pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Λαμπροήμερα στον Πόντο: Από το Μεγάλο Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα

27/04/2019 - 9:18πμ
Τα Λαμπροήμερα στον Πόντο: Από το Μεγάλο Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα

Έργο της Λίας Ελευθεριάδου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εγώ ατέν εφίλεσα
τη Λαμπρής την ημέραν·
α σα γλυκέα τα χείλοπα τ’ς
κάτ’ έκοφτα κι επαίρνα.

Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα είναι τα Λαμπροήμερα των Ποντίων, οι τρεις ημέρες της Λαμπρής που θεωρούνται οι πιο γιορτινές του έτους. Μετά τη μακρά περίοδο της αυστηρής νηστείας όλα τα σπίτια άνοιγαν για συγγενείς και φίλους. Από τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές είχαν φροντίσει να κάνουν το σπίτι να λάμπει, ενώ τα ψώνια της τελευταίας στιγμής γίνονταν το Μεγάλο Σάββατο από τον νοικοκύρη.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στην κουζίνα των σπιτιών υπήρχε… απεργία, και η οικογένεια κατανάλωνε ό,τι νηστίσιμο είχε περισσέψει από τις προηγούμενες μέρες.

Όσοι δεν είχαν πάει στο χαμάμ λούζονταν στη σκάφη και έπεφταν για ύπνο νωρίς, μιας και στις 3 τα ξημερώματα περίμεναν το χτύπημα του ζαγκότζ’ στην πόρτα προκειμένου να πάνε στην εκκλησία – η συνήθεια αυτή ήταν κατάλοιπο από την περίοδο που οι Οθωμανοί απαγόρευαν τις καμπάνες και τα σήμαντρα.

Η Ανάσταση γινόταν στο προαύλιο της εκκλησίας και είχε χαρακτήρα… εκκωφαντικό. Τα τζιαρτζιφελέκια ήταν τα πυροτεχνήματα της εποχής που έπεφταν μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου και το «Χριστός Ανέστη». Η απόλυση γινόταν τα ξημερώματα και οι χριστιανοί γύριζαν στα σπίτια τους με αναμμένες λαμπάδες.

Τα κόκκινα αυγά ήταν έτοιμα από τη Μεγάλη Πέμπτη, και ήδη αγιασμένα: στις εκκλησίες του Πόντου τη Μεγάλη Παρασκευή οι ιερείς «διάβαζαν» τα αυγά. Μετά το «Χριστός Ανέστη» η οικογένεια έτρωγε πρώτα τα ευχασμένα ωβά και ένα έμπαινε στο εικονοστάσι καθώς θεωρούνταν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Στο εικονοστάσι έμπαιναν και λουλούδια από τον επιτάφιο· με αυτά έφτιαχναν φυλαχτά ή τα χρησιμοποιούσαν ως γιατρικό.

Στο πρώτο αναστάσιμο τραπέζι συνήθως σέρβιραν κοτόσουπα και βραστή κότα. Τη δε Λαμπρή το έθιμο ήθελε μοσχάρι βραστό αντί για αρνί στη σούβλα, και λαμπροκουλούρες. Το τσούγκρισμα των αυγών δεν ήταν πάντα… τίμιο, καθώς πολλοί προκειμένου να κερδίσουν την αυγομαχία έφτιαχναν τεχνητά, τα τζιχτζιρίνα. Με τα δε σπασμένα έπαιζαν μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, το λεγόμενο «κύλημαν τ’ ωβού».

Οι οικογένειες δεν δέχονταν μόνο επισκέψεις από τους συγγενείς αλλά και από παρέες φίλων, με αποτέλεσμα τα γλέντια να διαδέχονται το ένα τ’ άλλο μέχρι αργά το βράδυ, είτε το σπίτι ήταν φτωχικό είτε πλούσιο. Και ενώ στις επισκέψεις που γίνονταν τις άλλες μέρες συνήθως πρόσφεραν ρακή, στο πασχαλινό τραπέζι οι μεζέδες καταναλώνονταν μόνο με κρασί.

Το Πάσχα μόνο στους αρραβωνιασμένους έκαναν δώρα, ενώ σε οικογένειες που είχαν πένθος ή ένδεια οι γείτονες και οι συγγενείς φρόντιζαν να στέλνουν τσουρέκια και αυγά.

Το ίδιο πεσκέσι έστελναν και σε τουρκικές οικογένειες, οι οποίες κατά το μπαϊράμι ανταπέδιδαν με μπακλαβάδες και άλλα γλυκίσματα.

Και τις τρεις ημέρες του Πάσχα τα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες των Ελλήνων δεν άνοιγαν, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να νεκρώνουν οι αγορές των πόλεων. Το Πάσχα συνήθως επέστρεφαν και οι ξενιτεμένοι για να γιορτάσουν μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ συνήθως τη δεύτερη μέρα τα γλέντια και οι χοροί μεταφέρονταν σε αλώνια και σε ανοιχτούς χώρους.

  • Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού (λ. Πάσχα) και από την Ποντιακή Εστία (τχ. 52, 1954)
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Οι Κομνηνοί» στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο, Σάββατο 20 Δεκεμβρίυο 2025 (φωτ.: Δήμος Σιντικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Κομνηνοί» έβαλαν τη σφραγίδα τους στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο

22/12/2025 - 2:20μμ
(Φωτ.: margiana.su/viktor-ivanovich-sarianidi/)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: Ο Πόντιος «ποιητής της αρχαιολογίας» που ανακάλυψε χαμένους πολιτισμούς στην καρδιά της Ασίας

22/12/2025 - 1:31μμ
«Ξωτικών έργα» με τα μικρά των «Ακριτών» Σερρών (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα και χοροί από τους «Ακρίτες» Επταμύλων στις Σέρρες

22/12/2025 - 12:43μμ
Το νερό, και συνεπώς το πηγάδι, είχε τη σημασία του ώστε να πάει καλά η νέα χρονιά. Εδώ, στην «Αστερούπολη» του Δήμου Καβάλας (φωτ.: Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Λέσχη Ποντίων Καβάλας έβαλε τη δική της σφραγίδα στα Χριστούγεννα

22/12/2025 - 11:51πμ
Μωμόγεροι στην Καλαμαριά, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Καλαμαριά: Σάτιρα και αυθεντική ποντιακή ψυχή

22/12/2025 - 10:43πμ
Στιγμιότυπο από το ρεπορτάζ του Βασίλη Αναστασιάδη, για την ΕΡΤ (πηγή: Glomex)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάλαντα στο μπλόκο του Προμαχώνα: Αγρότες και Πόντιοι σε γιορτινό στιγμιότυπο

22/12/2025 - 9:53πμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αξέχαστοι έμειναν και φέτος οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών – Αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενο και ξεσήκωσαν την εορταστική αγορά

21/12/2025 - 10:07μμ
Ο Βασίλης Καρράς σε συναυλία που έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο Πέτρας για τα 40 χρόνια του στο λαϊκό τραγούδι (φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Βασίλης Καρράς – Η εξομολόγηση του αδελφού του, Δαμιανού Κεσογλίδη: «Δεν μπορώ να ακούσω τα τραγούδια του»

21/12/2025 - 6:46μμ
(Φωτ.: Ιnstagram klavdiaitiz)
ΠΟΝΤΟΣ

Κλαυδία: Θυμάται με συγκίνηση τα παιδικά της χρόνια στον Ασπρόπυργο και τις ιστορίες της γιαγιάς της από τον Πόντο

21/12/2025 - 2:19μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: 12 μήνες, 12 περιοχές του Πόντου, 33 πρόσωπα – Οι ιδρυτές του ιστορικού σωματείου μετρούν τις μέρες του 2026

21/12/2025 - 1:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας με τα τρακτέρ τους έχουν αποκλείσει τη σήραγγα των Τεμπών. Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Ντόμαλης)

Τέμπη: Αγρότες έκλεισαν τη σήραγγα – Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τις εκτροπές

22 λεπτά πριν
Συνάντηση Αμπάς-Μητσοτάκη στη Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Ρόλο-γέφυρα στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η Ελλάδα – Στη Ραμάλα ο Μητσοτάκης

46 λεπτά πριν
Στο μέσο ο Γιώργος Τσουλφάς, στην ειδική τελετή του American College of Surgeons. Σικάγο, 19 Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: ΑΠΘ)

Παγκόσμια διάκριση: Ο Γιώργος Τσουλφάς του ΑΠΘ στους κορυφαίους χειρουργούς-εκπαιδευτές

1 ώρα πριν
«Οι Κομνηνοί» στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο, Σάββατο 20 Δεκεμβρίυο 2025 (φωτ.: Δήμος Σιντικής)

«Οι Κομνηνοί» έβαλαν τη σφραγίδα τους στο «Κάστρο των Χριστουγέννων» στο Σιδηρόκαστρο

2 ώρες πριν
Το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Γροιλανδία: Ο Τραμπ ορίζει απεσταλμένο και ανάβει φωτιές με τη Δανία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: margiana.su/viktor-ivanovich-sarianidi/)

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: Ο Πόντιος «ποιητής της αρχαιολογίας» που ανακάλυψε χαμένους πολιτισμούς στην καρδιά της Ασίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign