pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τεράστια μεγαλιθική «πυραμίδα» 10.000 ετών εντοπίστηκε στη Δυτική Ιάβα!

18/12/2018 - 2:41μμ
Τεράστια μεγαλιθική «πυραμίδα» 10.000 ετών εντοπίστηκε στη Δυτική Ιάβα!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα τεράστιο πυραμιδοειδές μεγαλιθικό κατασκεύασμα υπάρχει στην Ινδονησία, θαμμένο κάτω από την επιφάνεια για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Σχετική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στην Ουάσινγκτον από Ινδονήσιους επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο, ηλικίας άνω των 10.000 ετών.

Η «πυραμίδα» βρίσκεται στο όρος Παντάγκ της Δυτικής Ιάβας και στην κορυφή της είχε ανακαλυφθεί στις αρχές του 19ου αιώνα μια αρχαιολογική τοποθεσία με σειρές από αρχαίους πέτρινους κίονες.

Έως τώρα ωστόσο κανείς δεν είχε αντιληφθεί –σύμφωνα με τους ερευνητές– ότι ο λόφος κάτω από αυτό το μνημείο με το περίεργο σχήμα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένα τεράστιο έργο από ανθρώπινα χέρια. «Αυτό που έως τώρα φαινόταν να είναι απλώς ένα κτίσμα στην επιφάνεια, στην πραγματικότητα έχει βάθος – πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή», δήλωσε ο Ινδονήσιος γεωλόγος Αντάνγκ Μπαχτιάρ.

Αν και εκ πρώτης όψεως η υπόγεια κατασκευή θυμίζει πυραμίδα, διαφέρει από τις πυραμίδες των Μάγια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, γεωφυσικός Ντάνι Χίλμαν Ναταβιντζάγια του Ινδονησιακού Ινστιτούτου Επιστημών. Ενώ οι πυραμίδες των Μάγια έτειναν να είναι συμμετρικές, η ινδονησιακή είναι επιμήκης, και διαθέτει ένα ασυνήθιστο ημικύκλιο στο μπροστινό μέρος της.

Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως ραντάρ που «βλέπουν» στο υπέδαφος, σεισμική τομογραφία, δειγματοληπτικές γεωτρήσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές, οι ερευνητές σταδιακά ανακάλυψαν τα διαδοχικά στρώματα αυτής της κρυμμένης κατασκευής, η οποία, όπως λένε, εκτείνεται σε περίπου 150.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει χτιστεί βαθμιαία στη διάρκεια αρκετών χιλιετιών, με κάθε στρώμα να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική περίοδο.

Το ανώτερο και από παλαιότερα ορατό στρώμα –ηλικίας 3.000-3.500 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες– περιλαμβάνει τείχη, δρόμους και κίονες από βασαλτικά πετρώματα που περιβάλλουν κλιμακωτούς χώρους. Κάτω από την επιφάνεια και σε βάθος περίπου τριών μέτρων υπάρχει ένα δεύτερο στρώμα με παρόμοιες πέτρινες κολόνες ηλικίας περίπου 7.000 ετών.

Ένα τρίτο στρώμα σε βάθος έως 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, όπου εντοπίστηκαν πολλοί υπόγειοι θάλαμοι, έχει εκτιμώμενη ηλικία άνω των 9.500 ετών, σύμφωνα με τις πρώτες χρονολογήσεις με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, ενώ θα μπορούσε να φθάνει ακόμη και τα 13.000 έως 28.000 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν αυτό αληθεύει (πολλοί αμφιβάλλουν ήδη), θα αποτελεί μια πραγματική παγκόσμια αρχαιολογική «βόμβα» που θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα όσον αφορά τις ικανότητες των προϊστορικών πολιτισμών.

Σήμερα οι ντόπιοι χρησιμοποιούν την τοποθεσία στην κορυφή ως ιερό χώρο για προσευχές και διαλογισμό, και οι ερευνητές, σύμφωνα με το Live Science, δεν αποκλείουν ότι ανέκαθεν η «πυραμίδα» χρησιμοποιούνταν ως αρχαίος ναός ή κάτι παρεμφερές.

Ωστόσο, τόσο στην Ινδονησία όσο και αλλού, εδώ και καιρό αρκετοί έχουν εκφράσει επικρίσεις για την αξιοπιστία των επιστημονικών μεθόδων και συμπερασμάτων της ερευνητικής ομάδας σχετικά με την «πυραμίδα». Τα νέα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες διαμάχες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καλλιτεχνική απεικόνιση του WOH G64 κατά την πρόσφατη μεταμόρφωσή του, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
(πηγή: Daniel Cea Martinez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακή μεταμόρφωση του άστρου WOH G64 – Διεθνής ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή

24/02/2026 - 6:00μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

24/02/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: appavlos.web.auth.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Απόστολος Παύλος στην Πιερία: Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας του ΑΠΘ «ζωντανεύει» τα βήματα του

22/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexandra_koch-621802/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παιδιά και τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι πίσω από τα chatbots

20/02/2026 - 11:25πμ
Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό βίντεο (πηγή: YouTube)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Επιδέξια ανδροειδή κάνουν παρκούρ και πολεμικές τέχνες, και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

18/02/2026 - 3:45μμ
Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του πυραύλου που μεταφέρει το ρωσικό Soyuz MS-28. 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τέλος εποχής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – «Ιδιωτικοποίηση» του διαστήματος

6/02/2026 - 3:57μμ
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Foskeia pelendonum (εικ.: Martina Charnell)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ισπανία: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα μικροσκοπικού δεινόσαυρου – Την ιδιαίτερη σημασία των ευρημάτων τονίζουν οι ερευνητές

2/02/2026 - 8:37μμ
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

28/01/2026 - 2:10μμ
Φωτογραφία με έξι άγνωστα μέχρι τώρα παράξενα αστρονομικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια του εργαλείου της ESA. [φωτ.: ESA/Hubble & NASA, D. O'Ryan, P. Gómez (European Space Agency), M. Zamani (ESA/Hubble)]
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε σπάνια αστρονομικά αντικείμενα

28/01/2026 - 12:53μμ
Εικόνα με την κατανομή της σκοτεινής ύλης στην περιοχή COSMOS, όπως παρατηρήθηκε από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble (αριστερά) και James Webb (δεξιά) (φωτ.: Dr Gavin Leroy/Professor Richard Massey/COSMOS-Webb collaboration)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Η σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση

27/01/2026 - 12:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σιίτης μουσουλμάνος στο Κασμίρ θρηνεί για τον θάνατο του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν (φωτ: EPA/Farooq Khan)

Αλί Χαμενεΐ: Ο γιος ενός φτωχού ιμάμη που έφτασε να ασκεί απόλυτη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική εξουσία – Πώς προδόθηκε η θέση του

14 λεπτά πριν
Η συγγραφέας Γιούλη Γεωργιάδου σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα (φωτ.: Παύλος Νικολαΐδης)

Αφιέρωμα στην ποντιακή διάλεκτο και… μασχαρείας σο ποδάρ’ από τους «Αργοναύτες» του Waiblingen

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού τον Απρίλιο: Οι προτάσεις των φορέων και ο στόχος για 950 ευρώ το 2027

1 ώρα πριν
Φωτογραφία από τη βιντεοσκόπηση του χορού Σέρρα στον Άγιο Παντελεήμονα Μικροδάσους Κιλκίς για την καταλογογράφηση του Πυρρίχιου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (φωτ.-εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Παύλος Τσιλογλανίδης: Οι χοροί μας είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η παλικαροσύνη μας (Μέρος Β΄)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Η φανέλα του αιώνα του ΠΑΟΚ – Τα χρώματα μας. Οι ρίγες μας. Από γενιά σε γενιά

3 ώρες πριν
Συντρίμμια ιρανικού πυραύλου καταπέφτουν στη θάλασσα της πόλης Χάιφα, μετά την αναχαίτισή του από το Ισραήλ (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Βρετανός υπουργός Άμυνας: Δύο ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την Κύπρο – Διαψεύδει η Λευκωσία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign