pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά μακεδονικά!

17/01/2018 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα εθνικά θέματα εγγράφονται στη συλλογική συνείδηση ενός λαού με κοινή ιστορία και κοινή προοπτική για το μέλλον. Το συλλογικό φαντασιακό της κοινωνίας διαμορφώνει τους θεσμούς ανάλογα με τις αξίες που επικρατούν και προάγει αυτό που ονομάζει ο Κορνήλιος Καστοριάδης «αυτοθέσμιση της κοινωνίας μέσα από μια διαδικασία μαγματικής διάπυρης συγχώνευσης».

Η εθνική ονομασία της FYROM αφορά την Ελλάδα στο βαθμό που θέλουμε όλοι την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων και καταδικάζουμε τις αλυτρωτικές τάσεις που προέρχονται από τη γειτονική χώρα.

Μόνο με ειλικρινείς δεσμούς καλής γειτονίας και με σεβασμό στην ιστορία των λαών μπορούν να εμπεδωθούν η φιλία και η συνεργασία. Τότε μόνο θα έχει πραγματική ισχύ η ονομασία erga omnes.

Αξίζει να θυμηθούμε πως οι Μακεδόνες ήταν πάντα υπέρ της ελευθερίας, της προόδου και του πολιτισμού. Η ελληνική παιδεία και το θρησκευτικό χριστιανικό αίσθημα είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένο στους Μακεδόνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης είναι τέκνα της μακεδονικής γης. Οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι ήταν οι διαφωτιστές των σλαβικών φύλων και εκχριστιάνισαν τα έθνη ως τη Μοραβία και τη Ρωσία, ήταν Θεσσαλονικείς.

Οι Μακεδόνες πρωτοστάτησαν στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του 1821 με τους ήρωες Εμμανουήλ Παππά, Ιωάννη Φαρμάκη, Γιωργάκη Ολύμπιο, Γιώργο Λασσάνη κ.ά. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης πολλά παλικάρια συμμετείχαν στα σώματα των Αγγελή Γάτσου και Καρατάσου στα γεγονότα της Νάουσας και του Βερμίου.

Ο Μακεδονικός Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την τουρκική κατοχή και για την αποσόβηση του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού ανέδειξε πολλούς ήρωες, τόσο γηγενείς όσο και πατριώτες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο κτλ. Ο Δημήτριος Καλαποθάκης (1862-1921) ήταν δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων, ο ιδρυτής και η ψυχή του Μακεδονικού Κομιτάτου στην Αθήνα καταγόταν από την Αερόπολη της Μάνης.

Στον Μακεδονικό Αγώνα ο Παύλος Μελάς (1870-1904), γόνος αθηναϊκής –με ηπειρώτικες ρίζες– αριστοκρατικής οικογένειας, συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη στην αποστολή των πρώτων Κρητών Μακεδονομάχων. Θέλοντας να δώσει ώθηση στον Αγώνα, πήγε ο ίδιος για να πολεμήσει στη Μακεδονία.

Μαζί του ήταν οι αξιωματικοί Α. Κοντούλης, Α. Παπούλας, Γ. Κολοκοτρώνης.

Ως γενικός αρχηγός, ορισμένος από το Μακεδονικό Κομιτάτο για τα σώματα της περιοχής Μοναστηρίου-Καστοριάς, είχε αποστολή υψηλού κινδύνου που δυστυχώς απεδείχθη μοιραία. Στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς (Κορέστεια χωριά) ο Μελάς και οι στρατιώτες του δέχθηκαν επίθεση. Στην συμπλοκή, και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες, ο Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα από βόλι. Απορίες προκαλεί και ο «αποκεφαλισμός» του νεκρού Μελά, σε μια προσπάθεια σκύλευσης του πτώματος ή φυγάδευσής του(;).

Ο Ίων Δραγούμης (1878-1920) ήταν γνήσιος πατριώτης πολιτικός και συγγραφέας και καταγόταν από το Βογατσικό της Καστοριάς. Γιος του πολιτικού Στέφανου Δραγούμη και αδελφός της Ναταλίας Δραγούμη (συζύγου του Παύλου Μελά), ο Ίων ανατράφηκε σε περιβάλλον ελληνοκεντρικής παιδείας και ένθερμου πατριωτισμού.

Πρόβαλε το Μακεδονικό ζήτημα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο και οργάνωσε ντόπια ένοπλα σώματα στην περιοχή της Καστοριάς. Μετατέθηκε εκτός Μακεδονίας: Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, Κωνσταντινούπολη (όπου μαζί με τον συνοδοιπόρο του Αθανάσιο Σουλιώτη-Νικολαΐδη ίδρυσαν την «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως»), Ρώμη, Λονδίνο, Πετρούπολη κ.α. Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και στην παράδοση της Θεσσαλονίκης ήταν παρών και συνέταξε το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης στους Έλληνες, μετά από τις διαπραγματεύσεις με τον Ταχσίν Πασά.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η θερμή σχέση των Μακεδόνων με τα γράμματα αποτυπώνεται στην ίδρυση της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας.

Ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1871 από δραστήριους Έλληνες με καταγωγή από τη δυτική Μακεδονία (από τον ιεροδιάκονο Στέφανο Νούκα, τον καπνέμπορο Κωνσταντίνο Θωμαΐδη κ.ά.), με στόχο την καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων. Η Αδελφότητα ίδρυσε το Γυμνάσιο και Οικοτροφείο Τσοτυλίου στο νομό Κοζάνης και το Κυριακάτικο Σχολείο του Λαού (Κυριακόν Σχολείον) στην Κωνσταντινούπολη.

Η μνήμη μάς βοηθά στη σωστή αντίληψη των παρόντων διλημμάτων και μας απομακρύνει από ιδεοληψίες και δογματισμούς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Ομογενείς από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

8 ώρες πριν
Συγγενείς των θυμάτων παρηγορούν ο ένας τον άλλον κοντά στο μπαρ Le Constellation, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ξέσπασε η πολύνεκρη πυρκαγιά (φωτ.: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Ελβετία: Αποζημίωση 50.000 φράγκων στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο μπαρ του Κραν Μοντανά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας «ζωντάνεψε» την ποντιακή παράδοση στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

9 ώρες πριν
Το λιμάνι του Βατούμ στις αρχές του 20ού αιώνα, σε καρτ ποστάλ. Από εκεί εξαγόταν το πετρέλαιο του Καυκάσου προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε το Μπακού με το Βατούμ το 1883, το λιμάνι έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο (πηγή: coe.int/colourful-stories-of-old-batumi)

Από το Βατούμ στην Κωνσταντινούπολη: Οι ελληνικές οικογένειες Αρβανιτίδη και Σιδερίδη στο εμπόριο πετρελαίου και τη ναυτιλία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign