pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θερμοκήπια, η απάντηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή

2/09/2018 - 9:30πμ
Θερμοκήπια, η απάντηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των προϊόντων στον αγροτικό τομέα και να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας είναι η χρήση των θερμοκηπίων.

Αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δενδροκομίας δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Και εξηγεί: «Με την εγκατάσταση θερμοκηπίων που χρησιμοποιούν κλειστά «υδροπονικά» συστήματα καλλιέργειας και εκμεταλλεύονται τα όμβρια ύδατα που συλλέγονται από τις υδρορροές των συγκεκριμένων θερμοκηπίων, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης νερού που φθάνει το ποσοστό 90%».

Επιπρόσθετα, όπως λέει, με την απορρόφηση των υδρατμών και την επανα-υγροποίησή τους, που λαμβάνει χώρα μέσα στο θερμοκήπιο, και τον έλεγχο της υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου, μειώνεται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών στην εκάστοτε καλλιέργεια, πετυχαίνοντας ακόμη και την συντόμευση του κύκλου παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και την θεαματική αύξηση της στρεμματικής παραγωγής που ξεπερνάει και το 200%.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Παπαχατζής, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θέρμανσης των θερμοκηπίων συνίσταται η χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας». Οι απαιτήσεις των θερμοκηπίων για ενέργεια μπορούν να καλυφθούν πλέον με τη χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας» αξιοποιώντας την σταθερή θερμοκρασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, βάθους μέχρι 150 μέτρα και θερμοκρασίας που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 15ºC και 17ºC, ακόμη και με την χρήση των νερών από αρδευτικές γεωτρήσεις, από ποτάμια, λίμνες ή την θάλασσα.

«Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στα θερμοκήπια όπως και στις χαμηλής κάλυψης καλλιέργειες (χαμηλά τούνελ) μπορεί να προσφέρει σημαντικά τοπικά οφέλη και οικονομική ανάπτυξη, καθότι ένα μέσο θερμοκήπιο μπορεί να εξοικονομήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των λειτουργικών του εξόδων από καύσιμα, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 75%», λέει ο καθηγητής Δενδροκομίας.


(Φωτ.: Αλέξανδρος Παπαχατζής)

 Η γεωθερμική θέρμανση των θερμοκηπίων, δοκιμάστηκε και επιδείχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE+ «Adapt2change», από το εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγή, την ποιότητα, το χρονοδιάγραμμα της αγοράς, την εξοικονόμηση κόστους και τα περιβαλλοντικά οφέλη σε σύγκριση με τις ισχύουσες καλλιεργητικές πρακτικές.

Κατά συνέπεια όλοι οι αγροτικοί δήμοι μπορούν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους, να προωθήσουν τις ανάγκες και να προτείνουν πολιτικές, οι οποίες θα ενταχθούν στα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή τα οποία προβλέπεται να εκπονηθούν από όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, το προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να προωθήσουν δράσεις χρηματοδότησης για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην αγροτική παραγωγή.

 Όσον αφορά δε την δενδροκομία, θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση γενετικού υλικού ώστε να μπορούμε πλέον να καλλιεργούμε με τις υπάρχουσες ποσότητες βρόχινου νερού (Rainfed Agriculture) για όλη την γκάμα οπωροκηπευτικών, μέσα από ένα έξυπνα ρυθμισμένο καλλιεργητικό σύστημα εφαρμογής. Ένα τέτοιο πλαίσιο δεν θα διατηρήσει μόνο την ευημερία του αστικού πληθυσμού, αλλά θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη νέων αγροτοβιομηχανικών διαδικασιών με άμεσα οφέλη στο εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ζώης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αττική έως το 2060: «Πολύ υψηλός» κίνδυνος καύσωνα από την Αθήνα έως τα Μέγαρα

12/09/2026 - 11:49πμ
Ο έναστρος ουρανός πάνω από την Κρήτη (φωτ.: Unsplash / Evgeni Tcherkasski).
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πέντε πλανήτες και η «Πανσέληνος της Συγκομιδής» στον ελληνικό ουρανό

11/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί για 22 χρόνια οδήγησε στη γέννηση ενός υγιέστατου κοριτσιού

9/09/2026 - 3:42μμ
Ο Κρόνος και, δεξιά, πολική προβολή του νότιου πόλου του. Το περίγραμμα αναδεικνύει τη δεκάπλευρη ατμοσφαιρική κυματομορφή που κατέγραψε το Hubble στις 29 Αυγούστου 2025 (φωτ.: NASA, ESA, STScI / Agustín Sánchez-Lavega, Amy Simon, Michael Wong – επεξεργασία εικόνας: Alyssa Pagan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κρόνος: Το Hubble κατέγραψε ένα γιγάντιο «δεκάγωνο» στον νότιο πόλο

7/09/2026 - 9:31μμ
Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του Spectrum (φωτ.: Isar Aerospace)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιστορική πρωτιά: Πύραυλος μπήκε σε τροχιά από την ηπειρωτική Ευρώπη

6/09/2026 - 4:43μμ
Ο Falcon Heavy της SpaceX στην εξέδρα 39A του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, πριν από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman. 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: NASA / Joel Kowsky)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Έφυγε» για να χαρτογραφήσει το Σύμπαν: Η NASA εκτόξευσε το τηλεσκόπιο Roman

30/08/2026 - 5:49μμ
(Φωτ.: EPA/ SHAWN THEW / POOL)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τραμπ: Νέα εθνική διαστημική ακαδημία στις ΗΠΑ – Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός με την Κίνα

28/08/2026 - 11:20μμ
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο (φωτ.: EPA / Kanoa Shim-Ly)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Meta: Θα πληρώσει πάνω από 16 δισ. δολάρια για τον εθισμό ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

26/08/2026 - 7:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κυκλοφοριακό: Μια μικρή αλλαγή στην ώρα έναρξης των σχολείων μειώνει το μποτιλιάρισμα

23/08/2026 - 12:00μμ
Ο Άουγκουστ Χορχ σε ένα αυτοκίνητο Horch πριν από το rebranding (πηγή: Bundesarchiv / commons.wikimedia.org)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Audi: Το πιο επιτυχημένο, περιπετειώδες, προσοδοφόρο (αλλά εν πολλοίς άγνωστο) rebranding!

19/08/2026 - 3:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γκράφιτι στον τοίχο της κλειστής σαουδαραβικής πρεσβείας στη Σαναά απεικονίζει μαχητή των Χούθι να σταματά πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης. 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Χούθι: Η προέλαση στην Υεμένη ενισχύει το Ιράν και πιέζει τις ΗΠΑ

5 λεπτά πριν
Από την εκδήλωση των «Μικρασιατικών 2026» στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Στο βήμα ο Σάββας Καλεντερίδης (φωτ.: Facebook / Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου)

Κόρινθος: Ο Σάββας Καλεντερίδης στα «Μικρασιατικά 2026» – Η Καταστροφή και τα διδάγματα για το σήμερα

27 λεπτά πριν
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

48 λεπτά πριν
Ομιλία Μητσοτάκη από το Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Μήνυμα στην Άγκυρα για απειλές και αναθεωρητισμό

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Βρήκαν 26,8 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε γιαπί στην Αττική

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV