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα πράσα, τα κρευμυδάκια και τα χαψία και προσθέτουμε και λίγο λάδι.
  4. Προσθέτουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί.
  5. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για μία περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: lelevose.gr

(Φωτ.: lelevose.gr)

Τσιριχτά

Ή αλλιώς ποντιακοί λουκουμάδες. Οι λουκουμάδες είναι συνδεδεμένοι με το καλοκαίρι, καθώς του βλέπουμε συχνά είτε στην παραλία, είτε στα διάφορα πανηγύρια που γίνονται. Οι Πόντιοι συνιθίζουν να τους τρώνε σε γάμους. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε λίγη ώρα πάνω από το ζεστό τηγάνι, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει.

Η διαφορά τους από τους κλασικούς λουκουμάδες είναι ότι αυτούς τους περιχύνουμε με σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα, ενώ τα ποντιακά τσιριχτά τα πασπαλίζουν με ζάχαρη ή μέλι.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 30 γρ. μαγιά μπύρας ή 1 φακελάκι ξερή
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Ζάχαρη κρυσταλλική ή μέλι (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά για να λιώσει και προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το αλεύρι. Μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
  2. Σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 50-60 λεπτά. Ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  3. Όταν είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα βαθιά το λάδι.
  4. Πιάνουμε με τη χούφτα μας τον χυλό και τον πιέζουμε προς τα πάνω, ώστε να βγει από τον αντίχειρα μας. Το μπαλάκι από ζύμη που βγαίνει το κόβουμε με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο λάδι να τηγανιστεί. Έτσι κάνουμε με όλο το ζυμάρι και τηγανίζουμε τα τσιριχτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
  5. Βγάζουμε τα τσιριχτά από το τηγάνι, με μια τρυπητή κουτάλα. Καλό είναι να τα αφήνουμε για λίγα λεπτά επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Τέλος, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά… πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι.

Πηγή: lelevose.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Λόφου Ελασσόνας

6/11/2025 - 11:28μμ
Νέα ημερομηνία εκλογών στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Παραδοσιακές γεύσεις και ποντιακό μεράκι στο πανηγύρι των Ταξιαρχών

6/11/2025 - 10:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/real-napster)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Τι ήταν τα «τουμπία» και τι πίστευαν Έλληνες και Τούρκοι

6/11/2025 - 9:13μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης / Στέγη ποντιακού πολιτισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Έναρξη μαθημάτων ποντιακής λύρας με τον Γιάννη Σανίδη

6/11/2025 - 3:30μμ
Οικογένεια της Ίμερας, 1914-5. Το κοριτσάκι αριστερά στην αγκαλιά της γιαγιάς είναι θεία της δωρήτριας Μαρίας Πεχωρικίδου  (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν τα ωρολόγια εγίνοντο «σπούτνικ» – Ο σεβασμός από τους Τούρκους, η λατρεία στους Ρώσους

6/11/2025 - 10:20πμ
(Φωτ.: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Τσακιρίδη: Τους σφάξαν όλους κι όπου πηγάδι τους ρίξαν. Αξέχαστα είναι αυτά που περάσαμε

5/11/2025 - 10:30μμ
Μέλη της θεατρικής ομάδας του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, 1961 (φωτ.: Ξανθίππη Τσιλιγκαρίδου / Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό θέατρο, η φωνή του συλλογικού ασυνειδήτου – Με όχημα τη διάλεκτο, κάθε έργο γίνεται βαθιά πολιτική και πολιτιστική πράξη

5/11/2025 - 5:12μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή διάλεκτος: Μεγάλο το ενδιαφέρον, σε συλλόγους και σωματεία το «βάρος» της εκμάθησης

5/11/2025 - 4:00μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο με τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, στο Τόξο της ΧΑΝΘ (πηγή: Facebook / Nikos Alvanoudis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αυτά είναι τα μικρά της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων – Απολαύστε τα!

5/11/2025 - 3:12μμ
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου παρατήρησε τα εκθέματα και υπέγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου (φωτ.: facebook/Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού-«Αγία Σοφία»)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ξεναγήθηκε ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

5/11/2025 - 12:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Αιγάλεω: 74χρονος συνελήφθη γιατί μαχαίρωσε την 29 κόρη του στο λαιμό

6 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram filmfestivalgr)

66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με τον Χρυσό Αλέξανδρο

8 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram brusselsairport)

Συναγερμός στις Βρυξέλλες: Το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά λόγω εμφάνισης drone

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Σάρωσε και τη Γιουνγκ Μπόις ο ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ EPA/L. Rico)

Ο Χουάν Κάρλος σοκάρει αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά: «Εγώ σκότωσα τον αδελφό μου»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign