pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σνακ με τη χρήση γονιδιωματικής τεχνολογίας τροφίμων στην κεντρική Μακεδονία

22/06/2020 - 4:42μμ
Σνακ με τη χρήση γονιδιωματικής τεχνολογίας τροφίμων στην κεντρική Μακεδονία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την παραγωγή ενός σνακ φτιαγμένου από υλικά που όχι απλώς παράγονται στην Ελλάδα αλλά προέρχονται από ελληνικές ποικιλίες, προετοιμάζουν αυτόν τον καιρό εταιρείες και ερευνητές στην Κεντρική Μακεδονία. Με στόχο να προβάλουν τα διατροφικά στοιχεία υψηλής αξίας που περιέχονται σε δημητριακά και φρούτα της περιοχής, οι εμπλεκόμενοι στο εγχείρημα προχώρησαν στην ανάλυση του γονιδιώματος φυτικών αλλά και ζωικών προϊόντων του τόπου, ώστε να ταυτοποιήσουν την ελληνικότητα της πρώτης ύλης, να εξασφαλίσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εγγυώνται το μικροκλίμα και το έδαφος της Μακεδονίας, και με αυτά τα συστατικά να δημιουργήσουν εξαιρετικά τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες συνεργασίες έχουν στόχο την παραγωγή ψωμιού με προβιοτικά, ώστε μέσα από την καθημερινή διατροφή ο οργανισμός να προσλαμβάνει τους πολύτιμους μικροοργανισμούς με μεγαλύτερη ευκολία.

Παράλληλα, καθώς η ανάγκη για περιορισμό του πλαστικού προβάλλει περισσότερο επιτακτικά από ποτέ, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για τη δημιουργία βιοδιασπώμενων συσκευασιών, οι οποίες όμως θα διατηρούν τα τρόφιμα σε άριστη κατάσταση, με τις καλύτερες προδιαγραφές συντήρησής τους.

«Οι δυναμικές αυτές τάσεις στην επιχειρηματικότητα που αφορούν τη χρήση νέων τεχνολογιών στον κλάδο των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας είναι πραγματικότητα, διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή και μας εντυπωσιάζουν. Προέκυψαν, άλλωστε, και έγιναν γνωστές μέσα από τη χρήση ενός εργαλείου που δημιούργησε ο Μηχανισμός Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της χάρισε, μάλιστα, τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας το 2018. Όπως φάνηκε τότε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θεώρησε πολύ καλή ιδέα τη δημιουργία ενός μηχανισμού που μπορεί να ακούει, να ανιχνεύει και να αλιεύει οτιδήποτε καινούργιο και καινοτόμο εμφανίζεται στην αγορά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Μηχανισμού, Σταύρος Μαντζανάκης.

«Συνεχής επιχειρηματική ανακάλυψη» το πρωτοποριακό εργαλείο
Εξηγεί ότι το εργαλείο αυτό φέρει την ονομασία «συνεχής επιχειρηματική ανακάλυψη» (continuous entrepreneurial discovery) και συνιστά ουσιαστικά ένα πρωτόκολλο διαδικασιών που περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τις ίδιες τις νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες, σεμινάρια και επαφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος για να πιάσουμε τον παλμό της αγοράς. Καθώς οι άνθρωποι που δημιουργούν καινοτομία είναι συχνά εσωστρεφείς και δεν επικοινωνούν με φορείς όπως τα επιμελητήρια και οι σύνδεσμοι στους οποίους ανήκουν, προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Τους ζητούμε να μας εμπιστευτούν, να μας πουν τη γνώμη τους, να μας αποκαλύψουν τι ψάχνουν για να διευκολυνθεί η πορεία τους, ώστε τελικά αυτά τα αιτήματα και οι κατευθύνσεις της ανάπτυξης να ενσωματώνονται κάθε φορά στον επόμενο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ», προσθέτει ο Στ. Μαντζανάκης.

Σε στάδιο επικαιροποίησης η στρατηγική καινοτομίας
Αυτόν τον καιρό, η στρατηγική καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε στάδιο επικαιροποίησης και στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους ερευνητές, αυτοί καλούνται να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που συνέταξε ο Μηχανισμός Καινοτομίας.

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει αναφορές στην περιφερειακή στρατηγική καινοτομίας, το ρόλο και τη σημασία της, τις ψηφιακές πλατφόρμες που αφορούν την επιχειρηματικότητα και παρέχουν πληροφόρηση και δικτύωση, τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από εταιρείες για χρηματοδότηση, τους κλάδους στους οποίους διενεργείται η έρευνα, το επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και ερευνητές στον κλάδο της καινοτομίας, τα εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν και τους κλάδους που –κατά τη γνώμη τους– θα έχουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη έμφαση σε θέματα τεχνολογίας
«Μέχρι στιγμής έχουμε συλλέξει 110 ερωτηματολόγια και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ένταση και έμφαση σε θέματα τεχνολογίας στην κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, διαπιστώνεται εξειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει απλώς ενδιαφέρον για τα τρόφιμα, αλλά στοχευμένο ενδιαφέρον για κατηγορίες τροφίμων που αναδεικνύονται μέσα από τη βιοτεχνολογία και συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, καθώς περιέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά – λιγότερα λιπαρά, λιγότερο αλάτι, λιγότερη ζάχαρη», σχολιάζει ο Στ. Μαντζανάκης.

Γνωστοποιεί, εξάλλου, ότι οι θεματικές που βαθμολογήθηκαν υψηλότερα σε σημαντικότητα από τις απαντήσεις ερευνητών και επιχειρηματιών είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας, η κυκλική οικονομία, οι διασυνοριακές επενδύσεις, οι επιστήμες της ζωής (life sciences), οι επιχειρήσεις πολιτισμού και δημιουργικότητας, η ευεξία, η έμφαση σε κοινωνικές προκλήσεις και η προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

4/11/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Αριστοτέλη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ψηφιακό ταξίδι του Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

2/11/2025 - 3:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορινθιακός: Γλυκό νερό εντοπίστηκε κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε υδάτινο σύστημα ηλικίας 800.000 ετών

26/10/2025 - 8:07μμ
Απεικόνιση των νεαρών γαλαξιών στο σύμπαν (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI, B. Robertson (UC Santa Cruz), B. Johnson (CfA), S. Tacchella (Cambridge), P. Cargile-CfA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Χαοτικοί και ακατάστατοι οι «νεαροί» γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν, μετά το Big Bang

22/10/2025 - 3:36μμ
Τα νέα γιαπωνέζικα σταφύλια (φωτ.: Okayama University of Science)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιαπωνία: Νέα ποικιλία μοσχάτου σταφυλιού made in Japan θα δίνει γλυκό και γευστικό κρασί

20/10/2025 - 11:57μμ
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

16/10/2025 - 12:58μμ
(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «O Μιθριδάτης»)

Γενική συνέλευση στον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»

40 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντάει σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το θέμα της δημοσιονομικής παράλυσης αμέσως μετά την αποβίβασή του από το «Marine One», στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/ SHAWN THEW / POOL)

ΗΠΑ: Προσωρινή συμφωνία στη Γερουσία για να λήξει η δημοσιονομική παράλυση

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από δρόμο του Πειραιά κατά την διάρκεια βροχόπτωσης (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Προς τα πού κινείται σήμερα η κακοκαιρία – Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες

1 ώρα πριν
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Ο Παναθηναϊκός φρέναρε τον ΠΑΟΚ

10 ώρες πριν
Οι νικητές του Φεστιβάλ με τα βραβεία τους (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους «Η Βασίλισσα του βαμβακιού» της Σουζάνα Μιργκάνι

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign