pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρεις συνταγές για ένα ποντιακό καλοκαιρινό τραπέζι

Με σούπα, κυρίως και γλυκό

30/06/2021 - 9:39μμ
(Φωτ.: pexels)

(Φωτ.: pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι και με τη ζέστη να είναι παρούσα κάθε μέρα, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, αφού μερικά φαγητά είναι πολύ βαριά για αυτό τον καιρό και τα φρέσκα προϊόντα της εποχής καταδεικνύουν και τι μπορεί να φαγωθεί.

Η ποντιακή κουζίνα και σε αυτή την περίπτωση δεν απογοητεύει, προσφέροντας επιλογές και λύσεις για το καλοκαίρι.

(Φωτ.: lelevose.gr)

Κιντέατα

Η γνωστή σούπα από τσουκνίδες είναι μία καλή λύση για την εποχή. Αν και είναι σούπα που καταδεικνύει κάτι ζεστό, είναι πολύ ελαφριά και οι τσουκνίδες μεγαλώνουν αυτή την εποχή στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε (3 μερίδες):

  • 300-400 γρ. τσουκνίδες χωρίς τα κοτσάνια
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2-3 δοντάκια σκόρδο
  • Φρέσκο δυόσμο
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καλαμποκάλευρο ψημένο
  • 80-100 γρ Φέτα
  • 3 ποτήρια νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε καλά τις τσουκνίδες και τις βάζουμε να βράσουν με 3 ποτήρια νερό.
  2. Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το ζουμί.
  3. Στη συνέχεια βάζουμε τις τσουκνίδες στο μούλτι αλλά όχι να γίνουν αλοιφή!
  4. Βάζουμε τις πολτοποιημένες τσουκνίδες στη κατσαρόλα με το ζουμί που κρατήσαμε.
  5. Προσθέτουμε το λαδί το σκόρδο, το δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Αφήνουμε να βράσουν 8-10 λεπτά και προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τη φέτα.

Πηγή: cookpad.com

(Φωτ.: pontiankitchen.blogspot.com)

Χαψολάβασο

Τα ψάρια δεν μπορούν να λείπουν από το καλοκαιρινό τραπέζι. Ειδικά λόγω της αφθονίας των χαψιών στη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου χρησιμοποιούνται σε πολλές ποντιακές συνταγές. Σε περίπτωση που δεν μπορείται να βρείτε χαψία όμως, μπορείτε να χρησιμοποιέισεται γαύρο ή σαρδέλα.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 250 γραμμάρια χαψία
  • 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • 1-2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρούμε από τα χαψία το κεφάλι και το κόκκαλο. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και λίγο αλάτι και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη.
  3. Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα πράσα, τα κρευμυδάκια και τα χαψία και προσθέτουμε και λίγο λάδι.
  4. Προσθέτουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε όλα τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί.
  5. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για μία περίπου ώρα μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: lelevose.gr

(Φωτ.: lelevose.gr)

Τσιριχτά

Ή αλλιώς ποντιακοί λουκουμάδες. Οι λουκουμάδες είναι συνδεδεμένοι με το καλοκαίρι, καθώς του βλέπουμε συχνά είτε στην παραλία, είτε στα διάφορα πανηγύρια που γίνονται. Οι Πόντιοι συνιθίζουν να τους τρώνε σε γάμους. Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε λίγη ώρα πάνω από το ζεστό τηγάνι, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει.

Η διαφορά τους από τους κλασικούς λουκουμάδες είναι ότι αυτούς τους περιχύνουμε με σιρόπι και τους πασπαλίζουμε με κανέλα, ενώ τα ποντιακά τσιριχτά τα πασπαλίζουν με ζάχαρη ή μέλι.

Για τη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 30 γρ. μαγιά μπύρας ή 1 φακελάκι ξερή
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Ζάχαρη κρυσταλλική ή μέλι (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά για να λιώσει και προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι και το αλεύρι. Μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
  2. Σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 50-60 λεπτά. Ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  3. Όταν είμαστε έτοιμοι για το τηγάνισμα ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα βαθιά το λάδι.
  4. Πιάνουμε με τη χούφτα μας τον χυλό και τον πιέζουμε προς τα πάνω, ώστε να βγει από τον αντίχειρα μας. Το μπαλάκι από ζύμη που βγαίνει το κόβουμε με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε στο λάδι να τηγανιστεί. Έτσι κάνουμε με όλο το ζυμάρι και τηγανίζουμε τα τσιριχτά, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.
  5. Βγάζουμε τα τσιριχτά από το τηγάνι, με μια τρυπητή κουτάλα. Καλό είναι να τα αφήνουμε για λίγα λεπτά επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Τέλος, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά… πασπαλισμένα με ζάχαρη ή μέλι.

Πηγή: lelevose.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Νέα επεισόδια από το σπίτι του Big Πάσα – Ποια είναι «άμον θεά Αφροντάιτι»;

9/07/2025 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / dzigeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ποντιακή Εστία Νεάπολης

9/07/2025 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

1 λεπτό πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

60 λεπτά πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

10 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / EΡΤ 3)

Diamond League: Δεύτερη θέση για τον Καραλή στο Μονακό

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign