pontosnews.gr
Τρίτη, 14/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέλετε την τέλεια μπέιμπι-σίτερ; Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη λύση

27/11/2018 - 9:52μμ
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τα ψυχολογικά συμπτώματα των καρκινοπαθών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Predictim βοηθά τους γονείς που ψάχνουν μπέιμπι-σίτερ εμπιστοσύνης να βρουν το πρόσωπο με τις κατάλληλες προδιαγραφές, γλιτώνοντάς τους από το να κάνουν οι ίδιοι το ψάξιμο και από τον κίνδυνο να τους εξαπατήσει η διαίσθησή τους. Το «έξυπνο» λογισμικό βασίζεται κυρίως στις χιλιάδες αναρτήσεις που εδώ και χρόνια έχουν κάνει οι υποψήφιες στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Twitter κ.ά.), τις οποίες αναλύει σε βάθος χρόνου για να δημιουργήσει ένα προφίλ και να εντοπίσει υποψήφιες με ύποπτο παρελθόν όπως χρήση ναρκωτικών, εκφοβισμό και μπλεξίματα με την αστυνομία, αλλά επίσης με κακή ψυχική διάθεση, έλλειψη ευγένειας και εν γένει «αρνητικό» πνεύμα.

Η online υπηρεσία Predictim αξιολογεί ψυχομετρικά την προσωπικότητα κάθε υποψήφιας μπέιμπι-σίτερ και μετά προσφέρει στους γονείς-πελάτες αυτόματα μια «βαθμολογία» για τις υποψήφιες.

Μπορεί π.χ. να γνωμοδοτήσει ότι η τάδε μπέιμπι-σίτερ έχει μεν πολύ χαμηλό κίνδυνο να κάνει κρυφή χρήση ναρκωτικών την ώρα που το παιδάκι κοιμάται, αλλά έχει μεσαίο κίνδυνο να το κακοποιεί με τη συμπεριφορά της. Το σύστημα δεν εξηγεί –όπως συμβαίνει συχνά με την τεχνητή νοημοσύνη– πώς και γιατί παίρνει τις αποφάσεις του, οπότε οι γονείς καλούνται να το εμπιστευτούν περισσότερο από ό,τι τις συστάσεις των γνωστών τους για μια μπέιμπι-σίτερ ή τη δική τους διαίσθηση από την προσωπική συνέντευξη μαζί της.

Το Predictim ανήκει στην ολοένα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία «έξυπνης» επεμβατικής τεχνολογίας, που βοηθά τις εταιρείες και τους οργανισμούς να αξιολογούν υποψηφίους προς πρόσληψη αναλύοντας –πέρα από το βιογραφικό του– τη φωνή του υποψηφίου, τις εκφράσεις του προσώπου του και το online ιστορικό του, έτσι ώστε να έλθουν στο φως τυχόν σκοτεινές πτυχές της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής του.

Οι υποστηρικτές αυτών των συστημάτων προβάλλουν τη μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και διαφάνεια που διασφαλίζουν, αλλά οι επικριτές τους θεωρούν ότι παίρνουν αυτοματοποιημένες αποφάσεις που αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων χωρίς να μπορεί κανείς να ελέγξει την αξιοπιστία τους και κατά πόσο μεροληπτούν ή σφάλλουν. Εν ολίγοις, τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη προωθεί ένα σύγχρονο «πίστευε και μη ερεύνα…».

Αυτό οφείλεται στο ότι οι αλγόριθμοι του Predictim και των συναφών συστημάτων αποτελούν ένα «μαύρο κουτί» όσον αφορά τη λειτουργία τους, ακόμη και για τους ίδιους τους δημιουργούς αυτών των αλγόριθμων, οι οποίοι αδυνατούν να πουν γιατί το σύστημα πήρε αυτή την απόφαση και όχι την άλλη. Για παράδειγμα, ποιος εγγυάται ότι το Predictim δεν αντανακλά τις –συχνά ασυνείδητες– προσωπικές προκαταλήψεις του δημιουργού του σχετικά με το πώς πρέπει να μιλάει, να ντύνεται και γενικά να συμπεριφέρεται μια μπέιμπι-σίτερ;

Μάλιστα, αν μια μπέιμπι-σίτερ ή άλλος υποψήφιος εργαζόμενος δεν συναινέσει να κριθεί από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, τότε αυτομάτως δημιουργεί υποψίες ότι κάτι κρύβει και βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους υποψηφίους.

«Υπάρχει αυτή η τρελή βιασύνη να εκμεταλλευτούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να πάρουμε όλων των ειδών τις αποφάσεις, χωρίς όμως να διασφαλίζουμε ότι αυτή δίνει λογαριασμό στα ανθρώπινα όντα», δήλωσε στην Washington Post ο Τζεφ Τσέστερ, διευθυντής του Κέντρου για την Ψηφιακή Δημοκρατία στις ΗΠΑ.

Ο Σαλ Πάρσα, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Predictim, η οποία ιδρύθηκε τον προηγούμενο μήνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων SkyDeck, αντιτείνει ότι το σύστημα λαμβάνει ηθικές αποφάσεις και επιμένει ότι ο κίνδυνος πρόσληψης μιας βίαιης ή προβληματικής μπέιμπι-σίτερ μειώνεται σοβαρά χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, που έρχεται ως αρωγός στους γονείς.

Όπως λέει, «αν κάνετε μια απλή αναζήτηση στο Google για μπέιμπι-σίτερ που έχουν κακοποιήσει παιδιά, θα βρείτε αμέσως εκατοντάδες περιπτώσεις. Υπάρχουν εκεί έξω τόσοι άνθρωποι που είτε έχουν ψυχικά προβλήματα είτε απλώς έχουν γεννηθεί κακοί. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε οτιδήποτε για να τους σταματήσουμε».

Το σύστημα της Predictim κοστίζει στους γονείς από 25 δολάρια. Η υποψήφια μπέιμπι-σίτερ πρέπει να δώσει το όνομα και το e-mail της, και να συγκατατεθεί εγγράφως ότι επιτρέπει ευρεία πρόσβαση στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί ασφαλώς να αρνηθεί, αλλά τότε οι γονείς θα ενημερωθούν για την άρνησή της…

Το σύστημα χρησιμοποιεί αλγόριθμους επεξεργασίας κειμένου, ομιλίας και εικόνας για να «σαρώσει» τους λογαριασμούς των υποψηφίων. Το τελικό αποτέλεσμα με τη βαθμολογία παραδίδεται εμπιστευτικά μόνο στους γονείς-πελάτες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν με την μπέιμπι-σίτερ την αξιολόγηση. Η απόφαση για την πρόσληψη είναι σε τελευταία ανάλυση δική τους, και –αν θέλουν– μπορούν να παραβλέψουν την κρίση του Predictim (αλλά από τη στιγμή που πλήρωσαν, μάλλον δύσκολα θα συμβεί αυτό…).

Η διαφημιστική καμπάνια της Predictim εστιάζει στο ότι μπορεί να φέρει στο φως τα μυστικά μιας μπέιμπι-σίτερ και έτσι «να αποτρέψει τον εφιάλτη κάθε γονιού», όπως λέει. Αλλά οι επικριτές ανησυχούν ότι εκμεταλλεύεται τις εύλογες φοβίες των γονιών για να πουλήσει μια υπηρεσία αμφίβολης αξιοπιστίας.

Η Τζέιμι Ουίλιαμς της οργάνωσης υπέρ των ατομικών ελευθεριών Electronics Frontier Foundation επισημαίνει ότι ακόμη και γίγαντες όπως το Facebook δυσκολεύονται να δημιουργήσουν αλγόριθμους που να μπορούν να ξεχωρίσουν κάθε φορά μια φράση μίσους από ένα άκακο σχόλιο. Συνεπώς, κάλλιστα μπορεί το Predictim να παρεξηγεί το περιεχόμενο των αναρτήσεων μιας μπέιμπι-σίτερ (ιδίως αν αυτή είναι πολύ νέα και συχνά κάνει σαρκαστικά αστεία όπως οι συνομήλικοί της) και έτσι να την «χαντακώνει» χωρίς λόγο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον... προέκταση των εφήβων (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο το Instagram και το Facebook: «Το ατελείωτο σκρολάρισμα προκαλεί εθισμό»

10/07/2026 - 11:44μμ
H Αγγελική Τριανταφύλλου παραλαμβάνει το βραβείο της (φωτ.: EPO)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ελληνίδα επιστήμονας κέρδισε το Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 – Η καινοτομία της άλλαξε τα ροφήματα βρώμης

3/07/2026 - 10:11πμ
Οι αστεροειδείς Δίδυμος και Δήμορφος, λίγα λεπτά πριν από την εσκεμμένη πρόσκρουση του διαστημοπλοίου DART της NASA, στο πρώτο πείραμα εκτροπής αστεροειδούς στην ιστορία (φωτ.: ESA / NASA
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θα μας χτυπήσει αστεροειδής; Ο «γκουρού» της πλανητικής άμυνας δίνει μια καθησυχαστική απάντηση

27/06/2026 - 3:15μμ
(Πηγή: facebook.com/virtualtelescope)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένας αστεροειδής-γίγαντας «φλερτάρει» με τη Γη το Σάββατο: Πώς και πότε θα είναι ορατός

25/06/2026 - 7:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meta: Αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις των social media σε κάποιον βαθμό

24/06/2026 - 1:14πμ
Παραιτήσεις και πιέσεις στη Facebook λόγω Τραμπ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meta: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram – Άγνωστος προς στιγμήν ο λόγος

24/06/2026 - 12:47πμ
Το κρανίο ενός κοριτσιού ηλικίας περίπου 10 ετών, που βρέθηκε στον ταφικό χώρο Ουστ-Ίντα, στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία. Από τα λείψανά της οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του αρχαιότερου γνωστού στελέχους του βακτηρίου της πανώλης (φωτ.: Angela Lieverse)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πριν από 5.500 χρόνια μια μυστηριώδης επιδημία σκότωνε παιδιά – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι ήταν

18/06/2026 - 12:04μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Νέο τεστ για τον HPV από το ΕΚΠΑ

14/06/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ASCO 2026: Οι νέες θεραπείες που φέρνουν ελπίδα σε επιθετικές μορφές καρκίνου

13/06/2026 - 11:44μμ
(Φωτ.: Pexels / Negative Space)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια αναστάτωση σε Facebook, Messenger και Instagram – Προβλήματα πρόσβασης και στην Ελλάδα

12/06/2026 - 5:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Στην ανακρίτρια οι κατηγορούμενοι για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Σε αναμονή των μέτρων για τη μείωση των τιμών

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Ζέστη έως 36 βαθμούς, βοριάδες έως 7 μποφόρ και τοπικές απογευματινές βροχές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»

10 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

«Social Γίδια»: Όταν ο Κολοκοτρώνης, ο Οδυσσέας και οι Σουλιώτισσες… γίνονται influencers – Η ξεκαρδιστική σάτιρα που κατακτά το Σίδνεϊ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign