Μια πίτα σκέτη απόλαυση! Από την κεντρική Μικρά Ασία, κάθε μπουκιά και μια μικρή έκρηξη γεύσης.
Η συνταγή της κιμαδόπιτας που παρουσιάζουν οι «Μαγειρικοί διάλογοι» δεν είναι πολύπλοκη, είναι όμως… πληθωρική χάρη στα μπαχαρικά που περιέχει ο κιμάς.
Για τη γέμιση
| 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος |
| 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα |
| 2 κ.σ. πελτές ντομάτας |
| ½ κ.σ. αλάτι |
| Από 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καπνιστή, ρίγανη αποξηραμένη, δυόσμος αποξηραμένος |
| ½ κ.γ. κύμινο |
| 1 κ.γ. σκόρδο αποξηραμένο |
| Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα |
| 250 γρ. κασέρι τριμμένο |
Για την πίτα
| 1 κιλό φύλλο χωριάτικο |
| 3 κεσεδάκια γιαούρτι (600 γρ.) |
| 3 αυγά |
| 200 γρ. βούτυρο |
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά τον κιμά με τα υγρά του.
- Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το κασέρι.
- Κάνουμε ένα μίγμα με το βούτυρο, το γιαούρτι και τα αυγά.
- Ανοίγουμε τα φύλλα έχοντας μπροστά μας το μικρό μέρος τους. Αλείφουμε ελαφρά κάθε φύλλο με το μίγμα του γιαουρτιού και βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση.
- Κλείνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε κύλινδρο. Μόλις γεμίσει το ταψί κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γιαουρτιού που έχει περισσέψει.
- Ψήνουμε στους 170ºC, πάνω-κάτω αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου.
Σάββας Καρίπογλου
















