pontosnews.gr
Σάββατο, 17/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Ο εξευτελισμός της δημοκρατίας

1/10/2018 - 11:38πμ
Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Ο εξευτελισμός της δημοκρατίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το συμπεράσματα από το σκοπιανό δημοψήφισμα είναι σαφές και απλό: Οι Σκοπιανοί πολίτες έχουν πιστέψει ότι μπορούν να επιβάλλουν στους πάντες ότι είναι Μακεδόνες, οι μοναδικοί, γνήσιοι Μακεδόνες. Σημασία δεν έχει αν είναι πράγματι Μακεδόνες, ούτε αν πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι είναι Μακεδόνες και μάλιστα απόγονοι του Μεγαλέξανδρου. Σημασία έχει μόνο (γι’ αυτούς) ότι τους έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως όλοι οι άλλοι, από τους Έλληνες ως τους Γερμανούς και τους Αμερικάνους, όλοι στο τέλος θα υποκύψουν και θα δεχθούν το γνήσιο της εθνικότητάς τους.

Η ιστορική αλήθεια είναι δευτερεύον ζήτημα. Πρωτεύον είναι το συμφέρον των «Μεγάλων», των «Ευρωπαίων», των Γερμανών, και φυσικά των Αμερικανών.

Οι Σκοπιανοί το έχουν καταλάβει άριστα. Και είπαν «Όχι» σε ένα δημοψήφισμα που βάζει νερό στο «γνήσιο» μακεδονικό κρασί τους. Η στάση των Σκοπιανών πολιτών είναι υπόδειγμα πολιτικής οξύνοιας. Λένε στη Δύση: Μας θέλετε για το δικό σας το συμφέρον. Έχει καλώς. Στην πιο αθώα περίπτωση αδιαφορείτε αν όσα λέμε για την ταυτότητά μας  είναι αλήθεια ή ψέμα. Έχει καλώς. Στην υστερόβουλη περίπτωση μπορεί να μας θέλετε ως Μακεδόνες έχοντας στο νου σας ανακατατάξεις συνόρων σε βάρος της Ελλάδας. Πάλι έχει καλώς. Σας λέμε λοιπόν ότι θα μας πάρετε μαζί σας, όπως επιτάσσει το συμφέρον σας, αλλά με την ταυτότητα που μας έχετε επιτρέψει να έχουμε. Το κέρδος θα είναι αμοιβαίο. Εσείς το συμφέρον σας εναντίον της Ρωσίας, των Ελλήνων ή των εξωγήινων. Εμείς εθνική ταυτότητα και γλώσσα. Οι Έλληνες ας φρόντιζαν. Ο καθένας βλέπει το συμφέρον του. Πιο ρεαλιστές δεν γίνεται.

Δεν έχει καμία σημασία αν αυτός ο ρεαλισμός έχει ντυθεί με εθνικιστικά χρώματα παρφουμαρισμένος με ιστορικά ψέματα. Οι Σκοπιανοί δεν θα είχαν το πείσμα που έδειξαν αν ήξεραν ότι είναι μόνοι κι έρημοι, χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά. Γιατί μπορεί να λένε ό,τι θέλουν για τον Μεγαλέξανδρο ή τον Τζένγκις Χαν. Αν τους προόριζαν για παράρτημα της Βουλγαρίας, της Σερβίας ή της Ελλάδας, αν όχι της «Μεγάλης Αλβανίας», θα ήταν φρόνιμοι. Τώρα δεν είναι.

Οι Σκοπιανοί δικαιώνονται απολύτως αν δούμε τις αντιδράσεις των Δυτικών. Χύνουν μαύρα δάκρυα για τις παραβιάσεις της Δημοκρατίας, όπου αυτές υπάρχουν ή όπου τις καταλογίζουν οι ευαίσθητοι δημοκράτες της Δύσης. Αλλά τώρα όλη η Δύση έλεγε στους Σκοπιανούς πριν από το δημοψήφισμα πώς να ψηφίσουν – επιστρατεύτηκε έως και ο Μπους. Οι Αμερικανοί οργίζονται για την υποτιθέμενη ανάμιξη των Ρώσων στις εκλογές τους!… Αλλά η δική τους ανάμιξη, και των Ευρωπαίων, στο Σκοπιανό δημοψήφισμα είναι θεάρεστη καθότι υπέρ της Δημοκρατίας. Και τώρα, με μόλις το ⅓ υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, καλούν τους Σκοπιανούς να αποδεχθούν τη συμφωνία καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας. Τα ίδια έγιναν στην Ελλάδα με το δημοψήφισμα. Τα ίδια στη Γαλλία για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, τα ίδια σε άλλες χώρες για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Βερολίνο σε σύμπνοια με το ευρωιερατείο ανοίγει κανονικό πόλεμο με την Ουγγαρία και την Ιταλία, με ύβρεις και απειλές για να προσαρμοστούν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις στις επιταγές του «κέντρου».

Ισχύει το κλισέ: μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι ακριβώς αυτοί που ποδοπατάνε κάθε ίχνος δημοκρατίας κατηγορούν όσους διαφωνούν μαζί τους για φασισμό. Αλλά και εδώ ισχύει η Βίβλος: «Ουαί υμίν Φαρισαίοι».

Απόστολος Αποστολόπουλος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης)
PONTOS BLOG

Οι Πόντιοι Νυρεμβέργης αποχαιρετούν τον Βασίλη Φωτιάδη με μια όμορφη ανάμνηση από το 2016

19/07/2024 - 8:33μμ
(Φωτ. αρχείου:  (EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
PONTOS BLOG

Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»: Τιμή στην Πόντια Δέσποινα Βανδή για την εθνική της αξιοπρέπεια

18/07/2024 - 12:01μμ
Επισκεπτήριο του βουλευτή Θεσσαλονίκης και υπουργού Βορείου Ελλάδος Λεωνίδα Ιασoνίδη (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Επιμέρους συλλογή: Μουσείο Μπενάκη - Αρχείο Σοφοκλή Βενιζέλου)
PONTOS BLOG

Ιασωνίδης ή Ιασονίδης; – Επιστολή μαθητών προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη

5/06/2024 - 1:03μμ
Η ποντιακή λύρα στο Gostenhof
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η Bayerische Rundfunk-ΒR, το Gostenhof, η Μαρία μας κι εμείς

31/05/2024 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μανώλης Παπαδόπουλος (πρώτος από δεξιά) πανηγυρίζει γκολ σε ματς με τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1993-1994 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ACTION IMAGES)

Θλίψη στην ΑΕΚ: «Έφυγε» στα 57 του ο Μανώλης Παπαδόπουλος

2 ώρες πριν
Ο Γιοακίμ Μεντίν (κέντρο) μόλις έχει αποφυλακιστεί (φωτ.: X/Munzur Press)

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο Σουηδός δημοσιογράφος – Είχε καταδικαστεί για προσβολή του Ερντογάν

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις περσινές εκδηλώσεις μνήμης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Μνήμες Πόντου ξυπνούν στην Κομοτηνή για τη 19η Μαΐου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»)

Βριλήσσια: Μαθητές ζωγράφισαν, χόρεψαν και τραγούδησαν για τον Πόντο – Λαμπαδηδρομία από την Ένωση Ποντίων

4 ώρες πριν
Οι ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Αρωγή» του Δήμου Αχαρνών με τις κατασκευές (φωτ.: Facebook / ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Αρωγή» Δήμου Αχαρνών)

Γενοκτονία των Ποντίων: Ο αετός του Πόντου σε μια υπέροχη κατασκευή

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση της Κλαυδίας στη σκηνή της Eurovision (φωτ.: ΕΡΑ/Γιώργος Κεφαλάς)

Τελικός Eurovision 2025: Στη 17η θέση θα διαγωνιστεί η Ελλάδα με την Κλαυδία

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign