pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος προτείνει τα «έξυπνα πλοία» του μέλλοντος

6/06/2019 - 10:27μμ
Ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος προτείνει τα «έξυπνα πλοία» του μέλλοντος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του 9ου Συμβουλίου Διαστήματος της ΕΕ και της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) σε υπουργικό επίπεδο, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς. Η συνεδρίαση του συμβουλίου έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, υπό την κοινοτική επίτροπο Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, αρμόδια για θέματα διαστήματος, και η διάσκεψη είχε δύο σημαντικά μέρη, με το πρώτο να είναι εκείνο στο οποίο συμμετείχαν μόνο οι χώρες της ΕΕ και το δεύτερο να περιλαμβάνει, πέρα από την ΕSA, και διαστημικές υπηρεσίες από άλλες χώρες, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Νορβηγία, ο Καναδάς και η Ελβετία. «Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε να γίνει πολύ καιρό και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πολωνής επιτρόπου» εξήγησε ο Χρ. Πρωτοπαππάς.

Για την Ελλάδα η σημαντικότερη εξέλιξη αφορούσε την πρόταση για την εξέλιξη τεχνολογιών που έχουν σχέση με το θαλάσσιο στοιχείο.

«Κάθε χώρα έκανε τη δήλωση και την πρόταση πολιτικής της, και η Ελλάδα με τον ΕΛΔΟ είχε συμμετοχή και επικεντρώθηκε σε δύο σημεία, το πρώτο από τα οποία είναι το Maritime Initiative. Με την Ελλάδα να είναι από τις μοναδικές δυνάμεις στον κόσμο στο χώρο της ναυτιλίας, η χώρα μας ήθελε να έχει μια πρωτοβουλία για το διάστημα και τη ναυτιλία, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διάφορες εφαρμογές για το διάστημα στα λεγόμενα “έξυπνα πλοία”, πλοία που τώρα πλέον με την τεχνολογία του Internet of Things (Ίντερνετ των Πραγμάτων), την τεχνητή νοημοσύνη και την εύκολη συνδεσιμότητα μέσω του διαστήματος με τους δορυφόρους τηλεπισκόπησης θα μπορούν να αποδώσουν μια πολύ “έξυπνη” ναυτιλία με μείωση των λειτουργικών εξόδων και των ατυχημάτων» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ.

Ο Χρ. Πρωτοπαππάς σημείωσε μάλιστα πως οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν το μακρινό μέλλον. «Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία Loyds ξεκίνησε να δίνει πιστοποιητικά έξυπνων πλοίων, πλοίων που θα λαμβάνουν από ειδική ομάδα της εταιρείας αυτά τα πιστοποιητικά, καθώς θα έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά», εξήγησε. Γι’ αυτήν δε την πρόταση ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από άλλες χώρες. «Υπήρχε ενδιαφέρον και από την Πολωνία και από τη Μάλτα, γι’ αυτό το Maritime Initiative και με αυτή τη στήριξη θα μπορούμε να το προχωρήσουμε, βρισκόμαστε σε επαφή με τη διαστημική υπηρεσία της Πολωνίας για να υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για τη ναυτιλία, καθώς για την Πολωνία το ενδιαφέρον εντοπίζεται στη Βόρεια Θάλασσα» εξήγησε.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως το κλίμα είναι μια τεράστια νέα παγκόσμια αγορά διαστημικών τεχνολογιών.

«Στις 17 Ιουνίου θα πάμε στο Παρίσι για να υπογράψουμε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στο Διαστημικό Κλιματικό Παρατηρητήριο, ήτοι Space Climate Observatory, μια πρωτοβουλία του πρόεδρου Μακρόν, στην οποία έρχονται να συνδράμουν όλες οι διαστημικές υπηρεσίες που έχουν προσκληθεί. Μια προσπάθεια να χρησιμοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι διαστημικοί πόροι για την παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών και των φυσικών καταστροφών. Σε αυτή τη πρωτοβουλία ήδη ο ΕΛΔΟ έχει προτείνει να συμπεριληφθούν και οι πυρκαγιές» εξήγησε.

Κοινή πρόταση μαζί με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία για τις πυρκαγιές
«Σημαντική είναι και η κοινή πρόταση που είχαμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκινήσαμε να τη συζητούμε μαζί με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία για τη δημιουργία ενός γεωστατικού συστήματος δορυφόρων που θα μπορούν να παρακολουθούν διαρκώς την Ευρώπη και να ειδοποιούν σε περίπτωση πυρκαγιάς σε λιγότερο από ένα λεπτό. Να μπορεί έτσι σε μερικά λεπτά ο πλησιέστερος πυροσβεστικός σταθμός ή τα όποια εργαλεία κατάσβεσης να ειδοποιηθούν» εξήγησε ο Χρ. Πρωτοπαππάς, που τόνισε μάλιστα πως τέτοιο σύστημα υπάρχει ήδη στις ΗΠΑ, την Κορέα και την Ιαπωνία. «Η πρόταση που κάνουμε στην ΕΕ είναι πιο αναβαθμισμένη, με πιο γρήγορο χρόνο απόκρισης και μεγαλύτερη έκταση παρακολούθησης» πρόσθεσε. «Όλες οι χώρες δίνουν μεγάλη σημασία στο διάστημα και τις εφαρμογές του, γιατί είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος κλάδος που δίνει πολυσχιδή έσοδα σε μια χώρα που δραστηριοποιείται στο διάστημα» τόνισε με έμφαση, συνοψίζοντας το σύνολο των συγκεκριμένων εξελίξεων.

Ο Χρ. Πρωτοπαππάς διατύπωσε τέλος την εκτίμηση πως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών φανερώνουν την αξία της δημιουργίας του ΕΛΔΟ για τη χώρα σε διεθνές επίπεδο.

«Μετά το μνημόνιο που υπεγράφη στο Κολοράντο Σπρινγκς και η Ελλάδα παρουσιάζεται μέσω του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, του ΕΛΔΟ, στο νέο βίντεο προβολής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) που αφορά τη συνεργασία για την αποστολή στη Σελήνη, μαζί με τις διαστημικές υπηρεσίες όπως η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία, η CNES, η γαλλική διαστημική υπηρεσία, η αντίστοιχη υπηρεσία της Γερμανίας, η ιαπωνική JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency)», τόνισε. Εξέλιξη που δείχνει πως «έχει σημασία πως δίκαια και σωστά είχε ιδρυθεί πριν από ένα χρόνο ο ΕΛΔΟ, γιατί αμέσως μετά ίδρυσαν διαστημικό οργανισμό η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και μετά η Πολωνία» κατέληξε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Κυριακίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

1/07/2025 - 11:02μμ
Λαμπρόπουλος, Νούση, Κουρσουμπά, Κολονιάρη, Στεργιούλας στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια πρωτιά για ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ: Ανακάλυψαν 8 νέα βαρυτικά κύματα

29/06/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: Χρήστος Βασιλείου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Genius Olympiad: Χάλκινο για δυο Θεσσαλονικείς μαθητές που παράγουν ενέργεια από τα απομεινάρια στο …ταπεράκι της μαμάς

21/06/2025 - 9:09πμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση: Julius Csotonyi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Αυτός είναι ο «Πρίγκιπας Δράκος» που ξαναγράφει την ιστορία των τυραννόσαυρων

14/06/2025 - 4:13μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους πτερόσαυρου: Alessio Ciaffi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Άγνωστο είδος πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στη Γερμανία

10/06/2025 - 11:24μμ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Στην Αθήνα ο επόμενος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας Microsoft ΑΙ

5/06/2025 - 2:58πμ
(Φωτ.: Pixabay / Егор Камелев)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κουνούπια: «Αποκάλυψη τώρα» – Τα ηθικά ζητήματα της εξαφάνισης του πιο μισητού ζώου στον πλανήτη

4/06/2025 - 11:10μμ
Η μορφή του Απόστολου Παύλου όπως προέκυψε από την τεχνητή νοημοσύνη (φωτ.: Ιφιγένεια Καψωμενάκη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Απόστολος Παύλος ζωντανεύει και απαντά στα διαχρονικά ερωτήματα του ανθρώπου

27/05/2025 - 1:12μμ
To σέλας στον Άρη (πηγή: Science Advances)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Για πρώτη φορά ερευνητές παρατήρησαν ορατό σέλας στον Άρη

15/05/2025 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός από τη φωτιά στο Σκαλοχώρι Λέσβου (φωτ.: stonisi.gr)

Φωτιά τώρα στο Σκαλοχώρι Λέσβου

6 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γίνεται δεκτός στην Τρίπολη της Λιβύης (φωτ.: Χ / 
Libya Review)

«Εποικοδομητική και ικανοποιητική» η επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη – Τι υποσχέσεις πήρε η Ελλάδα

30 λεπτά πριν
Τα πρόσωπα των Τραμπ και Πούτιν σε ματριόσκες (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Απτόητος από τις απειλές του Τραμπ, ο Πούτιν θα συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

54 λεπτά πριν
Εικόνα από το πυρηνικό εργοστάσιο China National Nuclear Corporation (CNNC) στην Κίνα (φωτ. αρχείου: EPA/XINHUA / CNNC)

Κίνα: Νέα φάση στην έξυπνη εξόρυξη ουρανίου – Πού βρίσκονται οι πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)

Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης: Νέα εποχή μετά τον Ιορδανίδη – Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου

2 ώρες πριν
Πυροσβέστης παίρνει μέρος στην κατάσβεση φωτιάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κιλκίς: Τρεις φωτιές, σε Λιθωτό, έξω από την πόλη και στο Πολύκαστρο

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign