Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανάμεσα σε πλήθος κόσμου που κρατούσε αναμμένα κεριά, πραγματοποιήθηκε η μουσικοποιητική εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας προς τιμή των 353.000 αθώων νεκρών της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την Κυριακή 14 Μαΐου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διά στόματος του εκπροσώπου του.
Ακολούθησε η καθηλωτική ομιλία του δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, με θέμα «Η Τουρκία ενάντια στους χριστιανούς».
Τη σκυτάλη πήρε o δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Γεωργιάδης ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης «Πάθη Ποντίων και Αναστάσιμο Φως». Ακολούθησαν στάσιμα, ωδές, θρήνοι, πανηγυρικοί, λόγοι Αναστάσεως και Εξόδου σε μια αλληλουχία μέσα από εικόνες και αλήθειες για το διαπραχθέν κατά της ανθρωπότητας έγκλημα.

Μια πλειάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών (ο Τάκης Βαμβακίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Χρήστος Ακριτίδης, ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Δημήτρης Ακριτίδης, ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Μιτρούλης) απογείωσαν συναισθητικά με τις ερμηνείες τους, ταξιδεύοντας το κοινό με τα «μάτια της ψυχής» στα άγια χώματα του Πόντου.
Μικροί και μεγάλοι με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας αναμμένα κεριά κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων αγωνιστών του Πόντου που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, την πίστη, την οικογένεια, την ελευθερία.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με το χορό σέρρα που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης διαπερνώντας τις ψυχές όλων. Μετά το πέρας προσφέρθηκε στον κόσμο παραδοσιακός ποντιακός τανωμένος σορβάς και κόκκινο κρασί στη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής και εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών συλλόγων.
- Φωτογραφίες: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.
- Διαβάστε περισσότερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων και συγκλονιστικές Μαρτυρίες στις σχετικές ενότητες του pontos-news.gr.
















