pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνας επικεφαλής έρευνας που έφτιαξε πρωτοποριακό τρανζίστορ για ιατρικές βιοηλεκτρονικές συσκευές

4/03/2019 - 10:41μμ
Έλληνας επικεφαλής έρευνας που έφτιαξε πρωτοποριακό τρανζίστορ  για ιατρικές βιοηλεκτρονικές συσκευές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιστήμονες και μηχανικοί στις ΗΠΑ, με επικεφαλής Έλληνα μεταδιδακτορικό ερευνητή, ανέπτυξαν ένα καινοτόμο τρανζίστορ ιόντων για χρήση σε βιοηλεκτρονικές συσκευές. Το νέο τρανζίστορ επιτρέπει την ανίχνευση και την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των σημάτων του σώματος, κάτι σημαντικό για τη δημιουργία βιοηλεκτρονικών συσκευών με εφαρμογές στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος.

Όλο και συχνότερα, η ιατρική –ιδίως η νευρολογία και η νευροεπιστήμη– βασίζουν τις προόδους τους σε ηλεκτρονικά συστήματα ικανά να προσλαμβάνουν, να επεξεργάζονται και να αλληλεπιδρούν με βιολογικά συστήματα.

Αυτά τα βιοηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για την καλύτερη κατανόηση του οργανισμού όσο και για την θεραπεία ασθενειών, χρειάζονται εξαρτήματα που να μπορούν να παρακολουθήσουν τα σήματα του σώματος. Στον πυρήνα τέτοιων συστημάτων βρίσκονται τα τρανζίστορ. Μέχρι σήμερα ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν τρανζίστορ που να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση μέσα στο ανθρώπινο σώμα, όπως να είναι ασφαλή, αξιόπιστα, γρήγορα και ανθεκτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργίας.

Οι συνεργαζόμενοι ερευνητές της Σχολής Μηχανικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών, του Ιατρικού Κέντρου, του Τμήματος Νευρολογίας και του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρ Γιώργο Σπυρόπουλο και τον επίκουρο καθηγητή Ντιόν Κονταγκόλι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, ανέπτυξαν το πρώτο βιοσυμβατό τρανζίστορ ιόντων, που είναι αρκούντως γρήγορο για την ανίχνευση και επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των σημάτων στον εγκέφαλο.

Το οργανικό ηλεκτροχημικό τρανζίστορ (IGT), που λειτουργεί μέσω της κίνησης ιόντων μέσα σε αγώγιμο κανάλι από πολυμερές υλικό, παρέχει μια μικροσκοπική και μαλακή διεπαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Χάρη στο νέο τρανζίστορ, από πλήρως βιοδιασπώμενα υλικά, είναι πλέον δυνατό να κατασκευαστούν ασφαλέστερες, μικρότερες και «εξυπνότερες» βιοηλεκτρονικές συσκευές, όπως διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής (υπολογιστή), ηλεκτρονικά που φοριούνται στο σώμα και θεραπευτικές συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα.

Τα παραδοσιακά τρανζίστορ από πυρίτιο που έχουν δοκιμαστεί σε βιοηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ενθυλακώνονται προσεκτικά, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα σωματικά υγρά για την ασφάλεια τόσο του ανθρώπου όσο και της συσκευής. Αυτό κάνει τα εν λόγω τρανζίστορ και τις βιοηλεκτρονικές συσκευές τους να είναι πιο ογκώδεις και άκαμπτες. Από την άλλη, τα εύκαμπτα τρανζίστορ από πλαστικό δεν είναι αρκετά γρήγορα για να αξιοποιηθούν σε εφαρμογές νευροφυσιολογίας.

Το νέο τρανζίστορ θεωρείται ανώτερο από τα προϋπάρχοντα και θα είναι ευκολότερο να αξιοποιηθεί στη βιοϊατρική.

Ο Γιώργος Σπυρόπουλος αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και πήρε το διδακτορικό του από το γερμανικό πανεπιστήμιο Φρίντριχ Αλεξάντερ στο Έρλανγκεν της Νυρεμβέργης. Η μεταδιδακτορική έρευνά του στις ΗΠΑ εστιάζεται στη «μεταφραστική νευροηλεκτρονική» και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη συσκευών νευρωνικών διεπαφών με βάση τα οργανικά ηλεκτρονικά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σε έναν συρμό με εσωτερικό όγκο 90 κυβικά μέτρα και γεμάτο με κόσμο, η συσκευή μείωσε το μικροβιακό φορτίο κατά 90% μέσα σε μόλις 15 λεπτά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Εξολοθρευτή» μικροβίων δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τι έδειξε το πείραμα σε βαγόνι του μετρό

9/09/2025 - 5:34μμ
To «Ματωμένο Φεγγάρι» πάνω από την Ακρόπολη (φωτ.: EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μαγεύει το «Ματωμένο Φεγγάρι» του Σεπτεμβρίου – Live η ολική έκλειψη σελήνης

7/09/2025 - 10:59μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Με τη βοήθειά της, ακόμα και το πένθος έγινε προσοδοφόρο!

14/08/2025 - 4:41μμ
Mικρή και απατηλά χαριτωμένη, αλλά σίγουρα όχι ακίνδυνη η προϊστορική φάλαινα (εικ.: Museums Victoria / Ruairidh Duncan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε προϊστορική φάλαινα – Τρομερός θηρευτής που ζούσε πριν από 26 εκατ. χρόνια

13/08/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

11/08/2025 - 10:19μμ
(Φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Πλήρης ημερών άφησε τα εγκόσμια ο Τζιμ Λόβελ – Ένας από τους σπουδαιότερους αστροναύτες

9/08/2025 - 7:25μμ
«Υπερρεαλιστικές» ανακατασκευές των προσώπων των γυναικών που ήταν αδελφές και εργάτριες σε προϊστορικό ορυχείο πυριτόλιθου στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας (φωτ.: F. Fojtík)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτά είναι τα πρόσωπα δύο προϊστορικών εργατριών ορυχείου στη σημερινή Τσεχία

5/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: Emilian Robert Vicol / Pixabay)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρέθηκαν οι γονείς της πατάτας – Μητέρα της είναι η… ντομάτα

2/08/2025 - 7:47μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε εκδήλωση στο Μονακό, το 2021 (φωτ. αρχείου: 
EPA/ SEBASTIEN NOGIER)

Πέθανε ο σταρ του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Η Ήπειρος τίμησε τη μνήμη των Μικρασιατών που χάθηκαν

36 λεπτά πριν
Μικρή διαδηλώτρια κρατά την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης (φωτ.: EPA/Bianca De Marchi)

Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Απαιτούμε από τη FIBA την τιμωρία του Alperen Şengün για «τη γεμάτη μίσος, ιστορικά αναίσθητη συμπεριφορά του»

2 ώρες πριν
Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)

Ανδρέας Λοβέρδος: Προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία μαζί με στελέχη των «Δημοκρατών»

2 ώρες πριν
Σύρος αναζητά πληροφορίες για συγγενείς του μέσα στη φυλακή Σεντάγια, κοντά στη Δαμασκό (φωτ.: EPA/Antonio Pedro Santos)

Συρία: Μουσείο εικονικής πραγματικότητας «μαρτυρά» τα δεινά των κρατουμένων στις φυλακές-«ανθρώπινα σφαγεία»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign