pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νοοτροπία «Σελτζούκ», ή η ανάδυση ενός νέου χιτλερικού φαινομένου

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

25/04/2020 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το μεγάλο, παγκόσμιο πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι ο κορονοϊός, αλλά για όσες χώρες βρίσκονται κοντά στην Τουρκία υπάρχει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα: ο «σελτζουκικός κορονοϊός», ή –κατά τον Ιμπραχίμ Καραγκιούλ– η «σελτζουκική νοοτροπία».

Ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, όπως επανειλημμένως έχει γραφεί στις στήλες αυτές, είναι ο ιδεολογικός εκφραστής της πολιτικής Ερντογάν, και πριν από λίγες μέρες… ξανακτύπησε.

Διεμήνυσε σε όσους ενδιαφέρονται πως όχι μόνο ο κορονοϊός δεν θα σταματήσει την Τουρκία, αλλά ούτε και μετεωρίτης αν πέσει στη Γη.

Βεβαίως, δεν μας λέει τι θα γίνει αν αποφασίσει η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει τη θρασύδειλη προκλητικότητα της Τουρκίας με τα ίδια μέσα που χρησιμοποιεί η ομάδα του Ερντογάν. Διότι είναι γνωστό από εποχής Κολοκοτρώνη πως όταν οι Τούρκοι αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση, κάνουν τεμενάδες. Και όταν αποκτήσουν το πάνω χέρι, γίνονται προκλητικοί και θρασύτατοι.

Το άρθρο του Καραγκιούλ, όπως και όλα τα άρθρα του, θυμίζουν εκείνα τα διθυραμβικά κείμενα ανθρώπων και καθεστώτων με ολοκληρωτική νοοτροπία που επιδιώκουν με επιμονή την υλοποίηση των στόχων τους. Και στην προκειμένη περίπτωση στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει περιφερειακή δύναμη – κάτι που επιδιώκει με επιμονή. Είναι αυτή η επιμονή και η λεπτομερής μεθόδευση για την επίτευξη του στόχου που ο αρθρογράφος ονομάζει «σελτζουκική νοοτροπία». Στην Ελλάδα γι’ αυτήν την υπομονή αναφερόμαστε στη νοοτροπία του συμπαθούς τετράποδου που εκλείπει σιγά-σιγά.

Όπως με τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο που περικλείει η άνοδος και η κλιμάκωση των προκλήσεων Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ηγείται μιας ομάδας που μπορεί να έχει φυλλορροήσει, αλλά έχει και επίμονα στελέχη κι όλα τα χαρακτηριστικά που την κάνει επικίνδυνη να εγκαθιδρύσει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που η επιρροή του θα ξεπερνά τα τουρκικά όρια.

Δεν πρόκειται για έναν κίνδυνο που αντιμετωπίζουν μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως νομίζουν οι παρακμιακές Δυτικές κυβερνήσεις. Πρόκειται για την ανάδυση ενός επικίνδυνου φαινομένου που απειλεί σήμερα ορισμένες χώρες, αύριο όμως θα απειλήσει ολόκληρη την Ευρώπη, και ίσως ακόμη τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Χαρακτηριστικά να γίνει μεγάλη δύναμη δεν έχει, ούτε μπορεί να αποκτήσει. Μπορεί όμως να γίνει δύναμη της περιοχής που με την σελτζουκική νοοτροπία που την διακατέχει να απειλήσει την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τον τρόπο ζωής των γειτονικών της χωρών και να αμφισβητήσει την ηγεμονία των σημερινών μεγάλων δυνάμεων.

Αυτήν την ύπουλη –διότι περί ύπουλης πρόκειται– τακτική δεν θέλουν να αντιληφθούν οι Δυτικές δυνάμεις (Ευρώπη-ΗΠΑ) και υποθάλπουν την ηγεμονισμό της Άγκυρας πιστεύοντας πως θα ωφεληθούν από αυτόν. Όπως έκαναν και με τον Χίτλερ.

Η ομάδα Ερντογάν, όπως λέει στο άρθρο του ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, έχει προετοιμαστεί εδώ και χρόνια για να υλοποιήσει προσεκτικά την σημερινή πολιτική της.

Έχει συνοχή, έχει μια νεοοθωμανική και πανισλαμική ιδεολογία, έχει ένα κράτος και έναν στρατό με τα οποία προσπαθεί να επιβληθεί, και έχει την τακτική του ψόφιου κοριού.

Στο εσωτερικό κατάφερε να αποκτήσει ιδεολογική ηγεμονία «α λα Τούρκα». Παντού η ιδεολογική ηγεμονία αποκτάται με ήπιους τρόπους. Στην Τουρκία έγινε ένας συνδυασμός ήπιων και σκληρών πρακτικών. Αυτήν τη στιγμή η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που υποφέρει από τον κορονοϊό ενώ η οικονομία της βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τον δημόσιο λόγο της.

Στο εξωτερικό, εκεί όπου το πανισλαμικό όραμα είχε επίδραση το αξιοποίησε. Το ίδιο και με το οθωμανικό. Εκεί όπου δεν είχε επιρροή η Τουρκία, αξιοποιεί την υποσυνείδητη υποβολή της δύναμής της μέσω των σίριαλ. Θύματα αυτής της τακτικής έχουν πέσει και Έλληνες πολίτες που δίνουν στις εκπομπές των καναλιών με τουρκικά σίριαλ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Το κακό που συντελείται είναι μεγάλο. Πρέπει κάποια στιγμή να αναδειχθεί.

Για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα του, ο Ερντογάν αφαιμάσσει από το Κατάρ τεράστια ποσά έναντι παροχής προστασίας (το Κατάρ έχει τεράστιες ευθύνες για την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, για τις οποίες κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει λόγο). Έχει, επίσης, δεσμεύσει περίπου 80 δισεκατομμύρια της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (κυβέρνηση Τρίπολης) προς την οποία παρέχει επίσης προστασία, ενώ ακολουθεί ανάλογες μεθόδους και αλλού. Παρ’ όλα αυτά το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας παραμένει και θα συνεχίσει να είναι οξύ, γεγονός που κάνει τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητά βοήθεια – και αυτήν «α λα Τούρκα». Και βοήθεια θέλει, και απειλεί. Η τραγωδία είναι πως ηγέτες σαν και τον άλλο ανεκδιήγητο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον ακούν και δείχνουν διάθεση να τον βοηθήσουν.

Οι ρωσικές δυσκολίες λόγω της κρίσης του κορονοϊού και της πτώσης τη τιμής του πετρελαίου ευνοούν επίσης την αμετροεπή συμπεριφορά του Ερντογάν.

Οι ηγεσίες Ευρώπης, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας ίσως θα πρέπει να αντιληφθούν πως ο Ερντογάν και η Τουρκία που επιδιώκει να δημιουργήσει δεν είναι αυτό που μέχρι σήμερα φαίνεται. Έχουμε την ανάδυση ενός χιτλερικού φαινομένου. Ένα νέο αυγό του φιδιού.

Είναι ώρα να αντιδράσουν. Άλλο Τουρκία και τουρκικός λαός που θα πρέπει να συνυπάρξουν ειρηνικά με τους γείτονές τους, και άλλο καθεστώς Ερντογάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Βάπτιση. Ψηφιδωτό στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Δ’)

14/10/2025 - 9:45πμ
Ένα χαμογελαστό παιδί με φόντο ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΓΝΩΜΕΣ

Γάζα με Παλαιστίνιους, χωρίς τη Χαμάς

12/10/2025 - 6:27μμ
Παλαιστίνιοι περπατούν πάνω στα ερείπια σπιτιών, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Η εκεχειρία στη Γάζα και το έλλειμμα της ελληνικής πολιτικής

11/10/2025 - 9:34πμ
(Φωτ.: Pablo Munck Hansen / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Γ’)

7/10/2025 - 10:10πμ
Χακάν Φιντάν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA/IGOR KOVALENKO)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Φιντάν «πυροβόλησε» κατά του Ερντογάν

5/10/2025 - 4:30μμ
Εικόνα από την Πόλη της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ζητούμενο είναι οι Παλαιστίνιοι, όχι η Χαμάς

4/10/2025 - 10:17πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν σε Σύνοδο του NATO στη Χάγη (φωτ. αρχείου: EPA/JONAS ROOSENS)
ΓΝΩΜΕΣ

Μετά τον Ερντογάν τι;

3/10/2025 - 4:20μμ
Ο άγιος Φίλιππος βαπτίζει ευνούχο – Έργο Ολλανδού χαράκτη του 17ου αι. (πηγή: picryl.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Β’)

30/09/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια κραυγή αγωνίας για τον ελληνισμό

28/09/2025 - 3:38μμ
(Φωτ.: x.com/WhiteHouse)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επιστροφή του «ασώτου»

27/09/2025 - 6:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ - trailer)

Ιωάννης Καποδίστριας: Η θυσία του έγινε το θεμέλιο ενός ολόκληρου έθνους – Η ταινία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurokinissi Sports)

Euroleague: Απίστευτη ανατροπή υπέρ του Ολυμπιακού – Κέρδισε 95-94 την Μακάμπι Τελ Αβίβ

7 ώρες πριν
Τμήμα του εξώφυλλου του βιβλίου «Υπερασπιστές της Δημοκρατίας» (πηγή: Εκδ. Ινφογνώμων)

Σταύρος Καλεντερίδης: Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του «Υπερασπιστές της Δημοκρατίας»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels / Luis Quintero)

Ευρωκοινοβούλιο: Απαγορεύεται η πρόσβαση στα social media για ανήλικους κάτω των 13 ετών

8 ώρες πριν
O Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει τον Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις έχει φτάσει στην Αλάσκα, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ. αρχείου: EPA / Gavriil Grigorov/ Sputnik / Kremlin POOL)

Τετ α τετ Πούτιν και Τραμπ στη Βουδαπέστη για την Ουκρανία

9 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/en.pontion.peristeriou)

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Στις 19 Οκτωβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign