pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η συμβολαιοποίηση της ισχύος σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο

7/06/2018 - 10:40πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ισχύς είναι το βασικό «μέσο συναλλαγών» στη διεθνή πολιτική, όπως το χρήμα στην οικονομία. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στη διεθνή πολιτική υπάρχουν αθέατες πτυχές, οι οποίες συντελούν στην ισχυροποίηση ενός κράτους και δεν είναι στο σύνολό τους μετρήσιμες.

Ο Edward Carr μας πληροφορεί στο μνημειώδες έργο του «Η εικοσαετής κρίση 1919-1939: Εισαγωγή στη μελέτη των διεθνών σχέσεων»:

«Το 19ο αιώνα ο βρετανικός στόλος όχι μόνο εγγυάτο απαλλαγή από μεγάλους πολέμους, αλλά αστυνόμευε τις θάλασσες και προσέφερε ίση ασφάλεια σε όλους. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθιέρωσε ένα μόνο νόμισμα για σχεδόν όλο τον κόσμο. Το βρετανικό εμπόριο διασφάλισε –με μια ατελή και εξασθενημένη μορφή– μια ευρεία αποδοχή της αρχής του ελεύθερου εμπορίου και η αγγλική γλώσσα έγινε η lingua franca τεσσάρων ηπείρων. Οι συνθήκες αυτές, που ήταν ταυτόχρονα το προϊόν και η εγγύηση της βρετανικής υπεροχής, δημιούργησαν την ψευδαίσθηση –και σε κάποιο βαθμό την πραγματικότητα– μιας παγκόσμιας κοινωνίας που είχε κοινά συμφέροντα και απόψεις».

Η ηγεμονία (περιφερειακή ή πλανητική) κατακτάται και διασφαλίζεται υπό το πρίσμα της σύμπλευσης σκληρής και ήπιας ισχύος.

Παρατηρούμε, στην ανάλυση του Carr, ότι τόσο το βρετανικό ναυτικό όσο και η βρετανική οικονομική και νομισματική πολιτική αποτέλεσαν συντελεστές ισχύος και κατ’ επέκταση εργαλεία υλοποίησης του εθνικού συμφέροντος εν γένει. Παράλληλα, όμως, η γλώσσα, η εκπαίδευση και η διάχυση της άποψης ότι το βρετανικό συμφέρον είναι και παγκόσμιο υποβοήθησαν καθοριστικά στην εδραίωση της Pax Britannica. Αυτή η ομάδα εργαλείων ταυτίζεται με τη χρήση ήπιας ισχύος, η οποία δεν απηχεί πάντοτε την πραγματικότητα, καθώς –όπως αναφέρει ο Carr– σε κάποιες περιπτώσεις ίσως αποτελεί «ψευδαίσθηση».

Αίσθηση και ψευδαίσθηση, ορθή αντίληψη και παρανόηση, μύθος και πραγματικότητα είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους, με τους οποίους δύναται να περιγράψει κάποιος την πορεία είτε μέχρι την επίτευξη της περίφημης «ισορροπίας ισχύος» είτε μέχρι τη χάραξη μιας αναθεωρητικής στρατηγικής με σκοπό την εκ νέου δημιουργία μιας –μονομερώς επιθυμητής– «ισορροπίας». Που, όμως, αποτυπώνεται η εν λόγω «ισορροπία»; Στις διεθνείς συνθήκες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι μεταξύ των πολλών αναλυτών, οι οποίοι αναφέρονται στο “Clausula rebus sic stantibus”, παραθέτοντας τη σταθερότητα στα ιρανοτουρκικά σύνορα ως αποτύπωση μιας δεδομένης ισορροπίας ισχύος εδώ και αιώνες.

Μια συνθήκη δεν έχει άλλο κύρος, πέρα από εκείνο που δημιουργείται από τη σχέση ισχύος των μερών που συμμετέχουν σε αυτή και όταν η σχέση αυτή μεταβάλλεται, η συνθήκη παύει να υπάρχει.

Γιατί ο Ερντογάν ζητά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης; Ξεκάθαρα επειδή εκτιμά με ορθολογικό τρόπο (σωστά ή λανθασμένα είναι μια άλλη συζήτηση) ότι ο συσχετισμός ισχύος έχει μεταβληθεί υπέρ της Τουρκίας και αυτό πρέπει να το αποτυπώσει στο πλαίσιο μιας «νέας συνθήκης», ήτοι να το «συμβολαιοποιήσει» σε όλα τα μέτωπα (Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος, Συρία, Ιράκ, Κούρδοι).

Γιατί ο Τραμπ ξεκινά έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον της ΕΕ και άλλων πολιτικοοικονομικά συμμαχικών προς τις ΗΠΑ κρατών; Επειδή επίσης εκτιμά ότι διαθέτει τους συντελεστές ισχύος ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω οικονομική αυτονόμηση δρώντων όπως η Γερμανία, γεγονός το οποίο δυνητικά (και πραγματικά ως ένα βαθμό) αυξάνει την οικονομική αλληλεξάρτησή τους με το μείζονα αντίπαλο, ο οποίος ονομάζεται Κίνα. Προφανώς ο πόλεμος –εν προκειμένω οικονομικός– θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και την κατοχύρωση μιας νέας ισορροπίας, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παρουσίας του αμερικανικού ηγεμονικού σταθεροποιητή στην Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική.

Για να επιστρέψουμε στον Carr, είναι σαφές ότι Pax Britannica, Pax Americana, Pax Ottomanica ή –εγώ θα προσέθετα ως επιδιωκόμενη– Pax Neoottomanica αποτελούν μορφικά πανομοιότυπες έννοιες ως προς το ότι ρεαλιστικές επιδιώξεις φορούν το μανδύα ενός ηθικοπλαστικού προτάγματος, προκειμένου να «συμβολαιοποιηθεί» ή κατοχυρωθεί μια συγκεκριμένη ισορροπία ισχύος. Απτά συμπεράσματα:

  1. Όποιος πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι προστάτης των ισλαμικών αξιών αναφερόμενος στην Παλαιστίνη…
  2. Όποιος εκτιμά ότι τμήμα μιας ηγεμονικής στρατηγικής δεν είναι η πολιτιστική και γλωσσική διείσδυση…
  3. Όποιος θεωρεί ότι ο οικονομικός πόλεμος δεν έχει πολιτικές-στρατηγικές διαστάσεις…
  4. Όποιος εκφράζει την άποψη ότι οι διεθνείς συνθήκες εμπεδώνουν καθ’ αυτές την ειρήνη και τη σταθερότητα και δεν είναι φωτογραφίες μίας –συνήθως μεταπολεμικής– στιγμής…

…Απλά πλανάται πλάνην οικτράν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού το πάει ο Ερντογάν

14/11/2025 - 3:41μμ
Ο Χριστός απεικονίζεται στο κέντρο, όρθιος και ολόσωμος σε στάση τριών τετάρτων προς τις θύρες του Παραδείσου. Στα δεξιά η πλούσια βλάστηση παραπέμπει στον Παράδεισο, στον οποίο εισήλθαν οι φρόνιμες παρθένες. Σκούρο μπλε είναι το βάθος πίσω από τις μωρές παρθένες. Μέρος φορητής εικόνας του 1899 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης / Υπουργείο Πολιτισμού)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Γ’)

11/11/2025 - 9:34πμ
(Φωτ.: AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

«Αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

9/11/2025 - 3:47μμ
(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας από τους χώρους του «Σπιτιού του Μικρασιάτη» στη Βέροια (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Αυτό είναι το «Σπίτι του Μικρασιάτη» στο κέντρο της Βέροιας

30 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: Pixabay / kalhh)

Βία ανηλίκων: Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε σχολείο στον Άλιμο και σάπισαν στο ξύλο 15χρονο

25 λεπτά πριν
Διακρίνεται το λεωφορείο που έπεσε πάνω στη στάση (φωτ.: Χ / 
Breaking News)

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Λεωφορείο έπεσε σε στάση – Νεκροί και τραυματίες

49 λεπτά πριν
Μια γυναίκα ψωνίζει σε λαϊκή αγορά των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Συντάξεις χηρείας: Το νομικό χάος, οι παγίδες και ποιοι χάνουν εκατοντάδες ευρώ

1 ώρα πριν
Η κούκλα του Κοτζά Αναστάς διά χειρός Νίτσας Ξανθοπούλου, στην Αστική Σχολή Κατερίνης (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)

Ένας οπλαρχηγός του ποντιακού αντάρτικου στην Αστική Σχολή Κατερίνης

1 ώρα πριν
Ένα από τα αυτοκίνητα που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση (φωτ.: ΕΛΑΣ / Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)

Από την Αττική ως τον Τύρναβο: Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που έβγαλε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign